„Újra elindulhat a csíksomlyói zarándokvonat, újra erőt meríthetünk magyarságunkból”

– Két, járvány sújtotta év után pénteken hajnalban újra elindulhat a csíksomlyói búcsúba az össznemzeti zarándokvonat, újra erőt meríthetünk magyarságunkból, a találkozásokból – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának kabinetfőnöke szerdán Budapesten.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 01. 11:47
null
Gyimesfelsőlok, 2016. május 13. A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat halad a Tatros völgyhídon Gyimesfelsőloknál 2016. május 13-án. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emlékév célja, hogy olyan programokat tartsanak az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpóramagyarságnak, amelyek bemutatják Tamási Áron életművét, és kapcsot tudnak teremteni az elszakított nemzetrészek között

– mondta el a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának kabinetfőnöke szerdán Budapesten.

Szilágyi Péter a Keleti pályaudvaron – a zarándokvonatokat húzó Tamási Áron-mozdony avatásán – emlékeztetett arra, hogy a Tamási Áron-emlékévet az erdélyi író öröksége előtti tisztelgésből hirdették meg születésének 125. évfordulója alkalmából. 

– A zarándokvonatot húzó mozdonyt az író arcképe, egy tőle származó idézet és farkaslaki táj díszíti – ismertette Szilágyi Péter, jelezve, hogy június 4-én tartják a nemzeti összetartozás napját. 

Az erdélyi programokat sorolva közölte: 

csütörtökön indul a kétnapos, Székelyudvarhely és Csíksomlyó között ötödik alkalommal megrendezett lovas zarándoklat, több mint 200 lovas részvételével. 

A csíksomlyói kegytemplom mellett Tamási Áron életét bemutató kiállítás nyílik, Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán június 4-én az író életművét megidéző színházi előadást tartanak. 

Szilágyi Péter az ukrajnai háborúra utalva jelezte, hogy az búcsú idei jelmondatában benne van a béke iránti vágy. A legfőbb célnak azt nevezte, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból és megőrizze a békét a magyarság számára. 

A. Szabó Magda, a Magyarság Háza munkatársa, a Tamási Áron 125 Emlékév projektvezetője elmondta, Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt tartanak eseményeket, köztük színházi előadásokat, kiállításokat, irodalmi esteket, próza- és esszéíró versenyt, novellapályázatot és illusztrációs pályázatot. 

A nemzeti összetartozás napján a Békéscsabai Jókai Színház vendégszerepel Farkaslakán, augusztus második hetében a Gyulai Várszínházban öt színház Tamási Áron-előadásait láthatja a közönség – sorolta, arra is kitérve, hogy az év végén a XII. kerületben felavatják az író köztéri szobrát.

– Az emlékév záróeseményeként decemberen a Tamási Áronra nagy hatást gyakorló Kodály-művet, a Székelyfonót jeleníti meg különleges módon, közös produkcióban a Nemzeti Színház és a Kodály Zoltán Kórusiskola – tette hozzá. 

Az eseményen elhangzott, hogy 

június 3-án, pénteken kora reggel Budapestről, a Keleti pályaudvarról útnak indul a csíksomlyói búcsúba a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz,

azaz az össznemzeti zarándokvonat, amelyet idén a Tamási Áron-mozdony húz majd, csatlakozva az emlékévhez. A Csíksomlyó expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó expresszt összekapcsolják a Székely gyorssal, és a két vonat együtt, össznemzeti zarándokvonatként indul Erdélybe.

Borítókép: Illusztráció. A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat halad a Tatros völgyhídon Gyimesfelsőloknál 2016. május 13-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.