Karácsony nem indul újra a Párbeszéd társelnöki posztjáért

Budapest főpolgármestere az első, aki valamilyen formában visszalép a baloldali pártok vezetői közül – értesült az Atv.hu. A hat összefogott baloldali pártnak összesen kilenc elnöke és társelnöke van, a többiek lemondása viszont eddig fel sem merült a baloldalon.

Forrás: atv.hu2022. 04. 06. 11:47
null
20211124 Budapest Fővárosi közgyűlés. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely szerdán bejelentette, nem kíván újraindulni a Párbeszéd társelnöki pozíciójáért

tudta meg az Atv.hu. A portál szerint a főpolgármester a posztra Tordai Bencét ajánlotta a párttagoknak. Az egyéniben mandátumot szerző párbeszédes képviselőt az ATV el is érte, és Tordai megerősítette az információikat, de azt nem árulta el, hogy elindul-e nyáron a Párbeszéd társelnöki székéért. 

A jelenleg Karácsony Gergely és Szabó Tímea társelnökök által vezetett Párbeszéd az előrejelzések szerint hétfős frakciót alakíthat a következő Országgyűlésben, ami kétségtelenül előrelépés ahhoz képest, hogy 2018-ban mindössze három képviselőjük jutott be a parlamentbe (Karácsony,  Szabó és Tordai). Hozzájuk csatlakozott a függetlenként, baloldali támogatással egyéni helyet nyerő Mellár Tamás, az MSZP pedig „kölcsönadta” Burány Sándort a sajátjai közül, így alakulhatott meg akkor a Párbeszéd frakciója. 

Karácsony Gergely a 2018-as választásokon az MSZP–Párbeszéd listáját vezetve is bejutott az Országgyűlésbe, helyét akkor Kocsis-Cake Olivio vette át. 

Idén a főpolgármester Szabó Rebeka zuglói politikusnak adhatja át a helyét, aki egyéniben súlyos vereséget szenvedett a monori körzetben (a voksok 28 százalékát begyűjtve lett második). 

Karácsony mostani hátrébb lépésével 

ő az első a hat baloldali párt összesen kilenc vezetője közül, aki valamilyen formában vállalja a kudarcért a felelősséget. 

Lapunk is beszámolt arról, hogy a történelmi baloldali vereség után egykori politikai ellenfele, Puzsér Róbert is Karácsony mellé állt, aki Márki-Zay Péter mellett vállalta, hogy felszólal a baloldal közös eredményváróján a katasztrofális vereség után. A publicista szerint Gyurcsány Ferencnek és Jakab Péternek nagyobb a felelőssége a bukásban, mint például Márki-Zay Péternek. 

Egy másik baloldali háttérember, Horn Gábor egy tegnapi eseményen arról beszélt, hogy szerinte 

egy ilyen eredmény után minden baloldali pártelnöknek be kellene nyújtania a lemondását, 

hasonlatosan ahhoz, ahogy Fekete-Győr András tette az előválasztáson való megsemmisülése után. Ezt eddig a kilenc vezető közül, még senki nem tette meg, Karácsony Gergely az első, aki tett egy lépést a visszavonulás felé. Horn szerint egyébként a tagság dönthet úgy, hogy nem fogadja el a lemondásokat, de a gesztus az pártvezetők részéről fontos lett volna.

Érdemes felidézni, hogy négy éve a külön induló ellenzéki pártok vezetői közül Vona Gábor (Jobbik), Szél Bernadett és Hadházy Ákos (LMP), Molnár Gyula (MSZP) mondtak le a pártvezetők közül. Gyurcsány Ferenc lemondása akkor sem merült fel, Karácsony Gergelyékkel pedig valószínűleg elégedett volt a tagság, hiszen mérhetetlen pártjukat bejuttatták az Országgyűlésbe. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András akkor még politikai értelemben túlélte, hogy nem kerültek be a parlamentbe, a mostani Országgyűlésben egyébként várhatóan 11 tagú frakciója lesz az immáron Donáth Anna vezette olimpiaellenes pártnak.

Borítókép: Karácsony Gergely, főpolgármester (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.