Folytatódik a külhoniak támogatása

Minden eddig elindított, a határon túli magyarok, közösségek megerősítését segítő programot folytat a magyar kormány a jövőben is – mondta lapunknak a nemzeti összetartozás napja kapcsán Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a nehézségek közepette, így a járvány idején is jól vizsgázott a határon túli magyarság érdekében az elmúlt tíz évben létrehozott védőháló.

2022. 06. 03. 6:24
null
2020.08.20. Budapest Trianon századik évfordulójára készült el az Összetartozás emlékhelye fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét éve, 2010. óta nemcsak a tria­noni békediktátumra emlékezünk június 4-én, a nemzeti összetartozás napján az elmúlt száz év sikereiről is tudunk beszélgetni, például arról, hogy minden nehézség ellenére megmaradt a hazánk, és megmaradtunk magyarnak – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János emlékeztetett: 1920-ban a győztes nagyhatalmak a föld színéről akarták eltörölni Magyarországot és a magyar népet, nemzetet. 

– Ám kitartottunk, most is itt vagyunk, és nagyon sok szép gazdasági, politikai vagy éppen kulturális sikerről tudunk beszámolni. Olyan kutatóink, íróink és költőink alkottak, akik nagyon sok mindent letettek a nemzet, az európai, sőt, a világ asztalára, és szép eredményeket értünk el a sport területén is – mutatott rá a politikus.

Szerinte ugyanígy érdemes beszélni az elmúlt tizenkét év sikereiről is. Úgy véli, a legnagyobb eredmény az, hogy a nemzeti összetartozás érzését és élményét meg tudták erősíteni a magyar emberekben, akárhol is éljenek a világban. Mint elmondta, főleg a gyerekeknél és fia­taloknál értek el komoly eredményt, ennek köszönhetően ők ma már sokkal többet tudnak a magyarságról, a magyar nemzetről, Trianonról, egyáltalán arról, hogy vannak határon túli magyarok, mint a korábbi nemzedékek.

– Olyan nemzetpolitikát tudtunk megvalósítani, olyan programokat tudtunk elindítani, amelyek segítségével össze tudjuk szőni azt a hálót, ami régen szétszakadt. Mi újra élővé akarjuk ezt tenni, gondoljunk akár az oktatásra, a kultúrára, az egészségügyre, a szociális területekre, a gazdaságra vagy a médiára. Egységes Kárpát-medencei térben gondolkozunk – hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Hozzátette: jó látni, hogy nemcsak a magyar kormány gondolkodik így, hanem a határon túli magyarság is. Ezt szerinte az is bizonyítja, hogy április 3-án meglehetősen markáns visszajelzést adtak arról, milyen jövőt képzelnek el. Mint kifejtette, arra szavaztak, hogy a kormány folytassa a megkezdett munkát, Orbán Viktor legyen Magyarország miniszterelnöke, és tovább erősítsük a magyar közösségeket szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában.

Potápi Árpád János kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az elmúlt években sok nehézség is volt, a járvány miatt például a közösségi élet nagyrészt lehetetlenné vált, az emberek fizikailag nem is tudtak találkozni.Úgy tűnt, hogy a szálakat, amelyeket több mint tíz éven keresztül szőttünk, újra szétszakítja a járvány, de szerencsére nem így történt. Ez azért is volt így, mert megteremtettük annak a feltételeit, hogy az emberek ki tudjanak tartani, és a közösségek erősen jöjjenek ki a bajból – emelte ki.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy februárban kitört az orosz–ukrán háború, amely bennünket, magyarokat nagyon súlyosan érint, hiszen a nemzet egy része Kárpátalján, Ukrajna területén él. A kormánypárti politikus azt kéri a kárpátaljai magyaroktól, hogy tartsanak ki a szülőföldjükön, ahol 1100 éve élnek. Emellett köszönetét fejezte ki nekik, amiért mindenben támogatják a Kárpátalján levő körülbelül négyszázezer belső-ukrajnai menekültet.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kitért arra is, a határon túli magyarok az új kormány hivatalba lépésével arra számíthatnak, hogy azokat a programokat, amelyeket eddig, illetve a járvány előtt szerveztek, újraindítják, folytatják.

– Folytatjuk a Határtalanul, illetve a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-programot a diaszpórában és szórványban élő magyarok identitásának megőrzése, a közösségek megerősítése érdekében. Folytatódnak a gazdaságfejlesztési programok is, továbbá fontos, hogy a politikai intézményrendszer is erős legyen a határon túl – fogalmazott Potápi Árpád János. Hozzátette: vannak további terveik is, szeretnék, ha az oktatási rendszer még jobban megerősödne, ennek érdekében iskolafejlesztési programot terveznek indítani. Emellett a jövőben is kiemelt figyelmet fordítanak majd a közösségekre, úgy a fiatalokra, mint az idősebbekre.

Borítókép: Trianon századik évfordulójára készült el az Összetartozás emlékhelye (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.