Nyugalomban zajlik a választás a vecsési „billegő” körzetben

A várhatóan kiélezett küzdelmet hozó szavazáson egy EBESZ-delegáció is tiszteletét tette.

2022. 04. 03. 12:40
Billegő körzetek Vecsés Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli események nélkül, nyugalomban zajlik a választás Pest megye 7. számú, vecsési központú országgyűlési egyéni választókerületében, ahol hatan mérkőznek meg a mandátumért. Rajthoz állt a körzetben a legutóbbi, 2018-as voksoláson győztes Szűcs Lajos (Fidesz–KDNP), Balogh István (MEMO), Iván Petra (MKKP), Szabóné Papp Klára (Mi Hazánk), Bocz Dániel (Normális Élet Pártja) és a baloldali pártok színeiben induló Fricsovszky-Tóth Péter.

A Taktikaiszavazás.hu oldal legfrissebb, április elsejei becslése szerint a mandátum sorsa Szűcs Lajos és a szivárványkoalíció jelöltje között dőlhet el, a két politikus várhatóan rendkívül szoros versenyt vív majd a győzelemért.

A településen leginkább csak a főutak mellett láthatók kampányplakátok, amelyek többsége Szűcs Lajost népszerűsíti. Az ellenzéki kampányanyagok többnyire a kormányt támadják, kevés olyat látunk, amely Fricsovszky-Tóth Pétert ábrázolja. A mellékutcákban sehol sincs kampányanyag. Fontos, és ez is a békés választási közdelemre utal, hogy a plakátokat nem rongálják meg. Egy olyan, az ellenzéki jelöltet népszerűsítő, kereszteződésben elhelyezett plakáttal találkozunk, amelyre egy balra kanyarodni tilos matricát ragasztottak. A dolog azért is vicces, mert abban a kereszteződésben tényleg nem lehet balra fordulni.

A szavazásra igyekvők megerősítik, hogy Vecsés tényleg a béke szigete, ahol nem divat a sárdobálás és a rongálás, így a kampány is nyugalomban zajlott. Abban azonban már megoszlanak a vélemények, hogy mi döntheti el a szoros választási versenyt.

Egy középkorú nő szerint az lesz perdöntő, hogy „kik nyalják be a kamu dumát”. Ezt megmagyarázni már nem akarja, sietve távozik. Egy család két gyermekkel érkezik a voksolásra, ők is békésen beszélgetnek az iskola előtt. Szerintük is szoros verseny lesz a körzetben, és az fog győzni, akinek a szavazói nagyobb számban lesznek hajlandók voksolni. Mint mondják, az ő ismeretségi körükben többen azért nem szavaznak, mert úgy gondolják, a verseny már eldőlt. Molnár Imre, a település korábbi polgármestere viszont konkrétabban fogalmaz, szerinte a választás végkimenetele szempontjából az lesz perdöntő, hogy Szűcs Lajos a regnáló országgyűlési képviselő, így könnyebb dolga lesz. – Az embereknek amúgy sincs gondjuk vele, így nincs okuk leváltani – mondja a volt településvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.