időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Közös nyilatkozatban álltak ki az ukránok mellett a visegrádi akadémiák vezetői és az MTA elnöke +galéria

Forrás: Mta.hu
2022.05.31. 14:35 2022.05.31. 14:44
Közös nyilatkozatban álltak ki az ukránok mellett a visegrádi akadémiák vezetői és az MTA elnöke +galéria

2022. május 26–27. között tartotta éves találkozóját a visegrádi akadémiák fóruma a Magyar Tudományos Akadémia székházában. A kétnapos találkozó fókuszában az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain való eredményesség, a V4-es akadémiák egyöntetűen kiemelkedő járványügyi kutatási és kommunikációs aktivitása, az ukrajnai segítségnyújtás, a fiatal kutatói kezdeményezések, valamint az európai szintű kutatási infrastruktúrák használatával és a fejlett terápiás gyógyszerkészítmények alkalmazásával kapcsolatos együttműködés állt. A fórumon az akadémiai elnökök közös nyilatkozatot adtak ki az Ukrajna elleni agresszióról és az ukrajnai tudósok támogatásáról – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia közleményében.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új közleményt adott ki az alábbi címmel:

Együttérzés és szolidaritás – budapesti találkozójukon a visegrádi akadémiák elnökei közös nyilatkozatban álltak ki az ukrán lakosság, a tudósok és a tudomány érdekei mellett, elítélve Oroszország katonai agresszióját.

A visegrádi országok akadémiáinak vezetői 1999 óta találkoznak minden évben informális keretek között, hogy megvitassák a tudományos életet és intézményeiket érintő aktuális problémákat, stratégiákat.

Ezúttal Budapesten rendezték meg a magyar, a cseh, a szlovák, a szlovén és a lengyel tudományos akadémia vezetőinek tanácskozását. A kétnapos ülésen kiemelt szerepet kapott a régiós akadémiáknak a koronavírus elleni védekezésben betöltött vezető szerepe, a fiatal kutatók minél szélesebb körű bevonása az akadémiai programokba, valamint a nemzeti akadémiák által nyújtott segítség az Ukrajnából menekülő kutatók befogadása és az ukrán tudományos és kulturális értékek megőrzése terén. 

A tanácskozáson a régiós akadémiai vezetők és meghívottaik külön szekciókban mutatták be a nagy európai kutatási infrastruktúrák jobb kihasználását célzó kezdeményezéseiket, valamint a fejlett terápiás gyógyszerkészítmények alkalmazásának legfrissebb eredményeit.

Az idei fórumhoz egy műhelyvita is kapcsolódott, amelynek témája az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) pályázatain való eredményesség javítása volt.

A visegrádi akadémiai együttműködés több mint húszéves hagyományaihoz híven az éves találkozón kerül sor a V4-es akadémiák fiatal kutatói díjainak átadására is, amelyre idén a Covid–19-betegség okozta egészségkárosodások megelőzése és kezelése témájában pályázhattak a visegrádi országok fiatal kutatói.

A konferencia végén az akadémiai elnökök megegyeztek abban, hogy két ülés között is együttesen lépnek fel a közös célok elérése érdekében, és e lépések, nyilatkozatok koordinálására a következő találkozóig Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét kérték fel.

Az akadémiai elnökök ezzel kapcsolatos egyhangú állásfoglalása így szól:

A visegrádi együttműködés akadémiái az alábbi állásfoglalást fogadták el éves, budapesti ülésükön 2022. május 27-én.

A visegrádi együttműködés akadémiái legmélyebb együttérzésükről és szolidaritásukról biztosítják Ukrajna szenvedő lakosságát.

A visegrádi együttműködés akadémiái mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogassák a háború elől menekülőket, különös tekintettel az ukrajnai tudományos közösség tagjaira és családjaikra. Akadémiáink egyaránt elítélik az orosz agresszort és az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményeket.

A visegrádi együttműködés akadémiáinak meggyőződése, hogy a jelenleg zajló humanitárius katasztrófa megállításának, valamint Ukrajna területi, oktatási, kulturális, vallási, tudományos és gazdasági önállósága megőrzésének egyetlen módja az azonnali tűzszünet életbe léptetése és az agresszor katonai erőinek visszavonása.

A visegrádi együttműködés akadémiái közös reményüket fejezik ki, és felajánlják támogatásukat ahhoz, hogy az Ukrajnából elmenekült tudósok, művészek sorstársaikkal együtt visszatérhessenek szülőföldjükre, és békében, méltó körülmények között folytathassák értékes kutatómunkájukat az egyetemes tudomány céljai érdekében.

Jerzy Duszyński, a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke
Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke
Peter Štih, a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke
Eva Zažímalová, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke

Borítókép: Közös nyilatkozatban álltak ki az ukránok mellett a visegrádi akadémiák vezetői és az MTA elnöke (Fotó: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.