Resperger István: Az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna tervének elfogadása eszkalálná a háborús konfliktust

Az elfogadáshoz a konfliktusban lévő felek beleegyezésére, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatára lenne szükség.

Munkatársunktól
Forrás: Origó2022. 03. 22. 8:57
This handout picture taken and released on March 19, 2022 by Maxar satelitte image shows the aftermath of the airstrike on the Mariupol Drama Theater, in Mariupol southern Ukraine. - Rescuers in Ukraine searched on March 19, 2022 for hundreds of civilians feared trapped under the wreckage of a bombed theatre, as local forces battled against Russian troops across the country. (Photo by AFP) / XGTY / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED / THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna tervének elfogadása csak eszkalálná a háborús konfliktust. A terv elfogadásához egyébként eleve a konfliktusban lévő felek beleegyezése, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szükséges – mondta a többi között Prof. dr. Resperger István ezredes, egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője az Origónak adott interjúban.

Az ezredes szerint jelenleg a háború negyedik fázisában, a felőrlés folyamatában tart a konfliktus és mindaddig, amíg Putyin nem tud felmutatni egy nagyobb győzelmet, nincs esély a békére.

Kiemelte, hogy az oroszok azért vetették be a Kinzsal hiperszonikus rakétájukat, mert ezzel is üzentek a NATO-nak, megmutatták, mire képesek. 

Resperger hangsúlyozta: most Kijev és Mariupol elfoglalása az oroszok legfőbb célja, mindenképpen még nagyobb nyomás alá akarják helyezni az ukrán felet.

Az ezredes azzal kapcsolatban, hogy a NATO rendkívüli, csütörtöki találkozóján lengyel és balti kérésre újra terítékre kerülhet az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna terve, kijelentette: ehhez eleve a konfliktusban lévő felek beleegyezése, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szükséges. Biztos, hogy csak eszkalálná a konfliktust, a NATO viszont távol akar maradni a konfliktustól, nem tudnak beavatkozni ezen a területen.

Hangsúlyozta, hogy ez egyébként is egy hosszabb idejű folyamat és konszenzuson alapuló, minden NATO-tagország beleegyezésére szükség lenne a döntéshez.

Resperger szerint nem valószínű, hogy ez megvalósítható, hiszen ahogyan a békefenntartók bevetéséhez, ehhez is ENSZ BT-határozat kell, de viszont ebben az oroszoknak  vétójoga van. Tehát nem tudnak beavatkozni, nem tudják megvalósítani az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna tervét – tette hozzá. 

Kiemelte: ennek alkalmazására korábban volt példa, amikor Irakban az északi kurdok és a délen lakta siíták védelme érdekében humanitárius okokból bevetették, de most háború van, nem tud erre hivatkozni a kezdeményező fél, és mindenképpen szükség van az ENSZ BT határozatára.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.