Súlyos ítélet: 17 év fegyházat szabtak ki Budaházy Györgyre

Bizonyítottnak találta a Fővárosi Törvényszék a bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmények vádját, így a ma kihirdetett elsőfokú ítéletében 17 év fegyházat szabott ki a szervezet vezetőjére, Budaházy Györgyre. Akit több vádlott társával együtt le is tartóztattak.

2022. 03. 16. 10:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhét év fegyházra ítélte ma a Hunnia-perben Budaházy Györgyöt a megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék. A másodrendű vádlott tizennégy évet, míg a harmadrendű terhelt tizenöt évet kapott. Budaházyt és két társát még az indokolás előtt letartóztatta az eljáró bíró. 

Az ítélet hallatán óriási felzúdulás támadt, Budaházy szimpatizánsai hangoskodtak, a feldühödött hallgatóságot végül hatósági közreműködéssel bírták távozásra a törvényszék díszterméből.

Az eljáró bíró bizonyítottnak találta a bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmények vádját, az ítéletet is ennek a tükrében súlyozta, illetve szabta ki. Budaházy büntetésébe beleszámítanak az előzetes letartóztatásban töltött évek, ám csak a fennmaradt idő teljes kitöltése után szabadulhat.

A tizenhét vádlottból tizenötöt terrorcselekmény elkövetése miatt ítélt el a törvényszék. Tizenketten öt-tíz év fegyházat kaptak. Az ítélet még nem jogerős.

Az ítéleti tényállás szerint Budaházy György a 2007 áprilisában alapított Hunnia Mozgalomból olyan csapatot szervezett, amely az őszre várható budapesti tüntetéseken hatékonyan tud fellépni a rendfenntartást végző rendőri erőkkel szemben. (Ez a csapat a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg néven vált hirhedtté. - a szerk.)

Ugyanezen év szeptemberében és októberében 

Molotov-koktélos támadásokat intéztek SZDSZ és MSZP pártirodák ellen, majd decemberben Budaházy György személyes sértettségből eredően verette meg az MSZP volt képviselőjét, Csintalan Sándort. 

Az év végén országos figyelmet kapott az egészségbiztosítási törvény reformja. Az I. rendű vádlott társaival ekkor döntött úgy, hogy a kormánykoalíció magasrangú politikusai ellen végrehajtott támadásokkal próbálja arra kényszeríteni az országgyűlési képviselőket, hogy a törvényjavaslat ellen szavazzanak. 2007 decemberében két támadást hajtottak végre: 

rálőttek az akkori oktatási miniszter, Hiller István családi házára, továbbá Molotov-koktélokat dobtak egy másik miniszter, Kóka János épülő félben lévő házára. 2008 februárjában további hat országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre – azonos időben – összehangolt gyújtogatásos támadást. 

A későbbiekben támadásaikat a nemzeti radikális eszmékkel össze nem egyeztethető életvitelt folytató közösségekre összpontosították: 2008 áprilisában felgyújtották a Broadway Jegyirodát, 2008 nyarán a Budapest Pride-ra időzítve meleg férfiak által látogatott két szórakozóhely ellen hajtottak végre Molotov-koktélos támadást. 

Ennek az évnek a szeptemberében 

a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárcanélküli miniszter, Szilvásy György nyaralójánál hajtottak végre bombatámadást, majd decemberben egy ATM kifosztásával próbáltak meg pénzhez jutni. 

2009 tavaszán robbantásos merényletsorozattal akarták megakadályozni a lemondott miniszterelnök utódjának megválasztását. 2009. április 8-án négy helyszínen terveztek robbantást, végül azonban Budaházy megbízásából csak két helyszínre indult el egy-egy csapat. A merényleteket a vádlottak tevékenységét már jó ideje figyelemmel kísérő rendőrök akadályozták meg. 

Ismeretes, a Fővárosi Törvényszék 2016 nyarán az első elsőfokú eljárásban, nem jogerősen tizenhárom év fegyházra ítélte terrorcselekmény, testi sértés, valamint kényszerítés miatt Budaházy Györgyöt, aki addigra már több évet töltött előzetes letartóztatásban, tizenhét vádlott közül tizenötöt pedig terrorcselekmény miatt öt és 13 év közötti letöltendő szabadságvesztéssel sújtottak. Másodfokon eljárási hibák miatt megsemmisítették az elsőfokú döntést és új eljárás lefolytatására utasították a törvényszéket.

Borítókép: Budaházy György, a Hunnia-per elsőrendű vádlottja (Fotó: PestiSrácok.hu/Horváth Péter Gyula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.