Újabb szervezett bűnözői csoport vezetőjét fogták el

A Nemzeti Védelmi Szolgálatnak köszönhetően került rácsok mögé az enyingi R. János, akit a rokonai egy keszthelyi, tízszobás luxusingatlanban bujtattak, ám a rendőrök rajtaütöttek és börtönbe szállították, mivel a maffiafőnöknek tartott férfi nem vonult be a fegyveres garázdaság miatt kapott szabadságvesztése letöltésére.

2022. 07. 12. 18:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét a szervezett bűnözést érintő sikeres akciót fejeztek be a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével – értesült róla a Magyar Nemzet.

A jogerősen kiszabott két év szabadságvesztés letöltésének megkezdése elől hónapok óta szökésben lévő R. János ötvenéves enyingi lakost július 1-én az esti órákban Keszthely belvárosában fogták el a Készenléti Rendőrség bevetést támogató osztály munkatársai az NVSZ közreműködésével. A hírek szerint R. nem állt ellen, megadta magát a bevetésieknek.

A Cozma-gyilkossághoz is köthető R. János egy főként kisebbségi személyekből álló bűnözői csoport vezetőjeként ismert régóta a hatóságok előtt.Igazságügyi forrásaink szerint az általa irányított bűnszervezet szinte az ország egész területén követett el különféle, jellemzően gazdasági, adott esetben erőszakos bűncselekményeket, melyek miatt korábban több elmarasztaló ítélet is született a csoport tagjai ellen.

R. Jánost legutóbb elsőfokon a Fővárosi Törvényszék, majd a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett elkövetése miatt. Ugyanakkor az elítéltet kötelezték egy korábbi ítéletben csoportosan elkövetett garázdaság miatt kiszabott, ám végrehajtásában felfüggesztett, egy év és  két hónap börtönbüntetés letöltésére is.

R. János hosszú időn keresztül egészségügyi okokra hivatkozva próbált kibújni a börtönbüntetés letöltésének megkezdése alól, azonban az időhúzásra irányuló törekvéseit a hatóságok felismerték, és kérelmeit rendre elutasították. A szabadságvesztés letöltésének megkezdésére irányuló felhívásnak nem tett eleget, büntetésének letöltését nem kezdte meg, ezért az ismeretlen helyen tartózkodó R. János elítélt ellen a Fővárosi Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja május 6-án elfogatóparancsot adott ki.

Mint azt a körözés feldolgozása során megállapították, R. János hónapokig Keszthely belvárosában, egy kétszintes, tízszobás ingatlanban, luxuskörülmények között rejtőzködött a családtagjai támogatásával.

A beszerzett információk alapján az összehangolt rendőri intézkedésnek köszönhetően R. Jánost elfogták és a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították, ahol megkezdte az ítéletekben kiszabott szabadságvesztés végrehajtását.

A testvér is bujkál

R. János a jogerős ítéletet tölti, ám testvére, Andor is bujkál. 

A rendőrség körözési listájában olvasható, hogy kitartottság bűntett miatt körözik Rafael Andort. Őt a Siófoki Járásbíróság két év és két hónap fegyházbüntetésre ítélte.

R. Andor szintén különböző indokokkal próbált kibújni a szabadságvesztés letöltésének megkezdése alól, azonban az időhúzásra irányuló törekvéseit a hatóságok az ő esetében is felismerték. Ezért az ismeretlen helyen tartózkodó Rafael Andor elítélt ellen – többszöri sikertelen elővezetési kísérletet követően – a Kaposvári Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja június 24-én elfogatóparancsot bocsátott ki.

A Székesfehérvári Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja április 4-én bocsátott ki elfogatóparancsot az elítélt ellen, mert egy korábbi garázdaság, illetve ittas járművezetés bűntett miatt jogerősen kiszabott 78, illetve hatvannapi szabadságvesztés büntetésének letöltését nem kezdte meg.

Balhék a Petőfi sétányon

A klánhoz kötődik két, a siófoki Petőfi sétányon elkövetett csoportos garázdaság is. 2007-ben több százan, 2016-ban három tucatnyian vonultak fel a szórakozónegyedben, megfélemlítve a vendégeket és a vendéglátókat. 

2007-ben több száz enyingi vonult át a Petőfi sétányon. Forrás: YouTube)

Ugyanakkor személyi átfedések vannak a Petőfi sétányon garázdálkodók és a Cozma-gyilkosság résztvevői között. Az egyik Rafael testvért el is ítélték jogerősen.

Ismert, Marian Cozmát, a Veszprém kézilabdaklub átlövőjét 2009. február 8-án este támadták meg az Enyingről érkezett banda tagjai. Két külföldi klubtársát is megszurkálták. A Győri Ítélőtábla 2012 áprilisában az elsőfokon kiszabott életfogytiglanról 18-18 évre csökkentette Raffael Sándor (csak névrokona Rafaeléknek) és Németh Győző ítéletét. Sztojka Iván 20 helyett nyolc évet kapott. A táblabíróság szerint az indulatból elkövetett szúrásokról nem lehet kijelenteni, hogy akarategységben történtek, ezért nem áll meg a több emberen elkövetett emberölés. A börtönben nevet változtató Sztojkát idejekorán, 2018-ban kiengedték, ám idén ismét jogerősen elítélték visszaesőként elkövetett emberkereskedelem és felbujtóként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt hat év fegyházbüntetésre. Sztojka nem bocsátható feltételes szabadságra, emellett a Marian Cozma-ügyben kiszabott szabadságvesztéséből fennmaradó mintegy négy és fél év büntetést is le kell töltenie.

Borítókép: Luxuskörülmények között bujkált hónapokig R. János (Forrás: Ingatlanközvetítői hirdetés)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.