Továbbra is gőzerővel kampányol Orbánék ellen a német közmédia

Ezúttal a Magyarországon zajló kultúrharcot mutatta be a 3Sat német közszolgálati médiacsatorna. A magyar baloldal narratíváját erősítő dokumentumfilmben tárgyi tévedések is vannak, a honi megszólalók pedig szinte kizárólag baloldaliak.

Forrás: Mandiner.hu2022. 03. 02. 13:48
Fotó: Képernyőkép Forrás: 3sat.de
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külföldi médiasegítséget kap a hazai baloldal: ellenzéki narratíva tárgyi tévedésekkel, vizuális megtévesztéssel a német közmédiában

– erről írt a Mandiner.hu. 

Az internetes portál vette észre, hogy a jelek szerint 

német nyelvterületeken is gőzerővel készülnek a magyarországi országgyűlési voksolásokra.

Február 26-án, főműsoridőben vetítették le a 3Sat kulturális közszolgálati csatornán azt a közel negyvenperces dokumentumfilmet, amely a választásokkal, illetve az Orbán-kormányok elmúlt 12 évével foglalkozik. 

Ellenszél Orbán Viktornak – Kultúrharc Magyarországon a választások előtt

– ezt a címet adták a filmnek, amit egyébként bárki megnézhet a tévécsatorna weboldalán

Akiknek ehhez nincs kedvük vagy idejük, azoknak a Mandiner összefoglalta, melyek a legerősebb állítások, és kik nyilatkoznak a felvételen. 

Mint írták, 

politikailag kiegyensúlyozott, pártatlan tájékoztatásról e film kapcsán nehéz beszélni.

– Ugyan a készítők megszólaltatják Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárt és Kálomista Gábor producert is, a műsoridő jelentős részét a kormánykritikus politikusok, közszereplők okfejtései, valamint az Orbán-kabineteket negatív színben feltüntető narrációk teszik ki – tájékoztattak.

A műsor üzenete egyértelmű és ismerős: Magyarországon elburjánzott a korrupció, s ahol csak lehet, ellehetetlenítik a független újságírókat, melegjogi szervezeteket. De, amint azt a Színház- és Filmművészeti Egyetem példája mutatja, a „hatalom” nem csak a kultúrát, az oktatást is megszállta – állapítja meg többek között Katarina Barley, az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke, Radványi Viktória, a Budapest Pride egyik szervezője és Bagossy László a Freeszfe Egyesülettől.

Több alkalommal feltűnik a filmben Márki-Zay Péter kormányfőaspiráns, akihez a hazai ellenzéki elköteleződésű megszólalók mellett a nemzetközi véleményvezérek is sok-sok reményt fűznek. Beszédes, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester

azon megszólalásait idézik, amelyekben „fasiszta diktatúra” kiépítéséről beszél.

Az viszont nem került be a dokumentumfilmbe, hogy a baloldali politikus maga fogalmazott úgy: „A szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat – ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük.”

Kovács Zoltán államtitkár a korrupciós, antidemokratikus vádakra reagálva kijelentette: Magyarország ma nem könyvelhetne el ilyen gazdasági sikereket, ha igaz lenne, amit a baloldal folyamatosan állít. A Fidesz–KDNP demokratikus választásokat nyerve került hatalomba – fűzte hozzá.

Gerhard Papke német liberális politikus pedig közölte, egyáltalán nem állja meg a helyét az a vád sem, amely szerint idehaza nincs médiaszabadság. Mi több: a német média helytelenül tudósít Magyarországról. Ennek ellenére Munk Veronika, a Telex.hu tartalomfejlesztési vezetője a következő snittben már állami monopóliumokról értekezik.

Tárgyi tévedések mellett egy vizuális megtévesztés is bekerült az Ellenszél Orbán Viktornak – Kultúrharc Magyarországon a választások előtt című dokumentumfilmbe. Amikor a német narrátor arról beszél,

hogy Orbán Viktor a frissen felújított palotában székel, a Budavári Palotát mutatják, nem a karmelita kolostort,

ahova 2019-ben költözött a Miniszterelnökség és a miniszterelnök hivatala. A kormányfő egyébként nem ott lakik. 

A történelmi Várnegyeddel már korábban is meggyűlt a baja a német közmédiának, emlékezetes, amikor a Deutsche Welle közölt riportot a budai Vár felújításáról. A külföldön sugárzó német állami csatorna akkor párhuzamot vont a várfelújítás és a zsidók deportálása között. Az anyagban akkor is túlnyomórészt baloldali megszólalók szerepeltek, az egyik utcai járókelőként beállított karakterről pedig később kiderült, hogy előre felkérték nyilatkozni, azután pedig nem pontosan fordították le a szavait

Borítókép: Bagossy László, a FreeSZFE Egyesület tanára a német köztévében. Fotó: képernyőkép

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.