A baloldal ezeréves magyar történelmet tagad meg

Fürjes Balázs: A vörös csillagot 1990-ben eltávolítottuk mindenhonnan, nincs már Lenin körút, Engels tér.

Bákonyi Ádám
2022. 06. 27. 14:19
FÜRJES Balázs
Budapest, 2022. június 7. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 7-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mellár Tamás napirend előtt arról beszélt: Orbán Viktor 2002-ben, egy valóban sikeres kormányzás után eldöntötte, hogy őt többé nem lehet választáson legyőzni. A Párbeszéd képviselője szerint a kabinet ezért kezdi visszaépíteni a Horthy-korszakot, ahol bár voltak választások, azokon mindig a kormányzó győzött.– Magyarország nem előre megy, hanem hátra – jelentette ki. Hangoztatta: a Horthy-korszakban százezrek, köztük későbbi Nobel-díjasok, vagy például Bartók Béla is elhagyta az országot. – Bár Orbán Viktor nagyon szerette volna a világot is megváltoztatni az elmúlt években, de ez idő szerint ez nem sikerült neki. Így aztán az fog következni, hogy egyre nagyobb és nagyobb lesz a konfliktus, az összeütközés a világgazdasággal, a világpolitikával – mondta a Párbeszéd politikusa. 

Válaszában Fürjes Balázs arra biztatta a baloldalt, hogy ne legyenek kishitűek.

– Önöknek köszönhetően példátlan nemzetközi és példátlan hazai ellenőrzés mellett valósultak meg az országgyűlési választások. Az ismert eredményekkel lehetséges, jogilag legalábbis lehetséges Magyarországon a kormányváltás – hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint Kádár Jánosnak abban kivételesen igaza volt, hogy a dolgokat a nevükön kell nevezni. 

– A főispán az legyen főispán, a vármegye pedig legyen vármegye. Ezeréves magyar történelmet tagadnak meg, hogyha ennek a megközelítésnek a jogosságát és a helyességét megkérdőjelezik – fogalmazott. Fürjes hangsúlyozta: nem Horthy-korszakról, hanem Szent Istvánról kell beszélni, hiszen 1000 és 1950 között voltak vármegyék Magyarországon. A területi közigazgatásnak ez a rendszere 950 évig élt és csupán 70 évig, a kommunistáknak köszönhetően nem létezett. 

– A vörös csillagot 1990-ben eltávolítottuk mindenhonnan, nincs már Lenin körút, Engels tér, de lehet, hogy önöktől kapunk majd javaslatokat ezek visszaállítására is. De mi azt a munkát, amely tisztelettel van a magyar történeti hagyományok iránt, folytatni fogjuk – zárta szavait Fürjes Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.