Folytatódik a rendőrgyilkos pere

Igazságügyi szakértők meghallgatásával folytatódik a hírhedt rendőrgyilkos Németh István legújabb büntetőpere. A vád és az eddig meghallgatott tanúk szerint leöntötte éghető anyaggal az egyik hajléktalantársát, majd felgyújtotta. Később tűzoltókat hívott, ám áldozata két nap múlva a kórházban belehalt sérüléseibe. Némethre visszaesőként tényleges életfogytiglani fegyház vár.

2022. 08. 29. 6:23
null
20210210 Székesfehérvár, Nagylóki gyilkosság, tárgyalás, meghallgatás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap Fotó: Fehér Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazságügyi szakértők meghallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárás a Fővárosi Törvényszéken a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt Németh István büntetőperében. Az idén 63 éves vádlott immár a harmadik gyilkosság miatt felel.

A vád szerint 2008-ban – amikor még feltételesen volt szabadlábon az 1970-es évek végén elkövetett kettős gyilkosságért kapott életfogytiglani szabadságvesztéséből – a XII. kerületben egy hajléktalantanyán éghető anyaggal lelocsolta egy hajléktalantársát, majd felgyújtotta.

Áldozata nem adott neki abból a tízezer forintból, amit egy talált pénztárca visszaszolgáltatásáért kapott, ezért a férfi égésgyorsító anyagot öntött a hajléktalanra, és meggyújtotta a ruháját. Az égésgyorsító anyag hatására a szerencsétlen férfi szinte teljes testfelülete azonnal lángra kapott. Később, 15-25 perc elteltével a vádlott végül értesítette a tűzoltókat, akik azonnal mentőt kértek a helyszínre. A sértett a kórházba szállításakor még életben volt, azonban – harmad- és negyedfokú égési sérülései miatt, amelyek a testének 92 százalékát borították – két nappal később, az intenzív kórházi kezelés ellenére életét veszítette.

A bizonyítási eljárásban legutóbb, májusban tanúkat hallgatott meg a törvényszék. Ők valamennyien terhelő vallomást tettek Némethre, lényegé­ben a vádban megfogalmazottak szerint mondták el, hogy miként és miért gyújtotta fel az áldozatát. Májusban az igazságügyi szakértők meghallgatása is elkezdődött, amit ezen a héten folytat a törvényszék. 

A szakértői vélemények a különös kegyetlenség minősítés bizonyítása szempontjából lényegesek.

Németh István nem ismeretlen az igazságszolgáltatás és a közvélemény előtt. Jelenlegi ügyében az ítélet mértéke szempontjából lényeges, hogy a tett elkövetésekor Németh feltételesen volt szabadlábon, így bizonyítottság esetén vélhetően tényleges életfogytiglani szabadságvesztést fog kapni.

 Németh István – vagy ahogyan korábbi, kivégzett bűntársai nevezték, „Kisnémet” – a hírhedt Soós-féle rendőrgyilkosbanda tagja volt. Németh egyike volt azoknak, akik negyvenhárom évvel ezelőtt, 1979. július 9-ről 10-re virradóra Budapest határában megtámadták a posztos rendőrt, a 45 éves Gyulai Károly főtörzsőrmestert. Soósék műszaki hibát imitálva odahívták magukhoz a rendőrt. Soós egy féltengellyel leütötte az egyenruhást, majd begyömöszölték az autójuk csomagtartójába. A két bűnöző, Soós Lajos és György József, valamint az akkor mindössze 19 éves Németh azt tervezte, hogy betörnek a Magyar Nemzeti Bankba, és elrabolják az aranykészletét. 

Soós azt mondta a nyomozóknak, hogy „Kisnémet” élvezte a gyilkosságokat (a rendőrön kívül másokat is megöltek, Németh egy épp gyermeke születését ünneplő férfi megölésében is részt vett). Az akkori kriminálpszichológusi szakértői vélemény szerint Németh primitív személyiség, rendkívül kegyetlen, ám büntethető. Végül életfogytiglani fegyházat kapott, amiből 2000-ben szabadult feltételesen. A jogkövetkezmények alól 2010-ben mentesült, ám közben kiderült, hogy 2008-ban meg­gyilkolta a hajléktalant, így visszaesőnek számít.

Idén tavasszal Némethet az Egri Törvényszék 15 év fegyházra ítélte, mivel a tényállás szerint 2017 őszén az akkori lakóhelyükön, egy Heves megyei faluban rendszeresen végzett és végeztetett szexuális aktusokat az akkor kilencéves kislányával és hétéves kisfiával. A Heves Megyei Főügyészség szerint a büntetés nem áll arányban az elkövetett bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyával, a bűncselekmények és a vádlott társadalomra való veszélyességével, valamint a nagyszámú súlyosbító körülménnyel, amelyek közül kiemelendő, hogy tettét folytatólagosan és heti rendszerességgel követte el, amivel a vádlott egész életükre kiható, nagyfokú testi és lelki fájdalmat okozott a saját, vér szerinti gyermekeinek. Ez ügyben a főügyészség súlyosításért fellebbezett.

Borítókép: A tanúk korábban valamennyien terhelő vallomást tettek a vádlottra (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Fehér Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.