Palkovics László: A kutatás, az innováció és a fejlesztés az Andrássy Egyetem jövője

Magyarország az egyetlen a német nyelvű országokon kívül, ahol német nyelven lehet az óvodától az egyetemig tanulni.

Szabó Réka Zsuzsanna
Forrás: MTI2022. 03. 22. 13:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem első húsz éve a képzés időszaka volt, a következő húsz évben a kutatás, az innováció és a fejlesztés áll majd a középpontban – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az intézmény fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.
Palkovics László német nyelvű beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az egyetlen a német nyelvű országokon kívül, ahol német nyelven lehet az óvodától az egyetemig tanulni. Kiemelte, hogy hazánkban nagy változáson ment keresztül a kutatás-fejlesztés az elmúlt években, az ezen a területen dolgozók száma megduplázódott, 2021-ben már hatvanezren voltak. 

A kutatás-fejlesztésre költhető források 2016 óta megduplázódtak, jelenleg a GDP 1,6 százalékát fordítják erre. Beszélt ugyanakkor a német nyelvű ipari üzemek szerepéről a hazai gazdaságban, hozzátéve, hogy ösztönzik az egyetemek és kutatóintézetek együttműködését, amiben fontos szerepe lehet az Andrássy Egyetemnek is.
 

Pállinger Zoltán rektor elmondta, hogy az egyetem európai modellprojekt: nemzetközi egyetem Budapesten, erős európai fókusszal. Céljuk, hogy a jövőben is betölthessék a híd funkcióját a régi és új európai uniós tagállamok között, az elmélet és gyakorlat, az egyetem és a munkaerőpiac között, és az intézmény híd lehessen a tudományos közösségen belül, a polgárok között – emelte ki.
A rektor kijelentette: fegyveres konfliktus zajlik a kontinensen, és az Andrássy Egyetem missziója képviselni azt a pragmatikus felfogást, hogy Európa csak akkor tud hosszú távon virágozni, ha együttműködünk.

Az egyetemen több mint húsz nemzet képviselteti magát, az intézmény a hétköznapokon interkulturális képződmény, „Európa kicsiben”, és nagyon fontosnak tartja, hogy a hallgatók és a tanárok mindig keressenek közös megoldást a problémákra – emelte ki. Hozzátette: az egyetem a versenyképesség megőrzése érdekében növelni akarja ismertségét, ezentúl is részt vesz európai programokban és új szakokat is indít.
 

Prőhle Gergely, a kuratórium elnöke elmondta, hogy az egyetem kelet és nyugat között nagyon világos nyugati elkötelezettséggel tevékenykedik, ami a tudományos, a diplomáciai és a kulturális kapcsolatokban is megnyilvánul.
Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem megalapításáról 2001 márciusában írta alá az ulmi nyilatkozatot a magyar, a bajor és a baden-württembergi miniszterelnök, valamint az osztrák kancellár. A Pollack Mihály téri Festetics-palotában működő felsőoktatási intézményben, amely mester- és posztgraduális képzéseket kínál német nyelven a történelem-, a politika-, a gazdaság- és a jogtudományok területén, 2002 szeptemberében kezdte meg tanulmányait az első évfolyam.

Borítókép: Palkovics László (Fotó: MTI/ Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.