Ukrajna lett a maffiák egyik fegyverforrása

A szervezett bűnözők és a terroristák számára csak egy lehetőség a sok közül az ukrajnai segélyfegyverek feketepiacon történő beszerzése. Az Interpol, az Europol és a magyar hatóságokkal együttműködő FBI is figyelemmel kíséri a hatástalanított, ám könnyedén élessé alakítható, illetve az átalakított gáz-riasztó fegyverek illegális piacát.

2022. 07. 29. 18:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riasztást adott ki a katonai Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) és az Európai Unió (EU) rendőri szervezete, az Europol az ukrajnai fegyvercsempészet veszély miatt. A Financial Times (FT) szerint a NATO és az EU sürgetésére 

az ukrán kormány átfogó fegyverfigyelő és nyomkövető rendszert hoz létre nyugati országok segítségével, amellyel nemcsak a befelé, hanem a kifelé áramló fegyverek útját is végig tudják kísérni. Az FT értékelése szerint a feketepiac virágzik a fegyverkereskedelemben, ezért sürgős megoldásra van szükség.

A Guardian beszámolója szerint Jürgen Stock, az Interpol főtitkára az angol–amerikai sajtószövetség tagjai előtt kijelentette: nincs kétsége, hogy az illegális fegyverkereskedelem növekedni fog, amint véget ér az ukrajnai háború. – Láttuk ezt a balkáni régióban. A szervezett bűnözői csoportok megpróbálják kihasználni ezt a kaotikus helyzetet: a fegyverek elérhetőségét, sőt a katonaság által használt fegyvereket is – fogalmazott a főtitkár, aki szerint a kézifegyverek jelentik a fő gondot.

Az Európai Bizottság 2020–2025 közötti időszakra szóló uniós cselekvési terve a lőfegyver-kereskedelemről megállapítja: becslések szerint 2017 -ben 35 millió tiltott lőfegyver volt civilek tulajdonában az EU-ban (a becsült összes lőfegyver 56 százaléka). E becslések szerint tizenkét uniós tagállamban a tiltott lőfegyverek száma meghaladja a legálisan tartottakét. 

Az EU-ban tevékenykedő szervezett bűnözői szervezetek többnyire nem halálos fegyverek illegális átalakításával és csempészettel jutnak lőfegyverekhez: akár az EU-tagállamok közötti tiltott szállítással, akár az EU-n kívülről történő csempészettel .

Azaz az ukrajnai segélyfegyverek feketepiacra kerülése mellett a maffiák és a terroristák hatástalanított, majd élessé visszaalakított, valamint gáz-riasztó fegyverek élessé alakításával juthatnak illegális kézifegyverekhez. A hatástalanított, majd visszaalakított fegyverekre jó példa a közelmúltban Röszkén, a pozsonyi drogmaffia fegyverraktárában talált fegyverek egy része, amelyek Szlovákiában hatástalanított, majd könnyedén élessé alakított fegyverek voltak. Bűnelkövetéshez használt vagy használni tervezett, átalakított riasztó- és gázfegyverek illegális kereskedelmét célzó nemzetközi műveletben 1534 lőfegyvert foglaltak le decemberben Európa-szerte – közölte idén januárban az Europol. 

A riasztó- és gázfegyverek kedvelt eszközei lettek a bűnszervezeteknek, mivel könnyű átalakításuk után éleslőszerek használatát teszik lehetővé.

Az Europol, az Interpol és az EU tagországainak nemzeti rendőrségei mellett az amerikai FBI is részt vesz a térség illegális fegyverkereskedelmének a felderítésében. Nem véletlen, hogy a rajkai szlovák maffiaraktár fegyvereit is vizsgálja az FBI. Lapunk úgy tudja, hogy a felderítésben kitüntető szerep juthat a  budapesti központtal 22 éve (!) működő FBI–NNI Nemzetközi Egységnek, amit az első Orbán kormány idején hoztak létre Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére elsősorban a szláv nyelvterületről érkező maffiák, köztük Szemjon Mogiljevics kiszorítására. 

Azóta is működik az egység, az FBI-ügynökök háromévente váltják egymást, és helyettes jogi attaséi munkakörben állnak az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén, ami az információáramlást gyorsítja meg. Az egység jelenleg minden olyan maffia tevékenységét figyelemmel kíséri, amelyek működése hazánk és az USA érdekeit sértheti.

Mint azt Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője lapunknak korábban kifejtette: hazánk frontország, így az egyik lehetséges útja az illegális piacra szánt ukrajnai segélyfegyvereknek Nyugat-Európa, illetve a Balkánon át Közel-Kelet felé éppen Magyarországon át vezethet. Ezért a korábbinál sokkal hangsúlyosabb a nemzetközi titkosszolgálati és rendőri együttműködés, mint korábban.

Borítókép: Amerikai FGM–148 Javelint kezében tartó ukrán katona Harkivnál március 23-án (Sergey Bobok/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.