Ismét öngólt lőtt Karácsony Gergely

Ismét öngólt lőtt a Fidesz szerint Karácsony Gergely, aki nemrégiben azzal dicsekedett, hogy a fővárosi BudapestGO alkalmazás sokkal jobban működik, mint a MÁV-é. A budapesti applikáció a hétvégén meghibásodott, levonta ugyan a vásárlók pénzét, de a rendszer nem adott jegyet és bérletet. Emiatt több BKK-automatánál hosszú sorok alakultak ki. Korábban a főpolgármester azzal indokolta az automaták számának megritkítását, hogy azokra már nincs szükség, mert az utasok zöme inkább az applikációt használja.

2022. 08. 24. 6:50
null
20210724 Budapest Pride 2021 fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sok embernek okozott bosszúságot a BudapestGo szombati leállása, amikor augusztus 20-a miatt sok turista is volt a fővárosban. Úgyhogy kár volt korábban a főpolgármesternek „arcoskodnia” a budapesti alkalmazással – mondta lapunknak Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

Mint arról beszámoltunk, nemrégiben Karácsony Gergely trágársággal fűszerezve szidta a MÁV-ot és a vasúttársaság jegyvásárlásra szolgáló alkalmazását. „Nem azért, de ha a BudapestGO olyan sz…rul működne, mint a MÁVapp, Budapesten már tüntetnének ellenünk. »Szerencsére« a vonatok késésére biztosan számíthatsz, így van esélyed személyesen jegyet venni.” – írta közösségi oldalán július végén Karácsony.

Több olvasónk is arra panaszkodott, hogy a hétvégén nem működött megfelelően a BudapestGO fővárosi alkalmazás: a felhasználók pénzét levonta ugyan, de jegyet és bérletet nem adott a rendszer. – Azaz kicsit úgy működött, mint a baloldali városvezetés. A pénz befolyt a kasszába, de hogy mi lett vele, az rejtély – fogalmazott Wintermantel Zsolt. 

Szerinte jobb lenne, ha a jövőben a főpolgármester a saját háza táján sepregetne, és nem lőne folyamatosan öngólt magának.

Mivel a fővárosi applikáció hibásan működött, több BKK-jegyautomata előtt hosszú sorok alakultak ki. Itt érdemes megemlíteni, hogy Karácsony korábban azt hangoztatta: mivel az utasok zöme, főként a turisták már csak az applikációt használják jegy- és bérletvásárlásra, nincs is szükség annyi automatára. Emlékezetes, hogy januárban kezdte el a Budapesti Közlekedési Központ leszerelni több fővárosi helyszínen a jegy- és bérletautomatákat. A cég akkor a vásárlási szokások átalakulására hivatkozott, vagyis arra, hogy egyre inkább terjed az online, illetve okostelefonos jegyértékesítés. „Ezzel párhuzamosan a BKK egyre többször tapasztalja azt, hogy bizonyos helyszíneken már nem úgy és nem annyiszor használják a jegy- és bérletautomatákat, mint pár évvel ezelőtt” – fogalmaztak korábban. A jegyautomaták ritkítása miatt korábban vita alakult ki a BKK és a cég korábbi vezetője, Vitézy Dávid jelenlegi közlekedési államtitkár között. Vitézy emlékeztetett, hogy az ő vezetése idején a BKK háromszáz automatát állított forgalomba, a jegyárbevételek zöme pedig még mindig a köztéri készülékekből származik, kár azokat leselejtezni.

DRÁGULÓ TROLIBESZERZÉS. Teljesen feleslegesen jegelték a budapesti városházán egy évig 48 darab új trolibusz beszerzését – írta meg a Világgazdaság. A lap szerint a fővárosi troliflotta fele túl van a tervezett élettartamán, és a Solaris-Škoda Trollino modelljeit politikai csatározás miatt nem rendelték meg időben. Mint írták, eredetileg 2020. november 30-ig rendelhette volna meg a járműveket városvezetés, ám ehelyett egyéves haladékot kért a gyártótól. A társaság belement a hosszabbításba, így végül a Fővárosi Közgyűlés csak 2021. október legvégén döntött arról, hogy 2023 végéig megvásárolja a 48 új, alacsony padlós, önjáró képességgel is rendelkező trolibuszt. A cikk szerint az egyéves késlekedésnek súlyos ára van, amely ezúttal is az adófizetőket terheli. Mint írták: a kapcsolódó határozat még 360,9 forintos euróárfolyammal számolt, ezzel a teljes bekerülést, vagyis a 26,679 millió eurót 9,628 milliárd forintra tervezte a Városháza. Ugyan a főváros számított arra, hogy a forrásigény „az euró–forint árfolyam folyamatos változása miatt a projekt megvalósítása során módosulhat”, mindenesetre tény, hogy az árfolyam az orosz–ukrán háború kitörése óta tartósan a 390–400 forintos szinten mozog. – A harminc-negyven forintos különbség miatt a teljes bekerülés négyszáz forintos euróval számolva már a 10,6 milliárdot is bőven meghaladja – írta a Világgazdaság.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.