A Székely Nemzeti Tanács elnökét is egy szavazatkidobós botránnyal akarták megbuktatni

Érdekes egybeesés, hogy akkor is ugyanazon a településen találták meg félig elégetett szavazólapokat, ahol most, és akkor is csak annyira égtek össze, hogy a konkrét szavazat azért felismerhető legyen – írja a Mandiner.

Forrás: Mandiner.hu2022. 04. 01. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa eset borzolta a választás előtti utolsó napokban a kedélyeket: Csütörtökön az ismert baloldali aktivista, Parászka Boróka lakhelyétől nem messze kidobva találtak 25-30 külhoni szavazólapot, a baloldal pedig ennek hatására a külhoni szavazatok megsemmisítését követelte.

A történet azonban újabb fordulatot vett, amikor kiderült: 

az erdélyi szavazólapokról szóló cikkét már február elsején megírhatta a Telex, 

melynek főszerkesztője „technikai hibáról” beszélt, de azóta újabb bizonyítékok láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy valami egészen érdekes történet van kibontakozóban: a Transzparens Újságírásért Alapítvány Választási Médiafigyelő Delegációja bejelentette, hogy kivizsgálja a Telex-ügyet, a szakmai vizsgálat során pedig újabb képernyőképre bukkantak rá, melyből kiderült, hogy nemcsak az URL-ben jelent meg a februári dátum, hanem az eredeti cikk nyilvános frontendjén is.

Az URL-en túl további furcsaságok is megfigyelhetők az eredeti sztoriból: szintén sok kérdést vet fel az is, hogy a szavazólapokat Parászka Boróka erdélyi újságíró lakhelyének közvetlen közelében találták meg.

Közben újabb megszólaló erősítette meg azt a gyanút, hogy szervezett provokációkról lehet szó. 

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke közösségi oldalán arról ír, hogy amikor először választották meg a Székely Nemzeti Tanács elnökévé (2008 február), akkor is felmerültek hasonló kérdések.

„A tisztújító gyűlés egy másfél évet tartó népszavazásra tett pontot és közölte annak végleges eredményét. Több mint 210 000 szavazat Székelyföld autonómiájára, a leadott szavazatoknak messze több mint kilencven százaléka. Február végén keresett meg a vásárhelyi román sajtó, és kamerák kereszttüzében, mikrofonok erdeje előtt kellett nyilatkoznom egy számomra addig ismeretlen eseményről: Jedden félig elégett szavazólapokat talált egy ismeretlen személy, aki erről értesítette a román sajtót” – idézi fel Izsák.

Mint írja, azok a szavazólapok nem voltak azért annyira elégve, hogy ne legyen látható, hogy kivétel nélkül az autonómiát elutasító szavazatok voltak.

„A mandátumom csak néhány napja kezdődött, azonban a testület nevében el tudtam mondani, hogy a választói névjegyzékünkön közel 210 000 név van, ugyanennyi szavazat, amelyet bármikor újra lehet számolni. Nincs közünk a szemétből előkotort, félig elégetett szavazólapokhoz, amelyeket egyértelműen diverziónak minősítettem. A mostani, hasonló botránnyal kapcsolatban bátran elmondhatom: szerzői/szervezői ugyanazok, mint 14 évvel ezelőtt, és még helyszínt sem kaptak újabbat” – írja Izsák Balázs.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A megégett lapok (Fotó: Izsák Balázs, Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.