Nem bírta végigülni a tárgyalást a Dózsa György úti gázoló

Rossz egészségügyi állapotban van M. Richárd, a Dózsa György úti gázoló, aki a vesztegetés miatt ellene indult per hétfői bizonyítási eljárását nem tudta végigülni. Azt tagadja, hogy meg akart volna vesztegetni egy rendőrt, hogy visszakapja bevont jogosítványát.

2022. 03. 01. 16:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze 15 percig bírta a tárgyalást hétfőn a Dózsa György úti gázolóként elhíresült M. Richárd a Fővárosi Törvényszéken. A zárt láncú hírközlési rendszeren a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetből kapcsolt elítélt negyedóra után jelezte, olyan fájdalmai vannak, hogy nem tud tovább ülni, le kell feküdnie. Ezután 

ügyvédjével, Jován Lászlóval egyeztetve lemondott a tárgyaláson való részvételi jogáról, a bizonyítási eljárás a távollétében, védője jelenlétében folytatódott.

A vádlott a 2017-ben a Dózsa György úton történt, két halálos áldozatot követelő közúti baleset egyik okozójaként három és fél év szabadságvesztés büntetést kapott, amit Szombathelyen tölt. Mint azt ügyvédje elmondta lapunknak, védence hatvan kilogrammot fogyott. Az egykor 140 kilós, csupa izom ember nyolcvan kilót nyom. Legutóbb akkor került a hírekbe, amikor sztrókot kapott a börtönben, és Szombathelyről a Berettyóújfaluban lévő központi börtönkórházba szállították. Azóta visszaszállították Szombathelyre, azonban a jelek szerint továbbra is gyengélkedik.

Azért fogták perbe, mert a vád szerint meg akart vesztegetni egy rendőrt, hogy visszakaphassa bevont jogosítványát. Az ügyben két vádlott-társa is van. A védő szerint M. Richárd csalás áldozata lett, a két vádlott társ úgymond „lehúzta” őt, szó nem volt arról, hogy M. vesztegetni akart volna.

A vádhatóság azonban másként látja  a történteket.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott, M. Richárd vezetői engedélyét 2016 áprilisában ideiglenesen visszavonták, és elrendelték a vezetési jogosultságának ideiglenes szüneteltetését is, mert a büntetőpontjai elérték a 18 pontos értékhatárt. Miután a terhelt tudomást szerzett arról, hogy a III. rendű vádlott hamis vezetői gyakorlatot igazoló dokumentumot tud készíteni, egy ismerőse segítségével felvette vele a kapcsolatot. 

Személyes találkozójukon M. Richárd kijelentette: bármekkora összeget hajlandó kifizetni neki a jogosítványa soron kívüli, az utánképzési programban előírt vizsgafeltételek teljesítése nélküli visszaszerzésében való közbenjárásáért cserébe. 

A III. rendű vádlott kapcsolatba lépett az általa jól ismert II. rendű vádlottal, akiről úgy tudta, hogy rendőrségi kapcsolatokkal rendelkezik, és tájékoztatta őt M. Richárd ajánlatáról. A II. rendű vádlott – aki valójában semmilyen protekcióval nem rendelkezett a rendőrségen – vállalta, hogy hatszázezer forintért cserébe egy vezető beosztású rendőr ismerősén és annak egyik kapcsolatán keresztül segít a vezetői engedély visszaszerzésében. Az I. rendű vádlott ezért előlegként háromszázezer forintot juttatott el a II. rendű vádlottnak, aki a megbízást – rendőri kapcsolata híján – nem tudta végrehajtani, célja csupán a pénz megszerzése volt. 

A 2017 májusában történt Dózsa György úti baleset után a II. rendű vádlott valótlanul azt állította, hogy a nyomozást vezető rendőr az ismerőse és hatszázezer forint ellenében hajlandó az eljárást az I. rendű vádlott számára kedvezően befolyásolni. 

Az I. rendű vádlott ezért – a III. rendű vádlotton keresztül – háromszázezer forintot adott a II. rendű vádlottnak azzal, hogy a korábban bevont vezetői engedélyének visszaszerzését is kéri. A II. rendű vádlott valójában azonban nem állt kapcsolatban hivatalos személlyel, az átvett pénzt pedig ezúttal is saját céljára fordította. A III. rendű vádlott 

közölte M. Richárddal, hogy a vezetői engedélyének visszaszerzéséhez meg kell jelennie a záróvizsgán, és felajánlotta neki, hogy majd ő elmegy helyette, ezért elkérte az I. rendű személyi igazolványát és lakcímkártyáját is. 

A III. rendű vádlott végül több vizsgán és egy utánképzésen is részt vett az I. rendű vádlott nevében, és – több sikertelen alkalom után – 2017 augusztusában végül levizsgázott, amelyről a hatóság igazolást állított ki. A valótlan adatokat tartalmazó közokirat alapján az I. rendű vádlottnak lehetősége nyílt a vezetői engedélye visszaszerzésére, azonban ez már nem történt meg, mert az illetékes kormányhivatal időközben ismét elrendelte a vádlott vezetési jogosultságának szüneteltetését. 

Az ügyészség az I. rendű vádlottat kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés, hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés és bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. A II. rendű terhelttel szemben vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, míg a III. rendű vádlottal szemben bűnsegédként elkövetett kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés, bűnsegédként elkövetett hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás bűntette miatt emeltek vádat. 

A bizonyítási eljárás május 16-án folytatódik.

Borítókép: M. Richárd a Razzia című bűnügyi adásban nyilatkozott (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.