Az ország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre

„Az orosz–ukrán háború miatt Magyarországon keresztül menekülők száma már túl van a 800 000 főn, akik között természetesen nagyon sok gyermek is van” – jelezte hivatalos Facebookon-oldalán Szentkirályi Alexandra.

Forrás: Facebook.com2022. 07. 14. 12:28
null
Fotó: ALEX RAKO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányszóvivő kiemelte:

Nekik – ha erre szükség van – nemcsak ellátást és orvosi segítséget nyújtunk, de az oktatásukat is biztosítjuk. Ugyan már szünidő van, de érdemes számot vetni, hány gyerekről gondoskodtunk ilyen formában.

„A tanév végén 484 óvodás és 1642 iskolás volt a magyar iskolákban. Ők összesen több mint 880 helyen tanultak, többségében állami vagy önkormányzati fenntartású intézményben, kisebb részük egyházi vagy magánintézményben” – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra kifejtette:

„A Ukrajnából befogadott tanulók a tanév során az adott iskolában tartott tanórákon felül heti öt többletfoglalkozást vehetnek igénybe, amely során a magyar nyelvet tanulhatják vagy felzárkóztató képzésekben veszhetnek részt. Ezt az állam fenntartótól függetlenül támogatja, az ezzel járó többletterhelést pedig az érintett pedagógusoknak kifizetik.”

A nyári szünetben az iskolák zárva tartanak, egyesületek, humanitárius szervezetek biztosítanak a gyerekeknek nyári lehetőségeket, az oktatás-nevelés azonban csak a tanév kezdetét követően indul újra.

A kormányszóvivő hivatalos Facebook-oldalán hangsúlyozta:

„Az ország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, minden háború elől menekülőnek segítünk, ha szükség van rá egészen addig, ameddig béke nem lesz. A háború ellen ugyanis egyetlen megoldás a béke.”

Az ukrajnai zsidó közösség számíthat Magyarország támogatására a nehéz helyzetben is

Az orosz-ukrán háború elől menekülők között nagy számban érkeztek hazánkba zsidók is, sokan a harcok által leginkább súlytott területekről

– olvasható a bejegyzésben.

Kiemelte: Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel együttműködve a kormány biztosítja számukra is a megfelelő elhelyezést, így jelenleg Balatonöszödön van a legnagyobb, zsidó menekült közösségnek ideiglenes otthont adó helyszín Európában. Fontos mindez azért, mert sok család itt egyesül az Ukrajnából való menekülés után.

Ma néhányukkal találkoztam is, biztosítva őket arról, hogy ameddig arra szükség van, Magyarország otthont, menedéket biztosít nekik

– fogalmazott a kormányszóvivő.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (Forrás: Facebook/Szentkirályi Alexandra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.