Több építkező család trükkös csalásnak esett áldozatul

B. Zoltán és családja 2022 tavaszán Esztergomban vásárolt egy felújítandó ingatlant, a renoválás azonban katasztrófába torkollott: a kivitelező érdemi munka helyett szétverte a lakható állapotú ingatlant, majd lelépett a pénz nagy részével. Az esetet Rezsnyák Péter műszaki ellenőr, építész hozta nyilvánosságra, aki rendszeresen beszámol YouTube-csatornáján a kontár kivitelezői munkákról.

2022. 07. 11. 7:40
null
20220628 Esztergom Átverte az építési vállalkozó. Félbehagyott építkezés. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trükkös csalásnak eshetett áldozatul B. Zoltán – akinek nevét kérésére megváltoztattuk –, amikor 2022 tavaszán felkért egy építési vállalkozót a házuk felújítási munkálataira. A családapa történetére először Rezsnyák Péter műszaki ellenőr, építész, kivitelező hívta fel a figyelmet, amikor a kivitelezők által elvégzett kontár munkákat bemutatta SzakiEllenőr nevű YouTube-csatornáján.

Felújítás rövid határidővel

– Nagyon szorított minket az idő, hogy gyorsan kivitelezőt találjunk a felújítandó házra – nyilatkozta a Mediaworks–Hírcentrumnak B. Zoltán, aki nem kívánta részletezni a körülményeket, csupán utalt arra, hogy korábbi devizahitelük miatt kerültek a kilakoltatás szélére családjával, így szinte azonnal meg kellett oldani a lakhatásukat. Esztergomban vásároltak egy ingatlant, amely ugyan beköltözhető állapotban volt, ám ráfért egy alapos felújítás.

B. Zoltán a Temestered.hu weboldalon keresett szakembert. Egyetlen vállalkozó volt, aki rövid határidővel vállalni tudta a munkát: a K-Biznisz Kft., a B. Zoltánnak bemutatkozó szakember pedig K. Jánosként hivatkozott magára. 

A kivitelező nemsokára megküldte a szerződést, amelyben még az eredetileg megbeszéltnél is több munkát vállalt ugyanannyi pénzért, és mivel a dokumentum rendben levőnek tűnt, a felek aláírták.

B. Zoltán igyekezett utánanézni a kivitelezőnek; az Opten cégadatbázisban stimmeltek az adatok, ám akadt egy furcsaság: a bankszámlaszámként feltüntetett számsor egy online utalási rendszerre mutatott, amely Wise néven ismert, vagyis a vállalkozó nem egy hagyományos banknál vezette a számláját. A családapa ennek először nem tulajdonított nagyobb jelentőséget.

A kivitelező ötmillió forintnyi munkára szerződött, amelyből az első, két és fél milliós részletet anyagköltség címén a szerződés aláírása után megkapta. Három hét alatt több részletben összesen négymillió forintot küldött Zoltán a vállalkozónak. – Hétfőn meglepetésünkre azzal kezdtek, hogy szétverték a házat – mondta a családapa, aki telefonon keresztül tartotta a kapcsolatot a kivitelezővel, és eleinte naponta küldtek neki képeket az „építkezésről”.

A szétvert ház

A pusztítás mértéke jól nyomon követhető Rezsnyák Péter műszaki ellenőr YouTube-videójában. A kétszintes ház alsó, viszonylag jó állapotú szintjének gipszkarton mennyezetét, falait szétverték. A fűtőtesteket leszerelték, helyükre újak nem kerültek. A kéményt teljesen lebontották, aminek a helyén lyuk tátongott a tetőn. A bontás után maradt sitt jelentős részét az ingatlan udvarán a sorsára hagyták.

– Az első héten végig dolgoztak, odamentünk, találkoztunk. A K. Jánosként bemutatkozó férfi körbevezetett és elmondta, hogy mi és hogyan fog kinézni. Nagyjából rendben levőnek tűntek a dolgok – mondta B. Zoltán. Hozzátette: összesen 10 munkanapot töltött a házban a csapat, a második héten már elkezdtek ritkulni az információk, a képek küldései és az üzenetek. 

– Egyszer csak felhívott valaki, hogy a „Janó kórházban van, majd csak később jönnek” 

– emlékezett vissza B. Zoltán, megemlítve: itt már gyanakodtak. Aztán amikor a családapa ismét ellátogatott az építkezésre, azt tapasztalta, hogy a komolyabb szerszámokat már elvitték, és csak egyre teltek a napok, a vállalkozó pedig utolérhetetlennek bizonyult.

B. Zoltán aztán egy másik telefonszámról próbálkozott, ahol a korábban K. Jánosként bemutatkozó vállalkozó ezúttal G. Róbertnek nevezte magát, a családapa nem kis meglepetésére.

Lapunk megkereste mindkét kivitelezőt. G. Róbert szerint a nevek kapcsán csupán félreértésről volt szó. A férfi azt nyilatkozta, hogy ő maga az első héten volt jelen az építkezésen, ahol szintén jelen volt a K-Biznisz Kft.-től a névadó K. János is, és szerinte végső soron K. a felelős a történtekért. Itt érdemes megemlíteni: G. Róbert és két társa ellen egy másik építkezés miatt nyomozás folyik jelentős kárt okozó csalás bűntett elkövetése miatt a Balatonfüredi Rendőrkapitányságon, ám ezt a férfi úgy kommentálta, hogy szerinte a hatóságok hamarosan tisztázzák őt, és ott is egy másik vállalkozó volt a problémás fél. A Mediaworks Hírcentrumának kérdésére a Veszprémi Rendőrkapitányság megerősítette a nyomozás tényét.

K. János előbb visszahívást kért, miután elmondtuk neki, hogy milyen ügyben keressük, majd többé nem vette fel a telefont.

 Gyanúsak a magas és az alacsony árak

A Hírcentrum kérdésekkel fordult Rezsnyák Péter műszaki ellenőrhöz is, aki kiemelte, hogy a jelenlegi építőipari környezet kedvez az efféle csalásoknak, hiszen a gyorsan növekvő építőanyag- és munkaárak mellett mindenki keresi az előnyös ajánlatokat. Aki pedig B. Zoltánhoz hasonló helyzetbe kerül, azoknak a cselekvést javasolja a műszaki ellenőr. – Ha csendben maradnak, akkor ezzel a csalókat támogatják – emelte ki. A műszaki ellenőr szakvéleményével megtámogatva B. Zoltán is, megteszi a szükséges jogi lépéseket a vállalkozók ellen.

– A csalók okosabbak, mint mi, és a gyengeségeinkre vadásznak – emelte ki Rezsnyák Péter, aki szerint jó megoldás lehet, hogy a megbízó elmegy megnézni, hogy hol dolgozik a csapat, akit meg akar bízni. – Ha a kivitelező nem enged oda, az már gyanús lehet – mondta a szakember, hozzátéve: irreális elvárás a megrendelők részéről, hogy olcsón szeretnének minőségi munkát kapni és lehetőleg azonnal.

Rezsnyák Péter hangsúlyozta: fontos tájékozódni az árakról, a nagyon alacsony és a nagyon magas árak is arra utalhatnak, hogy a kivitelező nem fog tisztességes munkát végezni. A szakember amellett foglalt állást, hogy érdemes olyan, építésben tapasztalt szakember segítségét kérni, aki már részt vett ártárgyaláson, referencia-ellenőrzésen. 

 

Borítókép: Esztergom, 2022.06.28-án, félbehagyott építkezés (Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.