Jakab Péter új pártja szétszakítja a Jobbikot

Augusztus 20-án bonthat zászlót Jakab Péter új pártja, a Jobbikból pedig azért lépett ki tíz alapszervezet, hogy a bukott elnök új mozgalmához csatlakozzanak – állítja Szotyori-Lázár Zoltán. A szolnoki jobbikos szerint a „Jakab–Molnár-tandem” szeretne minél nagyobb darabot kiszakítva távozni a Jobbikból, „ha már a frakciópénzt nem sikerült megszerezni”.

2022. 08. 08. 16:36
null
20220702 Budapest Jobbik tisztújító kongresszus Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Molnár Enikő volt kabinetfőnök Jakab Péter a párt leváltott elnöke Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakab Péter távozása, illetve leváltása miatt tíz jobbikos alapszervet oszlatta fel magát. Bőcs, Abaújszántó, Tarcal, Tiszaújváros, Borsodszirák, Vaja, Csaholc, Létavértes, Vámospércs és Gesztely ráadásul Jakab új közösségi oldalán, A nép pártján tette közzé kilépési szándékát. Közleményük szerint

a Jobbik elnökségének és frakciójának tagjai megélhetési politikusokká váltak, akiknek sokkal fontosabb a pénz, a hatalom, mint a haza sorsa.

Állításuk szerint a pártvezetés becsapta a tagságot és a választókat. „Nem asszisztálunk tovább ahhoz a vezetéshez, amely összekacsint a Fidesszel, és a Jobbik elnökét, Jakab Pétert megpróbálták feláldozni, kivégezni az Orbán-rezsim érdekében” – olvasható a közleményben, melynek végén leszögezték,

maradnak Jakab Péterrel a nép pártján.

A létavértesi szervezet közzé is tette kilépési nyilatkozatát, melyben azt írták, pont Jakab Péter személye miatt léptek be a pártba, és nem hiszik, hogy a volt pártelnök vagy éppen országgyűlési képviselőjelöltjük, Salamon Gergő egyedül lennének a felelősök a választáson elért csúfos eredményért. Közölték, Jakab Péter és Salamon Gergő nélkül nem maradnak a Jobbikban, így a tízfős alapszervezet azonnali hatállyal távozik a pártból. 

A szervezetek bejelentése után Szotyori-Lázár Zoltán, a szolnoki Jobbik elnökségi tagja azt írta saját Facebook-oldalán, hogy

amit most tehát a tíz jobbikos alapszervezet csinál, az az új pártba való átlépés előkészítése.

Azaz Jakab új pártjába lépnének majd be, melynek zászlóbontását Szotyori-Lázár szerint augusztus 20-án jelenti be a bukott pártelnök. „A sértett és hatalmát vesztett Jakab–Molnár páros szeretne minél nagyobb darabot kiszakítva távozni a Jobbikból. Ha már a frakciópénzt nem sikerült ellopni, akkor próbálnak minél nagyobb csinnadrattával, médiafelhajtással kárt okozni a Jobbiknak” – állítja bejegyzésében a szolnoki jobbikos, aki kitért arra is, miként próbálta Jakab és Molnár Enikő megbuktatni a teljes elnökséget, majd, mikor ez a terv kudarcot vallott, a frakció pénzét titokban kivinni a pártból. 

„Az elnökválasztó tisztújítást megelőzően Jakab Péter »asszisztense«, Molnár Enikő elhatározta, hogy bosszút áll a Jobbik elnökségén, mivel értelmezése szerint az elnökség tehetett arról, hogy Jakab Péter lemondott az elnöki pozícióról, ő pedig elveszítette informális hatalmát a pártban. Úgy gondolta, hogy ha a Jobbik tagsága a kongresszuson nem tud elnököt választani, az visszahull majd az elnökségre, mely emiatt lemondásra kényszerül, így nemcsak elnökválasztó, hanem teljes elnökséget választó kongresszus lesz, melyen Jakab is és Jakab emberei is elindulnak, így visszaveszik a párt irányítását” – írta Szotyori-Lázár. Mint fogalmazott, ahhoz, hogy a kongresszus érvényesen elnököt válasszon, a szavazatok 50+1 százalékát kell megszereznie valakinek.

„Molnár Enikő célja tehát az lett, hogy valamilyen módon olyan helyzetet állítson elő, melyben egy jelölt sem tudja megszerezni az abszolút többséget. Ennek érdekében felhasználták és felbiztatták Földi Istvánt, hogy induljon el elnökjelöltként, illetve Molnár Enikő Gyöngyösi Mártont is támogatásáról biztosította. A számítás idáig be is jött: a három jelölt egyike sem szerezte meg az ajánlások abszolút többségét, ami előrevetítette a majdani szavazás végeredményét is. Ha tehát így hárman indulnak a kongresszuson, nagy valószínűség szerint ott sem kapta volna meg senki az abszolút többséget.

Jakabék azonban nem számoltak azzal, hogy a harmadik jelölt, Ander Balázs végül visszalép Gyöngyösi javára, egyrészt mert ő is érzékelte a csapdahelyzetet, hogy ezzel odalehet az ő elnökségi helye is, másrészt mert bár ugyanannyi ajánlást gyűjtött, mint Gyöngyösi, de az ajánlásai mögött kisebb szervezetek, kevesebb »elektor« állt.

Az ő legitimitása tehát gyengébb volt Gyöngyösinél” – fejtegette elméletét a jobbikos, aki szerint ez a terv elbukott, így Jakabék új párt alapítását tűzték ki célul.

„Ennek érdekében Jakab – tudva, hogy hamarosan a frakcióvezetésből is visszahívják – megszegve a frakció belső szabályzatát, megkerülve a frakcióelnökséget, titokban és lóhalálában 103 millió forint értékben kötött frakciószerződéseket a saját emberei javára, ezzel szándékozva megteremteni az újonnan induló párt anyagi bázisát. Ez a terv sem jött azonban be: az új frakcióelnökség megneszelte a tervet és még időben leállította a szerződéskötéseket és a jobbikos közösség pénzének ellopását”

– írta Szotyori-Lázár Zoltán.

Borítókép: Molnár Enikő volt kabinetfőnök és Jakab Péter, a párt leváltott elnöke a Jobbik tisztújító kongresszusán (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.