Óriási erőforrást jelenthet a hit ereje a pácienseknek

A lelki ínségek korában óriási szükség van szakszerű segítségnyújtásra – vallja Sólyom Beáta, a Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat szolgálatvezetője. Ferencesek és hívő szakemberek összefogásával támogatják nyolc éve teljes anonimitásban, ingyenes segítő beszélgetésekkel és az élet kihívásaihoz igazodó csoportos foglalkozásokkal az arra rászorulókat. Az úttörőnek számító kezdeményezés ma már hasonló csoportok tucatjainak szolgál példával.

Domján Anikó
2022. 06. 17. 6:44
Kids are putting hands together, teamwork and friendship
Kids are putting hands together, teamwork and friendship
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a testünk, a lelkünk is megbetegedhet. A társadalom általánosan romló szellemi-lelki állapota, századunk lelki-egészségi zavarai és a gyóntatás kereteit meghaladó problémák egyre gyakoribb megjelenése hívták életre a már nyolc éve működő Kilátót. Szakembereik várólistája és a modell mintájára alakuló új segítő csoportok mind azt jelzik, hogy óriási szükség van erre a fajta szolgálatra. Ahogyan Sólyom Beá­ta látja: nemcsak mint ingyenes lelkigondozói lehetőség képvisel nagy értéket a modell, de az élő egyházhoz is belépési pont lehet.

Új kihívásokra új válaszok

A ferences lelkiségben működő mentálhigiénés szolgálat a WHO baljós előrejelzéseivel megegyező tapasztalatokkal mutat rá, hogy századunk legsürgetőbb egészségügyi problémái lelki eredetűek.

– A ferences rend karizmája a gyóntatás, így a testvérek felismerték: egyre gyakrabban fordulnak hozzájuk olyan problémákkal, amelyek bőven túlmutatnak a gyóntatás keretein – mondta lapunknak Sólyom Beáta szolgálatvezető, aki a Kilátó egyik lelkigondozója is.

Sólyom Beáta

Hozzátette: Az atyák felismerték, hogy a papok és a segítőik nincsenek felkészülve és kiképezve arra, hogy a mentális problémákkal, pszichiátriai eredetű megbetegedésekkel küzdő embereknek szakszerű segítséget nyújtsanak. Hogy válaszokat adjanak az új kihívásokra, Varga Kapisztrán ferences rendi szerzetes, a lelkigondozói szolgálat vezetője 2015-ben bekapcsolódott a Kilátó munkájába. Rövidesen a Ferences Rendtartomány lett az intézménnyé formálódott Kilátó fenntartója is.

– A szentségi pasztoráció keretein kívül eső problémákra „reagáló” csoportok indulhatnak a Kilátóban: szolgálatunk a plébániai tevékenységet kiegészítő lelkigondozás – ismertette a Kilátó lelkigondozója lapunkkal. Sólyom Beátától megtudtuk: nem kizárólag hívők keresik fel őket, azonban ez nem okoz nehézséget számukra, hiszen a Kilátó szakembereinek pszichológiai felkészültsége is van.

Elárulta, hogy a lélektan mindenhatóságának a kísértése pontosan azért nincs jelen a munkájukban, mert a lelkigondozói képzésen a teológia az a fundamentum, amelyre épül a pszichológia. Illetve mentálhigiénés végzettségű munkatársaik életének, munkájának is az élő istenkapcsolat az alapja. Céljuk, hogy a gyóntatói/lelkivezetői és a mentálhigiénés tevékenységek ne egymás ellen, hanem sajátos eszközeik­kel egymást kiegészítve működjenek.

– A különbség a lelkigondozói és a terapeuta hozzáállásában az, hogy a terapeuta az ember működési mechanizmusait vizsgálja, összefüggéseket keres. A lelkigondozó azonban felteszi a kérdést: ki az ember? – fogalmazott.

– Sokkal nehezebb egy torz istenképpel vagy egy mágikus gondolkodással megküzdeni, mint egy nem hívő embert kísérni – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy ezeket a torz képeket gyakran megbetegítő szülői minták, a rossz családi tapasztalatok és az elhanyagoló vagy éppen a teljesítménycentrikus nevelés okozzák.

A gyógyítás lelkisége

A Kilátó segítő beszélgetései, amelyeket képzett mentálhigiénés szakemberek és lelkigondozók vezetnek, ingyenesek, teljesen anonimak, azokon előre egyeztetett időpontban bárki részt vehet. Sólyom Beáta ismertette: egy folyamat lehet pár alkalmas, de egy egész éven át tartó kísérés is, attól függően, hogy kinek mire van szüksége. Ezenkívül a szolgálat csoportos foglalkozásokat is tart, amelyek már nem térítésmentesek: bibliodráma, önismereti és tematikus pszichodrámacsoportok, gyermekdráma, gyászcsoport, anyóscsoport, művészetterápia, meseterápia, kisgyermekes anyacsoport is indult már. A lelkigondozó úgy látja, hogy legfőbb feladatuk fényt deríteni arra, hogy mi az, ami a nehézségekkel küzdő embert elválasztja saját belső lényegétől, Istentől, és hogy ­miért nem képes az életet a maga teljességében megélni.

„A bűn mindaz, ami távolra visz Istentől, és mindaz Istentől van, ami az életre vezet” – idézte fel Sólyom Beáta Varga Kapisztrán atyának a Kilátó évzáró szentmiséjén elhangzott szavait.

Hozzátette: a bűnközpontú hozzáállás helyett ebben a szellemben igyekeznek kísérni a hozzájuk fordulókat.

– Rengeteg munkánk van, és nagyon nehéz eseteink vannak, ezenkívül gyakran a továbbküldés is fejtörést okoz, mert sokszor visszatérnek hozzánk. A klinikai szakpszichológusoknak, pszichiátereknek fel kell mérniük, milyen óriási erőforrás a hit ­leendő pácienseik számára – húzta alá a szolgálatvezető.

A Kilátó munkatársai a delegáláshoz létrehoztak és folyamatosan frissítenek egy, az elakadások és lelki zavarok valamennyi területére kiterjedő továbbküldőlistát.

A lelkigondozói szolgálat emberállománya statikus, ahogyan Sólyom Beá­ta fogalmazott: sokan a kezdetektől a Kilátóban dolgoznak.

– A munkatársak összetételében nincs változás. Ha egy munkatársunk mégis elmegy, azonnal találunk valakit a helyére. Ritkán fordul elő, hogy új embert vennénk fel, ez egy régi, jól bevált csapat – közölte a szakember.

Elárulta azt is, hogy az utóbbi pár évben örvendetes változások indultak el: sorra alakulnak a Kilátó mintájára a kisebb segítő szervezetek, csoportok.

Gyakran megkeresik őket, hogy a tapasztalataikról, szervezeti működésükről érdeklődjenek. Így jött létre a közelmúltban a pécsi pálosok új alapítású lelkigondozói helye: a Pálos Lelki Központ is. De a modell is bátoríthatta Budapesten a Karolina út és Bocskai út sarkán lévő SarokPont nevű közösségi teret is, ahol szeretetvendégségeket tartanak, gyászfeldolgozó vagy mentálhigiénés csoportokat indítanak, és közös imádságokra várják az érdeklődőket.

Fontos, hogy maga a Kilátó működési területe is kiterjedt: az eddigi három fővárosi helyszín (Pasaréti Közösségi Ház, Országúti Ferencesek plébániája, Belvárosi Ferences Templom) és a Szeged-alsóvárosi Plébánia mellett Szentendrén is alakul egy Kilátó. Ahogyan a lelkigondozó fogalmazott: kezdenek ráérezni a rendek és a plébániák ezeknek a szolgálatoknak a szükségességére.

– Ilyen értelemben Pécsett is van egy Kilátó, hiszen alkalmanként a Collegium Seraphicumban hat-hét fia­tallal beszélgetek. Ezenkívül egy kollégám Dunaharasztiban is fogad klien­seket kilátósként – fűzte hozzá Sólyom Beáta.

A szolgálatvezető elárulta, annak dacára, hogy nem állnak biztos anyagi lábakon, eddig még – a megnyert pályázatoknak hála – mindig sikerült elindítaniuk a foglalkozásokat.

– Bár icipici költségvetésből élünk, mindig sikerül azt a pénzt előteremteni, ami a munkatársak tiszteletdíjához kell – ismertette helyzetüket a lelkigondozó. De szívesen fogadnak adományokat, Szegeden például bevett szokás a foglalkozásokat így honorálni.

Az utcáról tértek be

A Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálatot a segítő munkatársak elérhetőségeivel a Ferenceskilátó.hu oldalon lehet megtalálni. A koronavírus-járvány kitörése óta online foglalkozásokat is tartanak, így az érdeklődők akár vidékről is be tudnak kapcsolódni a terápiákba.

Mivel a lelkigondozói szolgálatnak sem személyi, sem anyagi lehetőségei nincsenek az önmarketingre, így rendkívül hálásak az Erdő Péter bíboros „szárnyai alatt” növekvő Bízd rá magad mozgalomnak. A mozgalom tematizált, katolikus ajánlásgyűjtemény az emberi életút kihívásaira. Sokan innen keresik fel a Kilátót is.

Sólyom Beáta azt is elárulta, hogy korábban az utcáról lehetett betérni hozzájuk, ám előfordult, hogy a kollégái csak vártak, de nem érkeztek a segítségre szorulók.

– Kialakítottuk a bejelentkezéses rendszert: a kiválasztott kollégának ­e-mailt kell írni, vagy hívni őket. Bárki, aki betér hozzánk, mentális segítséget kaphat – ismertette a szolgálatvezető.

A Kilátó csapata minden nyáron szünetet tart a működésben, hogy szep­tembertől újult erővel vethessék bele magukat a munkába. Természetesen ilyenkor is él a weboldalukon megtalálható, krízishelyzetben éjjel-nappal hívható telefonszám.

– Célunk, hogy a gyóntatók/lelkivezetők és a mentálhigiénés szakemberek gyümölcsöző együttműködésével mindenki megkapja azt a segítséget, ami az egészséges lelki életéhez szükséges – jegyezte meg a szolgálatvezető.

Borítókép: A lelkigondozói szolgálat mintájára sorra alakulnak a hasonló jellegű segítő szervezetek (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.