Egymás után nyerik az időközi választásokat a kormánypártok

Jelentős kormánypárti siker született a vasárnap tartott időközi választásokon: Esztergomban, Szentendrén és Salgótarjánban is nyert a Fidesz–KDNP. A baloldali pártok az április 3-i választás óta nem szerepelnek jól az időközi választásokon. Június 26-án 32 kormánypárti indulóból 28 nyert, július 3-án 14 helyen indult Fidesz–KDNP-s jelölt, kilenc közülük győzni tudott.

Munkatársunktól
2022. 07. 19. 5:50
null
20220403 budapest szavazas illusztracio havran zoltan magyr nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 3. és szeptember 18. között több mint ötven településen, ezen belül öt budapesti kerületben tartanak időközi választást. Több olyan körzet van, ahol nemcsak képviselőket, polgármestert is választanak. Legutóbb július 17-én tartottak időközi választást 11 településen. Varga Krisztián, a kormánypártok jelöltje Esztergomban kétharmados győzelmet aratott a szavazatok több mint 85 százalékával, rajta kívül csak a Mi Hazánk szállt harcba, a hat baloldali párt közül senki nem állított jelöltet.

A jobboldal örülhetett Szentendrén is, hiszen a 10-es választókörzetben a Fidesz–KDNP jelöltje, Szabados András 65,1 százalékos szavazataránnyal nyert, megelőzve egy helyi szervezet jelöltjét. Mezőtúron polgármester-választást tartottak, ahol szintén a kormánypárti induló, Szűcs Dániel nyert, megszerezve a szavazatok 57,85 százalékát. A baloldal egy helyi egyesület jelöltjét támogatta, ám a pártok a szavazólapon itt sem szerepeltek. Salgótarjánban, ahol a 7. számú választókörzetben tartottak választást, sokáig a kormánypárti jelölt vezetett, ám végül Ludányi József független jelölt nyert.
Mint beszámoltunk róla, a kormánypártok fölényesen nyertek a körzetek túlnyomó részében a június 26-án tartott időközi választáson is. Erzsébetvárosi 4-es számú választókörzetében Ripka András, a Fidesz–KDNP jelöltje 45, a DK-s Jenei Kevin csupán 28 százalékát kapta meg a szavazatoknak. A VII. kerületben a bitcoinbányászat miatt megbukó Gyurcsány-párti Borka-Szász Tamás helyett választottak új képviselőt. Az V. kerületben a Fidesz jelöltje, 71 százalékos eredménnyel győzött.

Fábián Benjámin, a Momentum, a DK, az LMP és az MSZP közös jelöltje csak 27 százalékot kapott. Gondos Judit megsemmisítő vereséget mért baloldali ellenfelére, ami azt is jelenti, hogy Pikó András polgármester kisebbségbe került a józsefvárosi képviselő-testületben. Nyertek a fideszesek Nyíregyházán is. Az 1. számú egyéni választókerületben dr. Ulrich Attila a voksok 76 százalékát szerezte meg. A 3. számú választókerületben Halkóné Rudolf Rékát, a Fidesz és a KDNP jelöltjét a szavazatok 74 százalékával választották képviselővé. A baloldali vezetésű Szegeden is a jobboldal nyert. A Fidesz–KDNP-s jelölt 58,94 százalékot kapott. Balatonalmádi polgármesterét ezentúl szintén a Fidesz–KDNP adja. Fabó Péter 62,17 százalékot kapott, ez háromszor annyi, mint legeredményesebb, független kihívójáé. A Jobbikból kilépett Mirkóczki Ádám vezette Egerben a Fidesz–KDNP-s Orosz Lászlóné 47 százalékkal győzött. Szegeden Ruzsa Roland 59 százalékkal hódította el az 1-es választókörzetet a Fidesz–KDNP-nek. Budapesten egyedül Újpesten tudott nyerni a baloldal: Vasvári László majdnem 48 százalékot kapott.

A július 3-i időközi választáson 14 helyen indult Fidesz–KDNP-s jelölt, kilenc győzni is tudott. Dunaújváros 2. számú választókerületében Lőrinczi Konrád a szavazatok 53,47 százalékával nyert, de Fidesz-győzelem született a baloldali fellegvárként számon tartott Budaörsön is, ahol a 10. számú egyéni választókerületében Török István, a Fidesz jelöltje a szavazatok 55,52 százalékát megszerezve győzte le Hajdu Lászlót. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is taroltak a kormánypártok jelöltjei. Szamosújlakon Bégány Róbert, a Fidesz–KDNP jelöltje 171 érvényes vokssal lett polgármester.
Az időközi választások eredményei azt igazolják, hogy a csekély létszámú, főként baloldali politikusok mantráitól hangos tüntetések ellenére a közvélemény továbbra is kormánypárti. Sem a háborús nehézségek, sem a katamódosításokhoz kötődő demonstrációk nem kedveztek a baloldalnak, hiszen az ellenzék olyan helyeken is kikapott, ahol kormánypárti jelölt nem is indult.

Borítókép: az emberek döntő többsége az ellenzéki hangoskodásoktól nem befolyásoltatva adja le szavazatát (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.