A miniszterelnökre hivatkozva csaltak ki 860 millió forintot

Egy sor korrupciós ügyben emelt vádat három ügyvéd és hat civil társuk ellen a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a miniszterelnökre, a legfőbb ügyészre és magas rangú NAV-vezetőkre hivatkozva több tételben 858 millió forintot csaltak ki egy vállalkozótól azzal, hogy elsimítják az adóügyeit.

2022. 08. 22. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Nyomozó Főügyészség három ügyvéd és hat civil társuk ellen vesztegetés, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, hivatali vesztegetés bűntette, ügyvédi visszaélés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat. Az ügy a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése nyomán jutott el a nyomozati, majd a vádemelési szakba.

A vádirat szerint egy férfi 2019 szeptembere és 2020 márciusa között több társával – köztük egy ügyvéddel – egy vállalkozótól kérésükre 102 millió forintot és 1,8 millió eurót kapott. 

Az elkövetők arra hivatkoztak, hogy ezen összegekből hivatalos személyeknek kell fizetni annak érdekében, hogy a vállalkozó és cégei ellen ne induljon adóhatósági és büntetőeljárás, illetve a már megindult eljárások számára kedvezően fejeződjenek be.

Amikor egy ügyben később mégis gyanúsítottként hallgatták ki a vállalkozót, egy másik ügyvéden keresztül további százmillió forintot kértek tőle azért, hogy az eljárást hivatalos személyek segítségével számára kedvezően befolyásolják és a vele szemben elrendelt bűnügyi felügyeletet szolgáló nyomkövető eszköz a lábáról lekerüljön.

A vállalkozótól egy további személy 2018 végétől 16 hónapon keresztül ugyancsak kapott havi tízmillió forintot, miután valótlanul arra hivatkozott a vállalkozónak, hogy a pénzből magas beosztású NAV-os kapcsolatának fizet, és elintézi, hogy a vállalkozó cégeit ne vonják adóhatósági vizsgálat alá.

A vállalkozót közvetítőkön keresztül egy másik ügyvéd is megkereste azzal, hogy 150 millió forintért eléri a vele szemben indult büntetőeljárás neki kedvező módon történő lezárását. 

Az ügyvéd – szintén valótlanul – arra hivatkozott, hogy mindezt a miniszterelnök, a legfőbb ügyész és egy magas beosztású NAV-vezető segítségével tudja elérni, és ezért a kért pénzből nekik is kell fizetni.

Az egyik ügyvéd vádlott, Sz. Roland korábban celebek védőjeként vált közismertté és rendszeres szereplőjévé a híreknek. A sztárügyvéd védte a néhai Berki Krisztiánt, de Galambos Lajos (Lagzi Lajcsi) és a viszkis rabló, Ambrus Attila mellett is feltűnt.

Sz. Roland szép pályát futott be az ügyvédi pálya előtt az adóhivatalnál is. Jövedéki alosztályvezető, majd az adó-vám nyomozati szakterületen előadó, később a NAV Dél-alföldi, illetve a Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóság elődszervének igazgatóhelyettese, majd igazgatója volt. 

NAV-os pályafutását a kiemelt ügyekkel foglalkozó központi nyomozó főosztály vezetőjeként fejezte be.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) operatív felderítésével indult ügyben a vádhatóság a bíróságnak indítványozta, hogy a három ügyvéd vádlottat az ügyvédi foglalkozástól tiltsa el, valamint az egyes vádlottakkal szemben a már lefoglalt vagyontárgyakon felül mintegy 858 millió forint értékben vagyonelkobzást rendeljen el.

A Központi Nyomozó Főügyészség a vádemelés kapcsán kiemelte: 

az ügy jó példája annak a jelenségnek, amikor állami, gazdasági, politikai szereplőkre hivatkoznak az elkövetők, és annak érdekében, hogy erre hivatkozva pénzt csaljanak ki, azt állítják, hogy velük korrupciós kapcsolatban állnak.

Így ezen ügyek alkalmasak arra, hogy a lakosságban azt a látszatot keltsék, miszerint egyes eljárások eredményét magas beosztású hivatalos személyek megvesztegetésével el lehet intézni. Valójában azonban nem történik vesztegetés, a hivatkozott személyek tudomással se bírnak a rájuk való hivatkozásról.
 

Ezért az ügyészség az ilyen jellegű, kiemelt tárgyi súlyú korrupciós bűncselekmények esetében a törvény szigorának alkalmazásával mindig végrehajtandó szabadságvesztésre tesz indítványt.

Kivételt az képezhet, ha az elkövető, mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna, a korrupciós bűncselekményt a hatóságnak bejelenti, a kapott jogtalan előnyt vagy annak ellenértékét a hatóságnak átadja, és feltárja az elkövetés körülményeit. Ebben az esetben ugyanis a büntetése korlátlanul enyhíthető, illetve különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető.

Borítókép: Az igazságszolgáltatás teljes súlyával lecsap (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.