Új tranzitpont nyílt Budapesten

Mától a Keleti és Nyugati pályaudvarokon már csak információs pontok működnek, s a teljes humanitárius tranzitellátást Budapestre, a BOK csarnokba költözött – közölte lapunkkal György István. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, az új tranzitponton komplex szolgáltatást biztosítanak a háború elől menekülőknek. Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton.

2022. 03. 21. 18:48
null
20220321 budapest bok csarnok ukran menekultek havran zoltan magar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánynak fel kellett készülnie arra, hogy a közeljövőben még nagyobb menekülthullám érkezik Ukrajnából, ezért úgy döntöttünk, hogy hétfőtől a Keleti és Nyugati pályaudvarokon már csak információs pontokat fogunk működtetni, s a teljes humanitárius tranzitellátást Budapestre, a BOK csarnokba költöztetjük be 

– nyilatkozta lapunknak György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az újonnan kialakított humanitárius tranzitponton. Közölte, a háború elől menekülőket buszokkal szállítják át a két pályaudvarról, illetve Kőbánya felső vasútállomásról a helyiségbe, ahol kulturált körülményeket alakítottak ki. Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton. 

– Fűtött térben, tisztálkodási és étkeztetési lehetőséggel, baba-mama-gyereksarokkal, orvosi ellátással, internet kapcsolattal, a MÁV-pénztár kiköltöztetésével olyan komplex szolgáltatást nyújtunk a menekülteknek, amely az itt eltöltött időt elviselhetővé teszi számukra. Emellett minden olyan információt megkapnak, amely az esetleges továbbutazásukat segíti

 – jelentette ki. Mint részletezte, akik csak néhány napig akarnak Magyarországon maradni, azok számára a humanitárius szervezetek biztosítanak szállást, azoknak az elhelyezéséről pedig, akik tartósan maradnának, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik, a megyei védelmi bizottságokkal együttműködve. Szintén helyben kapnak segítséget azok, akik menedékes eljárást kezdeményeznek vagy tartózkodási engedélyt kérnek. Nekik az Országos Idegenrendészeti Igazgatóság Biztosít információt, és ha szükséges, időpontot is kaphatnak a menekültügyi eljárás megindításához. Akik hosszabb távon Magyarországon képzelik el az életüket, munkalehetőségekről is tájékoztatást kaphatnak a BOK csarnokban.

– Akik továbbutaznának, akár a Keleti, akár a Nyugati pályaudvarra vagy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, azoknak is segítünk – tette hozzá. 

György István elmondta, amikor a menekültek megérkeznek, kapnak egy karszalagot, s ezt követően biztosítják számukra a karitatív szervezetek a különböző szolgáltatásokat. Az éjszaka érkező menekültek számára még pihenőhelyiséget is tudnak biztosítani a helyszínen. Az államtitkár hozzátette: folyamatosan érkeznek adományok a menekültek megsegítésére az 1357-es telefonos vonalról, emellett az ezen célra létrehozott számlaszámra is jönnek utalások. 

– A felajánlások információim szerint már meghaladják a nyolcszázmillió forintot, de természetesen a kormány is biztosítja, hogy a védelmi bizottságok és minden olyan állami szervnek a működőképessége meglegyen ahhoz, hogy ellássák a menekülteket. Ez igaz a karitatív szervezetekre is, hiszen a kormány több döntést hozott, amellyel az Országos Karitatív Tanács szervezeti tagjait is támogatta. Így leszögezhetem: biztosítva van az anyagi háttér ebben a helyzetben – részletezte. Az államtitkár kérdésünkre elmondta, a menekültpontokra főként ukránok érkeznek, hiszen a kárpátaljai magyarok többségének van olyan ismeretsége vagy rokoni kapcsolata hazánkban, akik tudják őket segíteni. Azt is elárulta, számolnak azzal a forgatókönyvvel, hogy megnövekedhet a menekülthullám, s amennyiben szükséges lesz rá, a kormány akár több tranzitpontot is kialakíthat az országban.

Borítókép: Tranzitpont (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.