Semjén Zsolt: Állam és egyház kapcsolatában nem lehet alá-fölérendeltség

Az Igazságügyi bizottság előtti meghallgatásán a miniszterjelölt az egyház és a társadalom kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta.

2022. 05. 19. 14:10
POTÁPI Árpád János; SEMJÉN Zsolt
Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jelenlegi magyar egyházpolitikai modell az első Orbán kormány időszakában alakult ki, amit azóta alkalmazunk, és erre a jövőben is támaszkodni akarunk – közölte az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti meghallgatásán Semjén Zsolt, akit Orbán Viktor miniszterelnök a következő ciklusban is a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyház-politikáért és egyház-diplomáciáért felelős, tárca nélküli miniszternek kért fel.

– Az állam nem avatkozik egyházügyi kérdésekbe, az egyház nem gyakorol közhatalmi funkciókat.

– vázolta fel az együttműködő típusú magyar modell lényegét Semjén. Hozzátette: az állam és az egyház elválasztása nem jelenti az egyház és a társadalom elkülönítését.

– Mindez egy bevált, beüzemelt rendszer – tette hozzá. Ezután Semjén megjegyezte, az egyház ugyanannak a közfeladatnak az ellátására pontosan annyi forrást kap, mint az azonos feladatot ellátó állami vagy önkormányzati intézmény.

A miniszter jelölt kérdésre válaszolva elmondta: a felfogásuk szerint egy egyházi jogi személy nem egyenlő egy egyesületi jogi személlyel. – Állam és egyház kapcsolatában nem fogadható el alá-fölérendeltség – jegyezte meg.

Borítókép: Semjén Zsolt (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.