A háborús infláció miatt szükséges a katás rendszer megváltoztatása

A Mi Hazánk megadóztatná a „disznófejű" globális techcégeket.

Bákonyi Ádám
2022. 07. 12. 11:27
TÁLLAI András
Az Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Toroczkai László napirend előtt arról beszélt, hogy üres a kassza, a kormány ezért most nekiesik a magyar vállalkozásoknak, vállalkozóknak, és megfelelő időt sem ad nekik, hogy felkészüljenek a kata új szabályozására. – Ez egy brutális támadás a magyar vállalkozókkal szemben – jelentette ki a Mi Hazánk frakcióvezetője. Szerinte ha a kormánynak pénzt kell találnia, inkább a válság haszonélvezőit kellene megadóztatni, ilyenek a „disznófejű globális techcégek”, és így gyors bevételhez juthatna a költségvetés. Toroczkai László hangoztatta: ugyancsak meg lehetne adóztatni ételfutár-szolgáltatással foglalkozó cégeket, amelyek a válság alatt ötszörösére növelték a bevételeiket, ráadásul nyíltan vállalják, hogy migránsokat alkalmaznak a magyar munkavállalók helyett. 

Válaszában a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára ellentmondásosnak nevezte, hogy miközben Toroczkai újabb ötletekkel állt elő a költségvetés helyzetének javítására, és üres államkasszáról beszél, addig frakciótársai arra tesznek javaslatokat, hogy kinek kellene több pénzt adni. Tállai András hangsúlyozta: az OECD korábban szintén javasolta a nagy digitális cégek megadóztatását, amit a kormány támogatott is, de ez végül kikerült a globális minimumadó tervezetéből.– A globális minimumadó mostani verziójával az ország elvesztené versenyelőnyét, ezért azt nem támogatjuk – közölte. 

Tállai András a katás rendszerről elmondta: annak nagyon sok előnye volt, sokan választották az elmúlt tíz évben, ugyanakkor most háborús infláció van, ezért háborús költségvetést készítünk, emiatt szükséges a rendszer megváltoztatása. 

– Az új rendszer biztosítani fogja, hogy azok az egyéni vállalkozók, akik a lakosságnak direkt módon közvetlenül szolgáltatnak, azoknak lényegében megmarad a kata, csak bevételi nyilvántartást kell vezetniük. Azoknak pedig, akik nem tudják folytatni a katát, más kedvező adózási módot fog ajánlani a Pénzügyminisztérium és a kormányzat. Én úgy gondolom, hogy az új rendszer igazságos rendszer lesz – zárta szavait Tállai András.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.