Kampányt indítanak a vasúti átjárók biztonsága érdekében + videó

Figyelemfelkeltő vasútbiztonsági kampányt indít a MÁV a balesetek visszaszorítása érdekében – jelentette be a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn Budapesten, közölve, drasztikusan nőtt a vasúti átkelőkben történt balesetek száma.

2022. 04. 11. 16:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasúti átjárós balesetek száma idén kiugróan megnőtt. A balesetek csökkentése érdekében a MÁV kampányt indított, amelyhez a rendőrség mellett az ügyészség is csatlakozott. Az erről szóló mai sajtótájékoztatóval egy időben a Békés megyei Nagyszénás közelében egy mezőgazdasági erőgép nem állt meg a vasúti kereszteződést védő stoptáblánál és az érkező motorvonat elé hajtott. Ezúttal szerencsére senki sem sérült meg.

Ám tavaly ötven százalékkal nőtt az ilyen balesetek száma az előző évhez képest, idén pedig már 16-an, azaz csaknem annyian haltak meg vasúti átkelőkben történt balesetben, mint tavaly egész évben, amikor 17-en vesztették életüket – közölte hétfőn Homolya Róbert Budapesten, a IV. és a XV. kerület határán lévő vasúti átjárónál tartott sajtótájékoztatón.
Az elnök-vezérigazgató fekete hétnek nevezte az elmúlt hetet, amikor hatan vesztették életüket vasúti átjárókban történt balesetekben.
A vezérigazgató kifejtette: szeretnék szigorítani a KRESZ szabályait, hogy még komolyabb következménnyel járjanak az ilyen balesetek. 

Szigorúbban büntetnék például a sorompórongálást, hogy visszatartsa azokat, akik veszélyeztetik a közúti és a vasúti közlekedés biztonságát.

A sajtótájékoztatón Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője képviselte az ügyészi szervezetet. Elmondta, hogy az ügyészség kiemelt figyelmet fordít a vasút biztonságát érintő bűncselekményekkel kapcsolatos eljárásokra. Fazekas Géza rámutatott: minden olyan balesetben, ahol legalább két ember hal meg, belső szabályaik alapján az ügyész is részt vesz a helyszíni szemlén, illetve az esetleges bizonyítási kísérletben. 

A közúti baleset gondatlan okozása a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény, de ha ez a vasútüzem zavarásával jár, akkor közérdekű üzem működésének megzavarása is szóba kerülhet.

A nyomozást minden esetekben gondosan lefolytatják, azokban az esetekben, amelyekben a szabályszegő nem éli túl a balesetet, természetesen nem kerül sor vádemelésre.
 A Legfőbb Ügyészség szóvivője felhívta a figyelmet arra is, hogy az ügyészség a héten nyilvánosságra hozza a közlekedési bűncselekményekkel kapcsolatos új tájékoztató sorozatait.

Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője a megelőzés fontosságáról beszélt, külön kiemelve, hogy a vasúttársasággal közösen minden évben kampányokat, a vasúti átjárókban ellenőrzési akciókat tartanak. Emellett a rendőrség maga is ellenőrzi a vasúti átjárókban a szabályok betartását. Kivizsgálják a baleseteket, de sok esetben nem feltétlenül derülnek ki az okok. Az ezredes a járművezetőktől figyelmet, körültekintést és szabálykövetést kért.

Molnár Péter mozdonyvezető – akinek húszéves szolgálata alatt hat vasúti átjárós balesete volt – kijelentette: kollégái jól felkészültek, szeretné, ha a közúton is jól felkészült emberek vezetnének. 

Az átjárókban történő balesetekre nem lehet felkészülni, hatalmas traumát okoznak minden mozdonyvezetőnek

– emelte ki a mozdonyvezető. 

Az ügyészség videót is közzétett. Szomorú aktualitását adta a Jogodban áll tudni! újabb részének a közelmúlt több, tragikus balesete, amelyek vasúti átjárókban történtek. Vecsei H. Miklós színművésszel dr. Sticz Tamás, a Győri Járási Ügyészség ügyésze vett végig olyan közlekedési szituációkat, amelyek amellett, hogy veszélyesek, bűncselekményeknek minősülnek és komoly büntetőjogi következményekkel járnak.

Borítókép: Homolya Róbert, Óberling József, Fazekas Géza és Molnár Péter (Fotó: Ügyészség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.