időjárás -1°C Vilma 2023. december 5.
logo
A BALLON KILÁTÓT HAMAROSAN MÁR A LÁTOGATÓK IS BIRTOKBA VEHETIK

Évszázados tradíció éled újjá a Városligetben

Elek Nikoletta
2022.04.12. 17:33 2022.04.12. 20:15
Évszázados tradíció éled újjá a Városligetben

A Liget Budapest projektnek köszönhetően visszatér a Városligetbe a léghajózás. A 120 éves tradíciót a Mimóza dombként ismert parkrész megújítása során elevenítik fel, ahol egy talajhoz rögzített, héliumgázzal töltött léghajó emelkedik majd a levegőbe. A Ballon kilátót hamarosan már a látogatók is birtokba vehetik.

Május elejétől nagy népszerűségnek örvendő attrakció éled újjá a Városligetben, amely lehetővé teszi, hogy a látogatók akár 150 méteres magasságból megcsodálják a budapesti kilátást – tájékoztatta lapunkat a Városliget Zrt., kiemelve: a közép-európai régióban csak hazánkban működik majd az egyetlen ilyen kilátó.

A közlemény szerint a léghajózást a Mimóza dombként ismert parkrész megújítása során elevenítik fel, ahol egy talajhoz rögzített gázballonkilátó is helyet kap, amely menetrendszerűen emelkedik majd a levegőbe. A ballon – amelynek formája és színvilága a Városliget nagyjátszóterén lévő kistestvéréhez hasonlóan – Szinyei Merse Pál Léghajó című festményét idézi majd fel – mintegy öt perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, s szintén öt percnyi alatt tér vissza a felszínre. 

Fedélzetén a pilóta mellett legfeljebb harminc utast szállíthat, életkori megkötés nélkül kicsik és nagyok egyaránt szabadon kipróbálhatják a repülés élményét. 

A képen: (Balról) Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. (Fotó: Mirkó István)

A Ballon kilátó tervezése során kiemelt hangsúlyt kapott a biztonsági előírások betartása, tehát a használata teljesen veszélytelen, sőt minden eleme megfelel az EASA (European Aviation  Safety  Agency) szabványának. 

A közlemény arra is kitért, hogy a Ballon kilátónak otthont adó parkrészt a Városliget tájépítészeti megújításának részeként teljes egészében rehabilitálták. A felújítás során tízezer négyzetméternyi zöldfelület és az ahhoz kapcsolódó úthálózat újult meg, új utcabútorokat, szemeteseket helyeztek el, elbontották a több mint hétszáz négyzetméteres, elavult sörsátrat, helyette pedig jelentősen kisebb alapterületen egy, a megújuló Liget arculatába illeszkedő kávézót és illemhelyiséget alakítottak ki. 

A számos fejlesztés és népszerű attrakciók ellenére azonban a Liget projekt folyton-folyvást a baloldali támadások kereszttüzébe kerül. Az elmúlt évek során egyebek mellett Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, a DK-s Oláh Lajos, az LMP-s Moldován László, valamint Bárdi Zsuzsanna erzsébetvárosi alpolgármester is a beruházások megvalósítása ellen emelt szót, sőt Karácsony Gergely főpolgármester is a projekt megvalósítását igyekszik blokkolni.

 Emlékezetes: 2018-ban, amikor megkezdődtek a Liget-projekt ikonikus épületének, a Magyar Zene Házának az  építési munkálatai, a zöldfelületek védelmére hivatkozva Karácsony, mint Zugló akkori polgármestere a ligetvédőkkel együtt az egész éjszakát a Városligetben töltötte, másnap reggel pedig a Párbeszéd feljelentést tett hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Karácsony később az ellenzék főpolgármester jelöltjeként az új Néprajzi Múzeum megépítését is őrültségnek titulálta. Felháborodásának egy alkalommal az ATV-ben adott hangot, amikor a Néprajzi Múzeumot a Nemzeti Múzeummal összekeverve a következőket mondta: 

a Nemzeti Múzeum épülete egy brutális épület egy park közepén, nagyon nagy őrültségnek gondolom ezt a projektet. 

Nem meglepő módon Karácsony Budapest főpolgármestereként is Európa legtöbbet díjazott városfejlesztésének teljes megvalósulását igyekszik megakadályozni, azáltal, hogy az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház megépítését lehetetleníti el, véleménye szerint ugyanis őrültség a Ligetben építkezni. Meglátásaival ellentétben azonban itt nem helyi, hanem a főváros kompetenciáján messze túlmutató, országos szintű ügyről van szó, így a beruházások folytatásáról a kormány fog dönteni.

Borítókép: A ballon telepítése a Városligetben (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.