Hitelességi deficitben szenved az ellenzék

„A baloldali politikusok nem a magyar érdeket, hanem az európai és az amerikai érdekeket szolgálják” – fogalmazott Fricz Tamás Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában. Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője és Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója voltak Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető vendégei a legutóbbi adásban, ahol szó esett az április 3-i választás történelmi jelentőségű eredményéről, a hétfőn megalakult új országgyűlésről, valamint a Magyarország ellen megindított jogállamisági eljárásról.

Forrás: Karc FM2022. 05. 04. 19:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az április 3-i választással kapcsolatosan Fricz Tamás úgy fogalmazott, hogy „a negyedik kétharmados győzelem egy olyan társadalmi felhatalmazást jelent, melynek világszerte is alig van párja. A magyar társadalom bölcsességét tükrözi, hogy meg tudta ítélni azt, hogy egy adott politikus az általa hangoztatott értékrendszert következetesen képviseli vagy sem”. Párkányi Eszter elmondta, hogy a „választási kampány során a Fidesz–KDNP üzenete az volt, hogy megvédik az országot mind biztonsági, mind gazdasági szempontból, emellett pedig a családok gyarapodását tűzik ki célul. Ezzel szemben az ellenzék annyit tudott mondani, hogy ők nem Orbán. Ez arról tanúskodik, hogy a baloldalnak nincsen stratégiai víziója az ország jövőjét illetően”.

Az frissen megalakult Országgyűlés munkájával kapcsolatban Fricz Tamás kiemelte, hogy az alakuló ülést megelőző tárgyalásokon zajló ellenzéki pozícióhajhászat pótcselekvés. Hozzátette: „mivel az ellenzéki pártok közös listán indultak, politikailag teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy most azt követelik a bizottsági helyek vonatkozásában, hogy külön frakciókként kezeljék őket”. Párkányi Eszter hozzátette, hogy „míg a közös indulásnak hatalomtechnikai, a minden eddiginél több ellenzéki frakció megalakításának elsősorban pénzügyi okai voltak, hiszen a frakcióalakításra képes pártok rengeteg forráshoz tudnak így hozzájutni”.

Múlt héten formálisan is megindította a jogállamisági eljárást az Európai Bizottság Magyarország ellen. Párkányi Eszter szerint „azért várta meg a bizottság ezzel a döntéssel a választások eredményét, mert arra készültek, hogy amennyiben nyer az ellenzék, nem indítják meg az eljárást. Amikor azonban kiderült, hogy ismét a Fidesz–KDNP szerzett többséget, azonmód megindították első támadásukat hazánk ellen.” Az elemző hangsúlyozta, hogy „az eljárás megindításának egyik oka a gyermekvédelmi törvény volt, a másik pedig az, hogy nem tetszik az európai bürokratáknak, hogy a magyar választópolgárok negyedszer is ilyen mértékű felhatalmazást adtak a kormánypártoknak. Az Európai Bizottság csak addig tiszteli a demokráciát, amíg minden úgy történik, ahogyan ők szeretnék”. „Az Európai Unió vonatkozásában akkor beszélhetünk jogállami értékekről, ha egyetlen tagállammal szemben sem alkalmaznak birodalmi önkényt, hanem biztosított a tagállamok egyenrangúsága, valamint megőrizhetik saját identitásukat és szuverenitásukat. Az unió azonban egyre inkább arra törekszik, hogy átlépje hatásköreit és kénye-kedve szerint irányíthassa a tagállamokat” – fűzte hozzá Fricz Tamás.

A május 3-i adást itt hallgathatják meg:

Borítókép: Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.