Megsemmisült az összefogott ellenzék

A Fidesz–KDNP újabb kétharmados felhatalmazása azt üzeni az Európai Unió és a nemzetközi színtér felé, hogy a tradicionális, konzervatív értékeknek továbbra is helye van a politikában – fogalmazott Schaller-Baross Ernő Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában. A legutóbbi adásban Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, Schaller-Baross Ernő, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója voltak Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető vendégei, a téma pedig a vasárnapi országgyűlési választás értékelése volt.

Forrás: KARC FM2022. 04. 07. 17:04
BALOLDALI, ellenzéki nagygyűlés Márki-Zay Péter Fotó: Havran Zoltán Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választásokkal kapcsolatban Szánthó Miklós mindenekelőtt kiemelte, hogy bár itt volt mintegy kilencszáz külföldi – részben a nyílt társadalom hálózatához tartozó – választási megfigyelő, egyikőjük sem tudott idáig megfogalmazni releváns kritikát. Sőt többen elmondták, hogy egy kifogástalan, igazságos és demokratikus választásnak lehettek a szemtanúi.

A választás eredményét tekintve Schmidt Mária arról beszélt, hogy

a komplett összeállt ellenzék megsemmisült, hiszen csúfos vereséget szenvedtek, miközben feladták egyéni pártidentitásukat is.

A főigazgató asszony azt is hozzátette, hogy

ha a stratégiai hibák tömkelegére nézünk, akkor az ellenzéki összefogás Gyurcsány Ferenc személyes kudarcának is tekinthető, hiszen nem volt képes sikeresen összeszervezni és győzelemre vinni az irányítása alatt álló pártokat.

A választási eredmény okairól Kovács István úgy fogalmazott, hogy

a baloldal ott rontotta el, hogy az elmúlt években nem azzal foglalkozott, hogy mi a magyar emberek véleménye és érdeke, hanem egy elitista pozícióból próbálta ráerőltetni saját világképét a választókra. Ezzel szemben a Fidesz–KDNP győzelmét az elmúlt 12 év stabilitást és biztonságot garantáló sikeres politikája magyarázza.

Szánthó Miklós szerint a baloldal a saját önbecsapásának áldozatává vált: azt a narratívát építették fel, hogy a jobboldal rosszul végzi a dolgát. Most azonban újra kiderült, hogy a jobboldal országpusztításáról felállított hazug narratíva nem találkozik a valósággal, hiszen újabb kétharmados felhatalmazást adtak a választópolgárok a kormánypártoknak.

A központ igazgatója hozzátette, hogy

a választópolgárok egyértelmű akaratnyilvánítása ellenére sem fogadja el az ellenzék, hogy mi vagyunk a többség. A baloldal tehát csak beszélni tud a demokráciáról, de nem gyakorolja és nem tiszteli azt.

A baloldal láthatóan kihátrált a közös miniszterelnök-jelölt mögül a választási vereséget követően. Kovács István Márki-Zay Péter jövőjével kapcsolatosan rögzítette:

„Márki-Zay Péterről eddig is számtalanszor elmondtuk, hogy csupán egy báb, de most már csak egy szalmabáb szerepét tölti be, akit felakaszthatnak a valódi felelősök helyett.”

„Nyilvánvaló, hogy Márki-Zay egy alkalmatlan és tehetségtelen politikus, de fontos arra emlékeznünk, hogy azok a baloldali pártok, amelyek az ellenzék élére helyezték őt, most szemrebbenés nélkül cserbenhagyták. Ez rengeteget elárul a baloldal morális helyzetéről: az ő szótárukban nem szerepel a felelősség szó” – tette hozzá.

Szánthó Miklós kiemelte, hogy maga Gyurcsány Ferenc sem nézett szembe a kudarcos vereséggel, sőt rögtön Márki-Zayt nevezte meg bűnbaknak. Gyurcsány célja világos: az ellenzéki pártok megsemmisülésével elkezdheti kiépíteni minden eddiginél nagyobb befolyását a baloldalon.

Az április 5-i adást ide kattintva hallgathatják meg.

Borítókép: Baloldali nagygyűlés az országgyűlési választás előtt (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.