Demeter Szilárd: A legnehezebb megvédeni mindenki szabadságát

Akkor lesz esélyünk túlélni, ha olyan Magyarországon élünk, ahol még Vásárhelyi Mária is szabadon fröcsöghet – véli a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója.

Magyar Nemzet
Forrás: adrot.hu2022. 04. 02. 16:46
DEMETER Szilárd
Budapest, 2020. január 28. Demeter Szilárd, a Petõfi Irodalmi Múzeum (PIM) fõigazgatója, miniszteri biztos 2020. január 21-én dolgozószobájában, ahol interjút adott az MTVA újságírójának. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkor lesz esélyünk túlélni a következő évtizedeket, ha olyan Magyarországon élünk, ahol még Vásárhelyi Mária is szabadon fröcsöghet, ha ettől érzi jobban magát 

nyilatkozta az Adrót.hu oldalnak Demeter Szilárd. A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója szerint 

a legnehezebb dolog megvédeni mindenki szabadságát. 

– Akkor is, ha téged köpköd éppen – tette hozzá.

Demeter Szilárdot a miniinterjúban a választásokról kérdezték, amire elmondta, hogy a gyermeke szemszögéből néz a világra egy ilyen döntés előtt. – Olyan kormányzatra és törvényhozásra lesz szükségünk, amely tudja a sokrétű válságot menedzselni, illetve képes a mi érdekeinknek megfelelően dönteni nagy nemzetközi nyomás közepette is – fejtette ki. 

A gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatosan világosan kijelentette; mind a négy kérdésre nemmel fog válaszolni. 

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az az állítás, hogy létezik nemzeti kultúra, ma már politikai állásfoglalásnak számít. – Ezért szoktam azt mondani, hogy a kultúrharc fókusza nem Magyarországon belül van és nem is jelen idejű: az a tétje, hogy száz év múlva kik, milyen nyelven, milyen kultúrát teremtenek és hordoznak itt a Kárpát-medencében – fejtegette Demeter. 

Szerinte egyébként nem az április 3-i választás a lényeg, hanem az utána következő időszak. – Túl az életveszélyen, ha belegondolunk a háború szándékolt és nem szándékolt következményeibe, akkor nehéz idők következnek. 

Az energiaárakon, egyéb nyersanyagproblémákon túl csak egy apró szál: tegnap az ukrán elnök azt nyilatkozta, hogy ugyan kevesebb búzát tudnak vetni, de elég lesz országa élelmezéséhez. Ez viszont azt is jelenti, hogy nem jut exportra

– magyarázta. 

A filozófusvégzettségű múzeumigazgató emlékeztetett; Oroszország már korlátozza a gabonafélék exportját. – Ebből viszont az következik, hogy a Közel-Kelet és Afrika közel kéttucatnyi országában, amelyek Ukrajnából és Oroszországból importálták a gabonát, vagy nagyon megdrágul az alapvető élelmiszer, vagy nem lesz. 

Mindkét esetben zűrzavar lesz (lásd egyiptomi éhséglázadások), ami újabb migrációs hullám kiváltója lehet.

És most nem másfél milliós nagyságrendekről beszélünk: a NATO – katonai titkosszolgálati információkra alapozva – már 2015–2016-ban úgy számolt, hogy a következő években, évtizedekben legkevesebb 80 millióan indulnak neki Európának csak a szubszaharai térségből! Ez a folyamat fog most felgyorsulni – fejtette ki Demeter Szilárd.

Borítókép: Demeter Szilárd (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.