Rétvári: Miniszteri szinten tárgyal a pedagógusokkal a kormány

Dúró Dóra azt kérte a kormánytól, hogy ne bízzák a tanárok béremelésének ügyét brüsszeli bürokratákra. Rétvári Bence válaszában elmondta, hogy tárgyalnak a pedagógusokkal, a visszatartott uniós források jelentős részét pedig a pedagógusok béremelésére fogják fordítani.

2022. 06. 13. 14:56
RÉTVÁRI Bence; PINTÉR Sándor
Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása Fotó: MTI/Kovács Attila Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A pedagógusok bére nettó 160 ezer forint, ebből 120 elmegy a rezsire abban a 17 négyzetméteres szuterénban, ahol élnek – magyarázta Dúró Dóra napirend előtti felszólalásában. A Mi Hazánk képviselője egy a magyar internetet korábban letaroló írásból idézett, amelyről utóbb kiderült, hogy egy újságíró agyszüleménye volt, aki így próbálta érzékeltetni a magyar tanárok helyzetét.

Dúró Dóra szerint a magyar pedagógusok öregek is, a tanárok több mint fele  50 év feletti.

A Mi Hazánk azt javasolja, hogy a diplomások átlagbérének szintjére emeljék a pedagógusok fizetését. – Ezt még az elmúlt 30 évben soha nem sikerült meglépni – állította Dúró Dóra. 

A Mi Hazánk képviselője emlékeztetett: A Fidesz korábban megígérte, hogy a minimálbérhez köti a tanári béreket, majd amikor ezt ki kellett volna fizetni, módosítottak a vállalásukon.

Dúró Dóra ezek után azt kérdezte a kormánytól: Miért hagyják, hogy Brüsszelben döntsenek a magyar oktatás jövőjéről? A képviselő szerint a szülőknek sem mindegy, milyen állapotban állnak ki a gyerekek elé a pedagógusok, ezért azt kérte a kormánytól, 

ne bízzák a fizetésemelésük ügyét brüsszeli bürokratákra.

Rétvári Bence válaszában rámutatott: A párbeszéd, a tárgyalások folynak, az elmúlt héten a két nagy szakszervezet (PDSZ, PSZ) vezetőivel tárgyalt Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár. 

Ma pedig a Nemzeti Pedagóguskar elnökét fogadta hivatalában Pintér Sándor miniszter.

– Volt, aki szakmai, volt, aki politikai alapon, de mindenki tárgyalt – árulta el válaszában a miniszterhelyettes. 

Rétvári elmondta: A Fidesz is azt szeretné, hogy minél jobb legyen az oktatás. – Minél sikeresebbek a diákjaik, annál több fizetést kaphassanak a tanárok – vázolta a kormányzati szándékot.

Az EU-s forrásokról elmondta, hogy az ugyanúgy magyar pénz, a magyar emberek munkájáért jár. – Elfogadhatatlan, hogy Brüsszel próbál vele rendelkezni – szögezte le a miniszterhelyettes, aki azt is megerősítette, hogy 

ezeknek a forrásoknak a jelentős részét a pedagógusok béremelésére fogják költeni. 

Rétvári Bence válaszában elmondta, hogy Brüsszel hozzáállása nagyjából olyan, mintha a bankunk előírná, hogy csak megadott bankkártyával juthatunk hozzá a pénzünkhöz. 

Mintha a piros, fehér, zöld kártya nem működne, csak szivárványos bankkártyával lehetne hozzáférni a pénzünkhöz

– szemléltette a helyzetet a miniszterhelyettes. 

A baloldali politikusoktól azt kérte, hogy ne azért dolgozzanak, hogy a forrásokat minél tovább visszatartsák, mert ezzel az egész országnak ártanak. 

– Volt 50 százalékos béremelés. Az első béremelés, amit a jobboldali kormány elindított, a pedagógus-béremelés volt, a koronavírus alatt 10+10 százalékos emelés volt, és idén januárban is volt béremelés

– emlékeztetett Rétvári Bence válaszában.

Rétvári Bence miniszterhelyettes és Pintér Sándor belügyminiszter. Fotó: MTI/Kovács Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.