Biztossá vált Dunai Mónika győzelme a XVII. kerületben

Elkezdték összeszámolni a külképviseleteken és az átjelentkezők által leadott szavazatokat. Dunai Mónika (Fidesz–KDNP) csaknem négyszáz szavazattal győzte le a jobbikos Szilágyi Györgyöt, aki így 12 év után búcsúzhat a parlamenti munkától.

Forrás: MTI, választás.hu2022. 04. 08. 21:19
null
Budapest, 2022. április 3. Megkezdik a levélszavazatok feldolgozását az NVI munkatársai a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, a szavazóhelyiségek zárása után 2022. április 3-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdték összeszámolni a szavazatszámláló bizottságok az átjelentkezők és külképviseleten voksolók szavazatait péntek délután, így már több választókerületben is százszázalékosra emelkedett a feldolgozottság péntek estére – adta hírül az MTI. 

Budapesten eddig csak a 14. számú egyéni választókerületben véglegesítették a voksok számát. Az eredményből az derült ki, hogy 

Dunai Mónika (Fidesz–KDNP) immáron biztosan egyéni képviselőként lehet ott az Országgyűlésben a következő négy évben is. 

Emlékezetes, Karácsony Gergelyék korábban magabiztosan állították, hogy Budapesten minden egyéni választókerületet meg fognak nyerni, ez lett volna az előfeltétele országos győzelmüknek is. Dunai Mónika győzelmével biztossá vált, hogy a főpolgármester jóslata nem válik valósággá, kihívója, a jobbikos Szilágyi György pedig 12 év után inthet búcsút a parlamenti munkának. 

Miskolcon sem tudott fordítani a baloldal

Nem sikerült fordítania a baloldalnak Miskolcon sem. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 2. számú választókerületben volt szorosabb a verseny, itt a 2014-ben még sikeresen egyéni mandátumot szerző, majd azt 2018-ban elbukó MSZP-s Varga László próbálta visszaszerezni a választók bizalmát. A körzet visszavonuló fideszes képviselőjét (Hubay György) azonban egy

 újabb kormánypárti politikus fogja váltani, Kiss János végül csaknem ötszáz szavazattal őrizte meg a körzetet a Fidesz–KDNP-nek. 

Az 1. számú borsodi körzetben, melyhez Miskolc keleti fele és néhány kisebb település tartozik,

Csöbör Katalin győzelme már biztosabbnak tűnt a külképviseleti szavazatok beérkezése előtt is. 

A Fidesz–KDNP regnáló képviselője végül saját négy évvel előtti eredményén (38 százalék) nyolc százalékot javítva győzte le jobbikos kihívóját, aki Jakab Péter sikertelen kísérlete után próbálta megnyerni az egyéni választókerületet.  

Az MTI híréből kiderül, hogy a szavazókörök vasárnap esti bezárása után a 10 243 szavazókör többségében összeszámolták a szavazatokat, és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közzé is tette a számlálások eredményét. 

– Mind a 106 egyéni választókerületben volt azonban egy szavazókör, amelyben nem számolták össze a voksokat, ezek a szavazókörök ugyanis „várták” a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait. Ezekben a szavazókörökben vasárnap leragasztották az urnák nyílását, és a helyi választási irodába szállították az urnákat – írták. 

Kifejtették: a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók választókerületenként szétválogatott szavazatait pénteken adta át az egyéni választókerületi választási irodáknak az NVI. A jogszabály szerint az egyéni választókerületi választási irodáknak legkésőbb szombaton át kell adniuk a választókerületben a külképviseleti és átjelentkezős szavazatok megszámlálására kijelölt szavazatszámláló bizottság elnökének az „utazó” voksokat, hogy a szavazatszámláló bizottság elvegyíthesse azokat a kijelölt szavazókörben vasárnap leadott szavazatokkal, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról. 

– A kijelölt szavazatszámláló bizottságoknak ezt követően kell összeszámlálniuk a voksokat, és megállapítaniuk a parlamenti választás szavazóköri eredményét, legkésőbb szombatig – írták. Amint valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok legkésőbb szombaton megállapítják a voksolás egyéni választókerületi, nem jogerős eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

Borítókép: Szavazatszámlálás. Fotó: MTI/Soós Lajos

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.