Kornélia 2024. március 3.
logo

Semjén Zsolt: Állam és egyház kapcsolatában nem lehet alá-fölérendeltség

Máté Patrik
2022.05.19. 14:10 2022.05.19. 18:33
Semjén Zsolt: Állam és egyház kapcsolatában nem lehet alá-fölérendeltség

– A jelenlegi magyar egyházpolitikai modell az első Orbán kormány időszakában alakult ki, amit azóta alkalmazunk, és erre a jövőben is támaszkodni akarunk – közölte az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti meghallgatásán Semjén Zsolt, akit Orbán Viktor miniszterelnök a következő ciklusban is a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyház-politikáért és egyház-diplomáciáért felelős, tárca nélküli miniszternek kért fel.

– Az állam nem avatkozik egyházügyi kérdésekbe, az egyház nem gyakorol közhatalmi funkciókat.

– vázolta fel az együttműködő típusú magyar modell lényegét Semjén. Hozzátette: az állam és az egyház elválasztása nem jelenti az egyház és a társadalom elkülönítését.

– Mindez egy bevált, beüzemelt rendszer – tette hozzá. Ezután Semjén megjegyezte, az egyház ugyanannak a közfeladatnak az ellátására pontosan annyi forrást kap, mint az azonos feladatot ellátó állami vagy önkormányzati intézmény.

A miniszter jelölt kérdésre válaszolva elmondta: a felfogásuk szerint egy egyházi jogi személy nem egyenlő egy egyesületi jogi személlyel. – Állam és egyház kapcsolatában nem fogadható el alá-fölérendeltség – jegyezte meg.

Borítókép: Semjén Zsolt (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Miniszterjelöltek meghallgatása

Palkovics László: Európa élvonalába tart a magyar ipar

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.