időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Együttműködést kötött az V. kerület az egyik rollermegosztóval

Magyar Nemzet
2022.05.05. 17:27 2022.05.05. 17:31
Együttműködést kötött az V. kerület az egyik rollermegosztóval

A Belváros önkormányzata Magyarországon elsőként szabályozta a KRESZ által nem értelmezett elektromos meghajtású eszközök közlekedését az V. kerületben, és kezdeményezett együttműködést az ilyen eszközök megosztásával foglalkozó szolgáltatókkal – olvasható a Belváros önkormányzatának közleményében.

Mint írják, a rollermegosztóval kötött megállapodás 

egyszerre szolgálja a kerületiek testi épségének biztonságát, biztosítja az alternatív és környezetkímélő közlekedési módok használatát, megvalósítja a rendezett városképet biztosító eszköztárolást, valamint teszi lehetővé a szolgáltató szabályos működését a Belvárosban.

A kerületi szabályozás szerint 18 év alattiak nem használhatják a Bird e-rollerjeit, azokkal tilos a járdán haladni, valamint a sebességük a Behajtani tilos! zónáknál (gyalogos zóna, sétálóutca) fokozatosan csökken, majd az eszköz leáll, és az utazás csak az adott zóna elhagyása után válik újra lehetővé. 

Az e-rollereket menet közben is leolvasható méretű, három oldalról látható azonosítószámmal látják el, azokra felelősségbiztosítást köt a szolgáltató, továbbá az eszközöket csak a kijelölt területeken lehet felvenni, illetve letenni 

– olvasható a közleményben.

Közölték azt is, hogy egyórás türelmi idő áll rendelkezésre a tiltott helyen lerakott eszköz elszállítására, azt követően e-rollerenként ötvenezer forint kötbér terheli a szolgáltatót.

A Belváros önkormányzata 2018 óta dolgozik azon, hogy mindenki számára ideális és biztonságos megállapodás szülessen arról, hogyan használhatók a Belvárosban az elektromos közlekedési eszközök. Az elsődleges cél mindig is az volt, hogy a gyalogosok biztonsága ne kerüljön veszélybe. Ezért is volt olyan fontos, hogy megállapodjunk az eszközök üzemeltetőjével a keretekről

– mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros polgármestere. Részletezte: az új mobilitási eszközök magasabb szintű jogszabályi besorolása, valamint a közlekedésben történő részvételük, a közlekedést követő parkolásuk/tárolásuk szabályozása egyelőre még nem történt meg, ugyanakkor használatukra jelentős igény mutatkozik, és így részvételük a közlekedésben elkerülhetetlen, az önkormányzat szükségesnek tartja a szolgáltatóval való együttműködést, ezáltal a gyalogosok és rollerezők békés együttélési feltételeinek megteremtését. 

Az eseményen a BIRD rollereit üzemeltető Vilii Fly Magyország Kft. ügyvezető igazgatója, Gittinger Dániel elmondta: 

Nagy örömünkre szolgál, hogy elsőként sikerült megállapodnunk a kerülettel. Pozitívan tekintünk a jövőbe, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy megszolgáljuk a belénk fektetett bizalmat. Elsődleges célunk, hogy együttműködve az önkormányzattal ne okozzunk csalódást a kerületi lakosoknak, emellett a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsuk a felhasználóinknak. Vállalatunk száz százalékban magyar tulajdonú cég, amelyben szakmai befektetőként tulajdonos az MVM is, akik szintén elhivatottak a környezetkímélő megoldások elterjesztésében, így velük szoros kapcsolatban állunk, és egymást támogatva haladunk előre az e-roller használata mellett az elektromos töltő- és dokkolóállomások elterjesztésében.

A közlemény hozzáteszi: a Belvárosban kétezer kerékpár elhelyezésére alkalmas támasz található, illetve a kerékpárosok számára ingyenesen használható biciklipumpákat helyeztek el szerte a kerületben, továbbá 15 Mol Bubi-állomásnak is helyet adnak. 
 

Borítókép: Szentgyörgyvölgyi Péter (balra) és Gittinger Dániel (Forrás: a Belváros önkormányzata)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.