Szentkirályi Alexandra: Nem azért kapom a fizetésem, hogy jól érezzem magam, mégis nagyon élvezem

Magyarország élen jár Európában a női vezetők arányát tekintve – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra, Magyarország kormányszóvivője a belvárosi Scruton “Kávézz és kérdezz!” elnevezésű nyilvános rendezvényén. A politikusról többek között kiderült, hogy fontosnak tartja a hagyományos női erények gyakorlását a politikában, a közösségi médiában való jelenlétet pedig egy eszköznek tekinti a kormányzati üzenetek közvetítésére.

Domján Anikó
2022. 06. 14. 21:16
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belvárosi Scruton kávézóban, kedden tartott nyilvános eseményen a kormányszóvivőt karrier és magánélet harmóniájáról, férfi-női szerepekről és a közösségi média jelentőségéről kérdezték. Szentkirályi Alexandra elsők között emelte ki, hogy mennyire inspirálónak tartja, hogy most már a köztársasági elnök is nő, hozzátéve, hogy Novák Katalin nem azért van ott, ahol van, hogy teljesüljön a női kvóta. Kemény munka, tudás és rátermettség eredménye az államfői pozíció. És ezt a munkát látja minden felelősségteljes hivatást betöltő nő teljesítménye mögött. Példájukkal szerinte újabb és újabb generációk szólíthatók meg.


Nem kell versenyezni

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarországon nem jellemző a Nyugaton tapasztalható női politikusok elférfiasodásának trendje. Több országban politikai tanácsadók javasolják a maszkulin öltözködést a politikusnőknek, ám Szentkirályi Alexandra szerint ezt nem kell túlmisztifikálni. Szerinte az öltözékkel ugyan sok mindent kifejezünk, többek között a politikai hivatás komolyságát is, de hangsúlyozta, hogy a politika világában inkább a személyiségtípusok dominálnak, mintsem a nemiség.

A kormányszóvivő kiemelte: a hagyományos női erényeket nem szabad elnyomni a politika világában sem. Mint fogalmazott, egy jellemzően maszkulin világban inkább építeni kell rá. A női erények között megemlítette többek között a jó kompromisszumkészséget, a mások problémája iránti nyitottságot és a kiváló időbeosztás megteremtésének képességét.

Szentkirályi Alexandra a beszélgetés során többször is aláhúzta: nem kell versenyezni a férfiaknak és a nőknek. Inkább azon kell dolgozni, hogy együtt minél több hozzáadott értéket teremtsenek.

Az eseményen kiderült az is, hogy a kormányszóvivő szerint a legnagyobb kihívás férfinak és nőnek egyaránt a sikeres karrier és a magánélet összehangolása. Úgy fogalmazott: ez nemcsak az ő, de több millió magyar édesapa és édesanya problémája is, majd hozzátette:

a legjobb dolog, ami velem történt, az anyaság

Szentkirályi Alexandra elárulta, hogy mottója: Az elég jó, az elég jó. Ezt a gondolatát azzal egészítette ki, hogy nem perfekcionista, és ha az egyensúly nagyjából megvan az életének mindkét területén, akkor már elégedett. Hangsúlyozta: minden napból a legtöbbet kell kihozni.


A kormányszóvivő és az emberek

A kormányzati munkájáig vezető állomásokról szólva arról mesélt, hogy tinédzser kora óta érdekelte a közélet, főként azért, mert aktívan szeretett volna fellépni a fennálló rendszer ellen. Miután tizenhét évesen belépett a Fidelitasba, megtapasztalta milyen egy összetartó, jó közösség. Mint mondta: szövetségesekre, barátokra és saját szellemi közegre lelt. Hozzátette: a Fidelitason keresztül látott bele a politika világába először. Elárulta: igazán szerteágazó és izgalmas feladatok azonban Tarlós István mellett találtak rá, amikor főpolgármester-helyettesként dolgozott. Azt is megosztotta a hallgatósággal, hogy nagyon szereti Budapestet, ezért óriási örömmel dolgozott a sport, a kultúra, a turizmus, a városmarketing és a szociális élet területein.

Fotó: Teknős Miklós

Úgy látja, az igazán nagy kihívás azonban akkor találta meg, amikor Magyarország kormányszóvivője lett. Úgy fogalmazott, hogy sok örömmel jár ez a hivatás, amit így egészített ki:

Nem azért kapom a fizetésemet, hogy jól érezzem magam, mégis nagyon élvezem.

Szentkirályi Alexandra úgy véli, hivatása esszenciáját az adja, hogy a kormány által elért sikerekre és eredményekre újra és újra rácsodálkozhat.

A kormányszóvivő a közösségi média felületein való jelenlétről elmondta, hogy bár ahhoz a generációhoz tartozik, akinek közösségi média nélkül alakult ki az identitása, azonban:

ha az emberek ott vannak a TikTokon és az Instagramon, akkor az én helyem is ott van. Nem jó az elitista hozzáállás.

Egyértelmű fejlődésnek nevezte, hogy egyre többen mernek véleményt megfogalmazni közéleti kérdésekben. Elárulta azt is, hogy sok szempontból egy felületnek, hordozóeszköznek és médiumnak tartja magát, amin keresztül a kormányzati üzeneteket közvetítheti.

Akkor érzem jól magam, ha a legtöbb emberhez el tudok jutni– fogalmazott. Hozzátette, hogy fontos a fiatalokkal megtalálni a hangot. Kiderült, hogy Szentkirályi Alexandra nagy arányban olvassa a kommenteket is, így észreveszi, ha valamivel az emberek masszívan nem értenek egyet.

Konzervatív ellenállás

A kormányszóvivő a koronavírus-járvány és a szomszédban zajló háborús konfliktus kapcsán úgy fogalmazott: 

„Felértékelődött a hiteles, megbízható, pontos kommunikáció”

Szentkirályi Alexandra azt is elárulta, hogy a hiteles információkhoz a kormányzati kommunikáció adja a keretet. Ezért nem fognak az emberek elfordulni a közélettől.

„Ez a verseny azoknak kedvez, akik betartják a játékszabályokat. Megéri korrektül és jól tájékozódni” – hangsúlyozta.

Amikor a közönség fiatal tagjai arról kérdezték, hogy hátrány-e a mai világban a konzervatív alapállás, úgy felelt, hogy a magyarok immunrendszere erős, mert megdolgozta a szocializmus és a különböző rezsimek, és ebből előnyt tudtak kovácsolni.

„Addig tudunk ellenállni az ideológiai nyomásnak, amíg egészségesen és józanul látják a dolgokat” – fogalmazott. Hozzátette, szerencsére a magyarok tanulnak a szélsőséges nyugati áramlatokból.

Közép-Európában nem akarják lábon lőni magukat a társadalmak– húzta alá Szentkirályi Alexandra.

Elmondta, hogy úgy látja: a közép-európai józanság hatására egyre többen vannak a nyugati világban is, akik nem kérnek a nyomásgyakorlásból. Szerinte Magyarország sikerét veszélyesnek tartják nyugaton, mert rámutat arra, hogy a konzervatív megközelítés egy végtelenül eredményes út.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra a Belvárosi Scruton kávézó rendezvényén (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.