Orbán Viktor tűzszünetet javasol

Leghamarabb május végén áll föl az ötödik Orbán-kormány. Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök az újabb kétharmados választási győzelem után.

Kincses–Szabó
2022. 04. 06. 14:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani sajtótájékoztató politikai alapszabályt tör meg, mert általában a vesztesek szoktak sajtótájékoztatót tartani

– kezdte mai nemzetközi sajtótájékoztatóját a miniszterelnök. Az Orbán Viktor által vezetett pártszövetség múlt vasárnap újabb kétharmados választási győzelmet aratott, és a kormányfő úgy érzi, az a helyes, ha rendelkezésre áll a sajtó munkatársainak. Orbán Viktor megköszönte az állampolgároknak a kitüntető bizalmat. 

Elmondta, 

minden idők legjobb választási eredményét érte el a Fidesz, amely történelmi sikernek is tekinthető, 

mandátumban ez a parlamenti helyek több mint kétharmadát jelenti. A kormányfő szerint három tényezőnek köszönhető a győzelem. 

Az első, hogy a magyarok békét akarnak, és arra szavaztak, aki nagyobb garanciát jelent ebből a szempontból. 

Emlékeztetett, a békemissziót már a háború előtt megkezdte a kormány február elején, amikor a miniszterelnök Moszkvába utazott tárgyalni. Évértékelője után most is hangsúlyozta, hogy hazánknak háború esetén ragaszkodnia kell a békéhez. 

– Magyarország egy sikeres ország, Európa két legsikeresebb országát ma úgy hívják, hogy Lengyelország és Magyarország

– szögezte le a miniszterelnök a választási győzelem második okaként. – Magas gazdasági növekedés, alacsony munkanélküliség és számos családtámogatás jellemzi ezt a két országot, valamint a legnagyobb adócsökkentés is ezekben az országokban van – sorolta. 

Harmadik körülményként említette Orbán Viktor a baloldal kudarca kapcsán, hogy

a baloldal elvtelenül, csak a hatalomért állt össze, 

ezért magában csak „hatalomért koalíciónak” nevezte őket. Mint mondta, 

ez tiszteletlenség a választókkal szemben.

– Nem érdekelte őket a múlt, a programok, az eszmék, csak az érdekelte őket, hogy hogyan lehet megnyerni a választást, ami a választók szempontjából csak lenézésnek, tiszteletlenségnek értékelhető – fogalmazott. – A választás az emberekről szól, aki ezt elfelejti, és csak a hideg számítás és sértegetés a programja, nem lehet más a vége, csak bukás – véli Orbán Viktor. 

Szerinte 

a Fidesz ezzel szemben a szív és a szenvedély programját képviselte. 

Emlékeztetett, hogy a legsúlyosabb lenézése a választóknak az volt, amikor el is ismerték, hogy a hatalomért még az is megengedhető, hogy a fasiszták és kommunisták is beálljanak mögéjük.

– A választásokon győztes pártoknak a víziója változatlan, abban hiszünk, hogy egész Európában reneszánsza lesz világértelmezésüknek

– jelentette ki.

„Ez a mi világértelmezésünk”

Orbán Viktor elmondta, hogy megerősítjük a szövetségeinket. – Továbbra is tagjai szeretnénk lenni az Európai Uniónak, és részt vettünk a jövőjéről szóló vitában – emelte ki. Hozzátette: 

megerősítjük a NATO-tagságunkat, és tagjai vagyunk, s jóval erősebb hadsereget kell építenünk, ezzel a szövetségeseink is nyernek.

A miniszterelnök kiemelte, hogy az első helyen a béke áll, és minden befolyásunkat azért vetjük latba, hogy tűzszünet legyen. – Ezután egy európai békekonferenciának kell következnie – jelentette ki. 

A kormány második legfontosabb célja a családok védelme. – Kibontakozóban van egy gazdasági válság Európában, az Oroszországra kivetett szankciórendszernek pedig meg fogjuk fizeti az árát. Tettünk javaslatot a magas energiaárak mérséklésére – fogalmazott a miniszterelnök. 

Mint mondta, brüsszeli intézkedésre van szükség, az adminisztratív előírásokat pedig fel kell függeszteni: ilyen az ETS-rendszer, ami a fosszilis energiák egy speciális megadóztatása. 

Fel kell függeszteni azt a szabályozást, ami a villamos energia árát összekapcsolja a gáz árával. – Nyilván aki ismeri a területet, tudja, miről van szó – mondta Orbán Viktor, aki a harmadik lépésnek azt látja, hogy 

fel kell függeszteni azt az előírást is, hogy kötelező bioüzemanyagot keverni az üzemanyagba, mert ez növeli az árát.

Orbán Viktor kifejtette, hogy tegnap beszélt Donald Trump volt amerikai elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is telefonon. Utalt arra, hogy határvilág vagyunk, van 1956-os tapasztalatunk, a megszállás pedig nem ritka dolog nálunk, lehet, hogy megelőzzük a lengyeleket a hosszú megszállások tekintetében, ezért 

azt javasolta Putyinnak, hogy azonnal hirdessen tűzszünetet, és jöjjenek Budapestre az ukrán elnökkel, a francia elnökkel és a német kancellárral tárgyalni.

A válasz pozitív volt, de az orosz elnök azt mondta, hogy ennek feltételei vannak. Ezekkel kapcsolatban Orbán jelezte, hogy ő már nem tudja kitárgyalni, azokról az orosz elnöknek kell megállapodnia az ukrán elnökkel. 

– Biztosan többeket foglalkoztatta az a kérdés, hogy miért hajlíthatatlan a béke képviseletében a magyar kormány – jelezte Orbán Viktor. Elmondta, hogy 

kétszázezer határon túli magyarért is felelősséggel tartozik a kormány, ehhez pedig béke és tűzszünet kell.

Újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő azt mondta: meg kell várni a francia választást, ami az európai erőviszonyok szempontjából nagyon fontos lett, utána kell leülni néhány országgal, amelyekkel korábban már megkezdték a kapcsolat kiépítését. 

Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy kevesen gratuláltak neki, elmondta: azok, akik fontosak számára, mind gratuláltak neki. A keleti irányba haladással kapcsolatban a kormányfő elmondta, a keleti országokból is sokan gratuláltak, mint mondta, „megvannak a barátaink”. 

A kormányfő nevetségesnek tartja, hogy egy uniós és NATO-tagországot el lehetne szigetelni. 

A miniszterelnök elmondta, hogy a választók összetétele nem az ő asztala, hanem az elemzőké; ő két dologban hisz: az egyik, hogy a választás szenvedély kérdése, a másik, hogy az igazsághoz mi a viszonya az embernek. Hangsúlyozta, ők mindig el szokták mondani a választóknak az igazat és a dilemmákat, ez pedig jobban segít, mint bármilyen elemzés. 

Azzal kapcsolatban, hogy a baloldal  megkérdőjelezte a kormányzati családtámogatások vagy épp a rezsicsökkentés létjogosultságát, Orbán Viktor az Aranycsapat tagját, Buzánszky Jenőt idézte: 

A győztes azt mond, amit akar, a vesztes mondhat, amit akar.

– Nem okoz nehézséget rubelben fizetni a magyaroknak, ha Oroszország ezt kéri, így teszünk – reagált egy újabb kérdésre a kormányfő. 

Orbán Viktor a Reuters kérdésére arról is beszélt, hogy 

2008-ban eldőlt, hogy a grúzokat és ukránokat nem akarja felvenni a NATO. 

Ekkor értette meg, hogy hosszú ideig ezek az erőviszonyok lesznek Európában és vette fel a kapcsolatot az orosz elnökkel, tudván, hogy ki kell alakítani az erőviszonyoknak megfelelő kapcsolatot az oroszokkal. 

Nem tudja megítélni, miként alakulnak a dolgok a háború után, ha eljön az ideje, új politikát alakítunk majd ki Oroszországgal – fejtette ki Orbán Viktor. – Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy ilyen helyzet áll majd fenn a háború után – tette hozzá.

A baloldal sms-kampányával kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott, hogy Magyarország legnagyobb választási csalása volt az, amit a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat segítségével végrehajtottak. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy ha az ember nem adta meg másoknak az adatait, akkor azokat nem lehet használni.

– Nem lehet a magyar választók adatait kivinni külföldre és nem lehet kampánycélra használni

– jelentette ki Orbán. 

Szerinte ezt ki kell vizsgálni. 

Paks II késéssel, de megépülhet

Paks II kapcsán azt mondta, hogy az unióban jelenthet majd problémát, nem Oroszországban. – Ahol nem sért magyar létérdeket, ott elfogadjuk mások álláspontját – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy 

a nukleáris energia köre nem szerepel semmilyen javaslatban, ezért szerinte a Paks II. beruházás folytatódhat. 

Orbán Viktor kijelentette: ennek geopolitikai jelentősége is van, mert ha ezek a támadások nem lettek volna, akkor 2023-ban már üzemelne, és könnyedén fogadtuk volna az energiaválságot. Reményét fejezte ki, hogy ha megépül, akkor sokkal nagyobb biztonságban lesz Magyarország energia szempontjából.

Az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban kifejtette, hogy 

a háború egy agresszió, a civileket meg kell védeni, az atrocitásokat pedig ki kell vizsgálni. 

A Magyar Nemzet kérdésére a miniszterelnök arról beszélt, hogy kétfajta alkatú ember van: az örök tanárok és az örök diákok. Neki az okoz örömöt, ha tanulhat, figyel és próbálja megérteni a dolgokat. Mint mondta, nem az a dolga, hogy egyes szakkérdéseket megértsen, hanem szintetizálnia kell a dolgokat, amihez tanulás szükséges. 

– Vesztettem választást eleget, 16 évet voltam ellenzékben, így megértem, hogy nehéz ilyenkor mit kezdeni a vereséggel

– fogalmazott. Kívánja, hogy az ellenzék kiértékelje az eredményeket, mert a parlamentben is szükség van a másik oldal hangjára és álláspontjára. – Mindannyiunk érdeke lenne, ha magas színvonalú, okos, értelmes viták lennének a magyar politikában a jövőben – mondta. 

Szintén lapunk érdeklődött az iránt, hogy mit gondol a miniszterelnök arról, hogy a baloldal ugyanazt a politikát tervezi folytatni a jövőben is, illetve mit gondol a Jobbik bukásáról. Orbán Viktor elmondta, 

vannak lépések, amiket a politikusok lehet, hogy jó húzásnak gondolnak, de a választók részéről tiszteletlenségnek számít.

– Ennek előbb vagy utóbb meg kell fizetniük az árát – tette hozzá. 

Az oroszokkal szemben állunk egymással jelenleg, ahogyan ezt Putyin is leszögezte a miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. Orbán Viktor elmondta, ők is tudják, hogy felépítettek egy jó kapcsolati rendszert, ami épp most törik szét. – Lehet, hogy a nyugati nyomás olyan erejű lesz, hogy ebből nem marad semmi, és ezzel mindkét fél tisztában van – árulta el. A kormányfő szerint 

egyetlen dolog biztos, hogy Oroszország lesz, és Magyarország is lesz, ezzel kell együtt élni, ez iránt a helyzet iránt van felelősségünk. 

Amíg lehet, védik a magyar családokat

– Az ember nem vár elismerést, bár jólesne – jegyezte meg Orbán Viktor és emlékeztetett, hogy

a választási időszakban, 2021 októbere után lecsökkent a költségvetési hiány, mert úgy látták, hogy Magyarország költségvetése ezt követeli meg, továbbá az államadósságot is lecsökkentették.

– Ez nagyon ritka egy választások előtt álló kormánynál – hívta fel a figyelmet. – Felelős kormány vagyunk, amely az ország pénzügyi stabilitását rendkívül fontosnak tartja – szögezte le, hozzátéve: 

mindent meg fog tenni azért, hogy ameddig csak lehet, megvédje a negatív gazdasági hatásoktól a magyar családokat.

Orbán Viktor kiemelte, hogy európai uniós kérdésekben a legfontosabb dolog, hogy Magyarország szövetségét meg kell erősíteni Lengyelországgal. Hangsúlyozta, hogy 

a lengyelekkel kölcsönös védelmi szövetségben vagyunk, ami egy stratégiai kérdés akkor is, ha külpolitikai kérdésekben eltérnek egymástól az álláspontjaink, mert az unión belüli önvédelem kérdése a legfontosabb. 

A kormányfő az uniós újjáépítési alapból kapott pénzekről kifejtette, hogy azokat vissza lehet venni, ha valaki szabálytalanul költi el az összeget, de mi még semmit nem kaptunk. Utalt az EU levelére is, amelyben szerinte, bármi is van, 

Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, illetve sem a gázzal kapcsolatban, sem a genderügyben nem fogunk engedni. 

Egyéb kérdésekben pedig szerinte már megállapodtak. 

A lengyel elnök háborúval kapcsolatos számonkéréséről kifejtette, hogy 

a magyar morális álláspont a korrektség: bennünket az elmúlt 12 évben nem csaptak be az oroszok és mi sem őket. 

– A háborús bűnösség ügyében pedig vizsgálatokat szeretnénk – hangsúlyozta. Kijelentette: a hágai bíróság joghatóságát Oroszország és az Egyesült Államok nem ismerte el, innen kell nézni a világot. 

A Városliget-projekt felfüggesztett elemeivel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, úgy alkották meg a terveket, hogy bármikor folytathatók legyenek. 

Egy újságíró arról kérdezte, mi történik, ha összeomlik Ukrajna, segítünk-e fegyveresen megvédeni az ott élő magyarokat. Orbán Viktor elmondta, NATO-döntés nélkül nem lépünk semmit a háború ügyében. 

Aki el akar menni Magyarországról, annak a miniszterelnök azt üzeni, hogy innen csak rosszabb helyre lehet menni. 

Orbán Viktor felidézte, hogy amikor 16 évig ellenzékben volt, ő is maradt, mindegy, ki volt a miniszterelnök.

Szerinte mindenkinek van felelőssége van a nemzeti újraegyesítésben; a népszavazás témáját nemzetegyesítő kérdésnek tekintette, hiszen többen szavaztak nemmel, mint ahányan támogatták a Fidesz–KDNP listáját. A differencia egyébként nagyjából félmillió szavazat a népszavazás javára. – Meg kell próbálni a kétharmados többségnél nagyobb összefogást megvalósítani – fejezte ki reményét a kormányfő.

Ahogy fogalmazott, kellene hazánkban a békés egyet nem értés kultúrája, de a magyarok vehemens nép, így ez egyelőre nem valósult meg. 

– Jó lenne, ha egyszer majd olyan választásra is készülhetnének, amely nem sorsdöntő, csak egy sima választás

– fogalmazott. Ehhez lehet, hogy kell még nyerni pár választást, de szerinte el fogunk jutni ide. 

Fő cél a stabilitás megőrzése

– Az új kormányzat főbb célkitűzései között szerepel a pénzügyi stabilitás megőrzése, valamint hogy a magyar gazdasági növekedés meghaladja az Európai Unió átlagát

– mondta a kormányfő a kormány jövőbeli prioritásai kapcsán. Vagyis folytatódik az a politika, amire az emberek április 3-án leadták a voksukat. – Ha valaki átveri a választókat, azt nem felejtik el, amíg élnek, az emberek döntése mellett ezért ki kell tartani – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy hisz-e a nemzetállam reneszánszában Ukrajnával kapcsolatban, Orbán Viktor kijelentette: Ukrajna létezik. Szerinte természetes, hogy az ukránok védik a hazájukat és keményen harcolnak. Nem lepte meg, hogy az ukrán ellenállás relatíve sikeres, hiszen mindig azt gondolta, hogy az ukránok jó katonák. Az ott maradt ötvenezer magyarral kapcsolatban kifejtette, hogy 

a magyarokat korábban sokat bántották Ukrajnában, ami beárnyékolta a magyar–ukrán viszonyt, de egy intelligens keresztény ország ezzel nem hozakodik elő egy ilyen helyzetben. 

Orbán Viktor szerint ennek nem most van itt az ideje. Szerinte a háború előtti bánásmód és a háború sok magyart „áttol” hozzánk, de ez nagy veszteség Ukrajnának, Magyarországnak és a világnak is. 

Jakab Péter azon kijelentésével kapcsolatban, hogy a gazdasági nehézségek miatt adott időben átvenné a kormányzást, Orbán Viktor kijelentette: az jutott eszébe, 

jó, hogy a humor része a magyar politikának.

Fenntartanák a benzinárstopot

A benzinárstoppal kapcsolatban azt mondta, az árkorlátozó intézkedéseket fenntartják addig az időpontig, amíg meghatározták, de 

tovább is szeretnék fenntartani, erről már tárgyalnak a Mollal és a kereskedőkkel is. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy addig szeretné fenntartani az árstopot, amíg az infláció ilyen magas lesz. Hozzátette, hogy a rezsicsökkentést is szeretné fenntartani, ez a gazdaság növekedésének mértékétől függ, hogy tartható lesz-e.

Szijjártó Péter külügyminiszter marad, ha szeretne, a kormányfő szeretné, ha így lenne a következő kormányban is. A külügyminisztériumot ért informatikai támadással kapcsolatban elmondta, hogy az összes minisztérium informatikai rendszere folyamatos támadás alatt áll, de kegyelmet nem kér senkitől, aki megtámad bennünket, annak nem panaszkodik, hanem megvédi a saját területünket.

Azzal kapcsolatban, hogy a jogállamisági eljárás elindítása politikai motivációból történt-e, elmondta, legyünk óvatosak, meg kell várni az eljárás indoklását. Ugyanakkor megjegyezte, 

a brüsszeli döntések nagy része sokszor politikailag motivált az európai baloldal részéről, segítve a magyarországi elvtársaikat.

A sopánkodás azonban nem a miniszterelnök kenyere, meg kell magunkat erősíteni, nem leszünk jámbor lúzerek – fogalmazott. 

A kormány minden olyan választás után is jelentős átalakításokon esett át, melyeket a Fidesz–KDNP nyert meg. Orbán Viktor elmondta, hogy mérlegelni kell, milyen nagyobb kérdések várnak ránk, milyen kormányzati szerkezetre, hol és milyen emberekre van szükség.

– Éppen ezért nem lesz gyors a kormányalakítás, május végénél hamarabb nem fog tudni lezárulni – mondta el. 

Az orosz diplomaták kiutasítását nem tartja okos dolognak, ha lesz rá ok, akkor lépnek, megvédve érdekeinket. – Politikai kampány részeként azonban nem utasítanak ki senkit – szögezte le. Elmondta, nem akarja minősíteni a baloldal vereségét, de a politikában vannak betartandó törvények, az emberek tudják, hogy ki a valódi főnök, ha megsértik őket, annak következményei vannak. 

Orbán Viktor elmondta, 

néhány támadás fájt neki és méltatlannak tartotta (például amikor Márki-Zay Péter azzal gyanúsította, hogy jó pénzért büszke pedofil is lenne akár). Azzal kapcsolatban, hogy a győzelem elégtételt jelentett-e, kijelentette, nem hátrafelé akar nézni, hanem a magyarok előtt álló jövővel szeretne foglalkozni.

– Zelenszkij ukrán elnök rossz szokása, hogy mindenkinek meg akarja mondani, mit csináljon, erről azonban jobb, ha leszokik az ember. Az, hogyha valaki segít, és megmondják, hogy ne így segíts, hanem máshogy, nem vezet jóra – fejtette ki a kormányfő. 

Amit vállaltunk, azt meg kell csinálni, a pedagógusok 10-10 százalékos béremelése a következő három évben megvalósul, ezt biztosan ígéri a kormányfő. Szerinte a tanároknak igazul van abban, hogy keveslik ezt, de ennél többet nem tud mondani, mert minden béremelés a gazdaság teljesítőképességétől függ.

Visszatérhet a kormányba Lázár János

Arra a kérdésre, hogy egyes hírek szerint nyolcszor több pénzt költött a kormánypárt, mint az ellenzéki szövetség, a kormányfő elmondta, hogy a magyar törvények szerint ez nem lehetséges, az ÁSZ pedig költségvetést készít a pártok költései alapján minden választás után, amiből kiderülnek majd a végleges számok.

Lázár János kormányba való visszatérésével kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy nem lehetetlen, mint ahogy az sem, hogy a politikus elképzeléseit is megvalósítják (Lázár korábban támadta a hazánkban boltokat működtető nyugati élelmiszerláncokat, mondván, hogy Magyarországon silányabb minőségű termékeket próbálnak eladni, mint nyugaton).

Orbán Viktor az uniós pénzekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a Magyarországnak járó összeg hiánytalanul érkezik, 2021-ben rekordösszegű pénzt kaptunk. Kiemelte ugyanakkor, hogy az RFF, vagyis a Covid-járvány miatt létrehozott alapból – amit hazánk elsősorban a déli államok miatt támogatott – még semmit nem kaptunk. A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország előfinanszírozta azokat a programokat, amelyeket ebből finanszíroznak majd, de ez torzítja a versenyt. Hozzátette, hogy rendelkezésére állnak más források, az export magas, a gazdaság jól működik.

Orbán Viktor a lengyelekkel ápolt kapcsolatokról kifejtette, hogy azokat a háború nehezíti, mert a külpolitikai álláspontok különbözők. Kiemelte, hogy az egyik legfontosabb a légtérzár kérdése; a lengyelek ugyanis szeretnék ezt felállítani, a magyarok viszont nem. – Nem szeretnénk, hogy lelőjék az orosz gépeket, hiszen ez azt jelenti, hogy légi háborút kezdeményezett a NATO Oroszországgal. 

Elmondta azt is, hogy 

a lengyelek ki akarják terjeszteni a szankciókat a gázra és a kőolajra, és ezt azért tudják képviselni, mert Lengyelországnak van tengere, ahol tudják fogadni az amerikai tankerhajókat az ottani cseppfolyósgáz-szállítmányokkal, nekünk viszont nincs ilyen lehetőségünk. 

– Mi csak csöveken keresztül tudunk hozzájutni a gázhoz – hívta fel a figyelmet. Orbán Viktor kijelentette: a lengyel–magyar és a visegrádi négyek szövetsége nem geopolitikai együttműködés, hanem az unióban szeretnének közösen együttműködni, ez a lehetőség pedig a továbbiakban is fennáll. 

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy tudjuk-e csökkenteni az orosz energiahordozóktól való függést, elmondta: 

ha megépül Paks II, akkor 2030 környékén tíz százalékra szorulhat vissza Magyarország oroszországi gázigénye.

Soha nem szavaztak még ennyien egy irányba népszavazáson

A népszavazás eredményét Orbán Viktor úgy értékelte, hogy nagyszerű eredményt értek el. 

– Soha semmikor nem szavaztak még ennyien Magyarországon egy irányba, ez egyértelmű politikai kötelezettséget jelent

– hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Azzal kapcsolatban, hogy megfontolják-e a gyermekvédelmi törvény tartalmának módosítását, kifejtette:, soha ennyien még nem értettek egyet valamiben a magyarok közül, ezt mindenkinek tiszteletben kell tartani. 

– A gáz esetében most nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül, hanem hogy van-e – jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte a piacon nem lesz elegendő gáz, csak akinek van erre vonatkozó hosszú távú szerződése. 

A választás budapesti eredményei kapcsán elmondta, 

a fővárosban is jelentősen megerősödött a Fidesz, ezt kell figyelembe venni, így a budapesti teljesítményt pozitívnak értékeli. 

Kérdésre válaszolva elmondta, lehetséges, hogy az orosz–ukrán konfliktus a Kínával való kapcsolatra is ki fog terjedni, jó lenne azonban az európai országoknak megfelelő kapcsolatot kialakítani velük. 

Elmondta, folytatni fogja a kulturális offenzívát, 

a Liget-projekt például az egész nyugati világ legnagyobb kulturális programja.

Arról is beszélt, hogy Magyarországon az antiszemitizmusban zéró tolerancia érvényesül most és a jövőben is. 

Orbán Viktor kijelentette, kizárható, hogy megszorítások lesznek az országban a világban zajló gazdasági válság hatására. 

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy lesznek-e új adók. Orbán Viktor elmondta, a terheket semmiképpen nem fogják emelni, mert ők az adócsökkentés pártja. – Nem felfelé megyünk, hanem lefelé – fogalmazott. Viszont, ha az unió nem tudja megoldani a helyzetet, akkor előfordulhat, hogy erre vonatkozó intézkedést kell hozni – tette hozzá.

Borítókép: Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tart 2022. április 6-án Budapesten (Fotó: Havran Zoltán(.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.