Nagyüzemben mosta a pénzt a magyarországi bűnszervezet

Csapást mértek a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi nyomozói a szervezett alvilágra, miután felszámolták a 16,8 milliárdos forgalmat lebonyolító magyar fehérgalléros bűnszervezetet. A világ minden tájáról érkeztek magyar bankszámláikra a számlaváltós és kriptovaluta-befektetési csalásból származó milliárdok.

2022. 05. 30. 11:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliárdok érkeztek 32 különböző országból egy Magyarországon működő bűnszervezet által használt bankszámlákra. A pénzmosásnak a BRFK nyomozócsoportja vetett véget, a bűnügyi elemzőmunkát az Europol támogatta. A rendőri művelet gyorsmérlege: 44 gyanúsított, 407 zárolt bankszámla, 678 millió forintnyi lefoglalt pénz. A BRFK ma sajtótájékoztatón számolt be a sikeres nyomozásról.

Néhány hete adott interjút lapunknak Terdik Tamás vezérőrnagy, budapesti főkapitány, aki akkor utalt arra, hogy a BRFK gazdaságvédelmi nyomozói több, pénzmosás miatt indult nyomozás befejezése előtt állnak. A ma ismertetett nyomozás volt az egyik.

A sajtótájékoztatón elhangzott: bűnszervezetben, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntett és más bűncselekmények gyanúja miatt két éve indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági bűnözés elleni főosztálya. A nyomozás adatai szerint 

a bűnszervezetet egy Magyarországon élő, 48 éves, izraeli állampolgárságú férfi irányította, és szervezőkön keresztül, strómanok közreműködésével alapítottak vagy vásároltak cégeket. Ezek a cégek nem végeztek valódi gazdasági tevékenységet, csak a nevükre nyitott forint- és euróbankszámlákra volt szükség, hogy azokra a világ minden tájáról különféle online elkövetett (jellemzően úgynevezett számlaváltós és kriptovaluta-befektetésekkel kapcsolatos) csalásokból származó pénzeket utaljanak.

A rendkívül szövevényes bűnügy felderítésére a BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztályán külön nyomozócsoport alakult. A budapesti nyomozók tevékenységét az Europol pénzmosás elleni küzdelemmel foglalkozó egysége elemző-kapacitásaival és a nemzetközi információcsere elősegítésével támogatta. Az eljárás 2022. május 9-ére jutott el odáig, hogy a fővárosi rendőrök az Europol munkatársaival Budapesten és környékén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyszerre 24 helyszínen tartottak kutatást. Az akcióban 184-en vettek részt, bevetettek nemcsak kábítószer-, hanem különlegesen képzett pénzkereső kutyákat is. Csak ezen a napon 16 embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként; többek között lefoglaltak mintegy 60 ezer eurót, 22 millió forintot, egy luxusautót, kábítószergyanús anyagokat, négy éles- és egy gumilövedékes fegyvert, lőszereket, 36 bankkártyát, számos adathordozót, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, ékszereket és zálogjegyeket.

Az összehangolt akción kívül a BRFK gazdaságvédelmi nyomozói további feltételezett elkövetőket fogtak el, így 

az eljárásnak jelenleg összesen 44 gyanúsítottja van – köztük 10 szervező és 34 stróman. Utóbbiak jellemzően rossz anyagi körülmények között élő emberek, akik minimális anyagi ellenszolgáltatásért cserébe adták át személyes adataikat, esetenként közreműködtek az összegek felvételében és átadásában is. A külföldön elkövetett bűncselekményekről nem rendelkeztek információval, csak azzal az egy emberrel álltak kapcsolatban, aki beszervezte őket.

A pénzmosáshoz felhasznált 94 gazdasági társaság 407 bankszámlájára az eljárás adatai szerint összesen 16,8 milliárd forint érkezett, amelyből a nyomozóknak készpénzben és számlák zárolásával 678 millió forintot sikerült lefoglalni. Hat szervező már letartóztatásba került, egy bűnügyi felügyelet alatt áll.

Mit értünk pénzmosáson?

Az Adó Online Jókaival élve mutatja be, hogy mit is kell érteni pénzmosáson. Eszerint a

pénzmosás az a tevékenység, amikor valaki igyekszik a törvénytelen úton szerzett jövedelmének eredetét eltitkolni, a pénzt legális színben feltüntetni. Önmagában a tevékenység igen réginek tekinthető. Egy irodalmi példa is hozható a pénzmosásra, amelyet Jókai Mór írt le Az arany ember című regényében. Timár Mihály ugyanis az Ali Csorbadzsitól átvett vagyonnal a sajátjaként rendelkezett, mivel Tíméának azt nem adta át, tehát sikkasztást követett el, amelyből később elindította gabonakereskedői tevékenységét. Az emiatt érzett lelkiismeret-furdalás és bűntudat végigkíséri a regényt.

Borítókép: A BRFK két nyomozója a tárgyi bizonyítékként lefoglalt laptopokat mutatta be a sajtónak (Fotó: BRFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.