„Örüljünk, hogy Magyarországon még nincs ilyen helyzet!"

Exkluzív interjút adott pár nappal ezelőtt a Védett Társadalom Alapítványnak Jean-François Chemain francia történész. Chemain – aki jelenleg közgazdaságtant és politológiát oktat több francia egyetemen – 10 évig tanított történelmet Lyon egyik erősen iszlamizált középiskolájában, így releváns tapasztalatokkal rendelkezik a muszlim bevándorlókról.

2022. 04. 08. 18:12
Paris Marks a Week Since Terror Attacks
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 20: A French police officer stands guard as a Muslim woman leaves the Great Mosque of Paris (Grande mosquee de Paris) after the Friday prayers on November 20, 2015 in Paris, France. Following the terrorist attacks in Paris last week, which claimed 130 lives and injured hundreds more, the Muslim community of Paris has seen an increase in security as Paris remains on a high security alert. (Photo by Thierry Chesnot/Getty Images) Fotó: Thierry Chesnot
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az interjúban a történész úgy fogalmazott: 

tapasztalatai szerint Franciaországban a muzulmán népességet érdekes módon úgy láttatják, hogy ők a keresztények áldozata.

Szerinte ez az áldozati szerep a muzulmán mentalitás egyik alkotóeleme. 

Ezzel szemben fontos, hogy elmagyarázzuk nekik, hogy ez nem igaz, sőt, a történelem azt mutatja, hogy inkább a muszlimok támadták meg mindig a keresztényeket

– hangsúlyozta Chemain. Elmondta, hogy rendszeresen lehet hallani keresztények elleni agresszióról szóló hírt: például a minap látott egy olyan videót, amelyen egy muszlim arcon köp egy katolikus papot, aki éppen megáldja a bordeaux-i székesegyház előtti terét.

A történész úgy gondolja, hogy nagyszámú muszlim befogadása veszélyt jelent és Európának óvatosabbnak kellene lennie. Kiemelte: 

Magyarországon erről a kérdésről szabadon lehet beszélni, ugyanakkor Franciaországban nagyon óvatosak a közbeszédben, nagyon kevés az olyan médium, amely nyíltan vitázna erről a problémáról.

–Azt gondolom, hogy az elnökválasztás nem változtat majd semmin – véli Chemain. Szerinte ennek az egyik oka az, hogy azokat az elnökjelölteket, akiknek az iszlám veszélye a fő üzenete a kampányban, démonizálják, hitleristáknak tekintik. 

Az ország vezetői úgy vélik, hogy ezeket a kérdéseket nem szabad vitatni, nekik mindegy, hogy a franciák 70 százaléka választ akar kapni ezekre a kérdésekre

 – vélekedett a történész. Úgy fogalmazott, hogy a franciák világbajnokok nagylelkűségben a szociális segítségnyújtás terén, amely a keresztény lelkületre jellemző, viszont – mint mondja – a paradox ebben az, hogy ugyanakkor a franciák megtagadják, hogy keresztények lennének, amely szerinte lesújtó a francia népre nézve.

A történész az interjúban kiemelte, hogy a magyar nép fontos szerepet játszott a történelemben az iszlám elleni harcban. 

Szerinte Magyarország egy kis Paradicsom: csöndes, rendezett és jelenleg nem kell a fentiekhez hasonló kihívásokkal megküzdenie a magyaroknak.

Reméli, hogy Magyarországon ez a kegyelmi helyzet még sokáig megmarad és amennyire lehetséges, kimarad abból harcból, amely aláássa Franciaországot. Reméli, hogy a magyaroknak nem kell majd olyan nehéz szituációkat megélniük, amelyet neki kellett a minap: amikor egy fél órás buszút során kellett azt hallgatnia, ahogy egy muszlim azt kiabálta: a franciák mind szemetek, ki fogjuk rúgni őket! Hozzátette: örüljünk, hogy Magyarországon még nincs ilyen helyzet!

Borítókép: Egy francia rendőr őrt áll, miközben egy muszlim nő elhagyja a Párizsi Nagy Mecsetet (Grande mosquee de Paris) a pénteki ima után Párizsban, Franciaországban (Fotó: Getty Images/Thierry Chesnot)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.