időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Képmutató rezsiharc, elhaló baloldali tüntetések

Máté Patrik
2022.08.19. 06:02
 Képmutató rezsiharc, elhaló baloldali tüntetések

Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy a baloldal egy ügyet kipécézve próbálja a saját népszerűségét növelni, és azzal politikai tőkét kovácsolni. Ezt tették akkor is, amikor az általuk sohasem támogatott rezsicsökkentést, valamint a kata adózást érintő változások után a kormányt kezdték támadni. Legutóbb ugyanez történt a fakitermelést érintő döntéssel kapcsolatban is, amiben a baloldal rögtön meglátta a lehetőséget, hogy tematizálják a közvéleményt, azonban ez a próbálkozásuk is elbukott.

– A baloldallal se gazdasági növekedés, se rezsicsökkentés nem lenne – jelezte közleményében a Fidesz. Hozzátették: az elhúzódó háború és az energiaválság ellenére 6,5 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a második negyedévben, ami a magyar emberek és vállalkozások munkájának, valamint a nemzeti kormány intézkedéseinek is köszönhető.

– Az elhibázott brüsszeli szankciók azonban mélyítik az energiaválságot, és háborús gazdasági válság felé sodorják egész Euró­pát. A Fidesz–KDNP ezért továbbra is támogatja a kormány azon törekvé­seit, amivel az elhúzódó háborús helyzetben is meg tudjuk védeni az ország biztonságát, a magyar embereket és családokat, a rezsicsökkentés eredményeit, a munkahelyeket, a nyugdíjakat – hangsúlyozták.

A nagyobbik kormánypárt közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy a Gyurcsány vezette baloldal most sem a magyar emberek oldalára állt, és következetesen támadják a magyar embereket segítő intézkedéseket.

– Gyurcsányékkal se gazdasági növekedés, se rezsicsökkentés nem lenne, újra a megszorítások és a tömeges munkanélküliség korszaka térne vissza 

– írták.

Az utóbbi években számos alkalommal kiderült, hogy a baloldal nem támogatja az utóbbi tíz év legsikeresebb kormányzati intézkedéseit. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter korábban azt ecsetelte, hogy igenis érezni kell az energiaár-növekedést. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is hasonló véleményt fogalmazott meg. A pártelnök még 2014-ben egy interjúban arra a kérdésre, hogy mi lesz a baloldal közös álláspontja a rezsicsökkentésről, egyszerűen úgy válaszolt, hogy a rezsicsökkentés „az egy hülyeség”.

Ennek ellenére a baloldal az elmúlt hetekben hirtelen a rezsicsökkentés miatt kezdett el aggódni, miután megváltoztak a szabályozás részletei. Azonnal bírálni kezdték a kormányt, és kevesellték a lakossági piaci ár által biztosított kedvezményeket, miközben azt hangoztatták, hogy a kormány nem tudja megvédeni az embereket a rezsiárak elszabadulásától. Ám hiába próbálták a lépéssel tematizálni a közbeszédet, ez a próbálkozás rövid életű volt a rezsicsökkentést lassan tíz éve támadó baloldaltól.

Emlékezetes, hogy az idén nyáron a parlament által elfogadott kata adózási forma módosítását is erőteljesen támadta a baloldal. A törvénymódosítás ellen szervezett tüntetéseken baloldali politikusok is feltűntek, azonban a demonstrációkra mind kevesebben voltak kíváncsiak.

Legutóbb pedig abban látta meg a gyors népszerűségszerzés lehetőségét a baloldal, hogy a kormánynak a fakitermeléssel kapcsolatos rendeletét támadták.

Még a múlt héten a Lehet Más a Politika (LMP) szervezett tüntetést, ami után előzetesen több mint ötvenezren érdeklődtek a Facebookon, ehhez képest a szervezők szerint is legfeljebb ötezren jelentek meg estére a Kossuth térnél. Az eseményen részt vett Karácsony Gergely főpolgármester, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, valamint Ungár Péter, az LMP ország­gyűlési képviselője is. Néhány napja pedig a zöld civil szervezetek hirdettek tüntetést a budapesti Széchenyi István térre, ami szintén nem vonzott túl sok érdeklődőt. Egyébként a demonstrálók úgy vélik, súlyos lehet a következménye az erdőgazdálkodás új szabályairól szóló kormányrendeletnek. Pedig a kabinet egyértelműsítette, tiltják a nemzeti parkok és a Natura 2000 területén lévő erdőkben a fakitermelést.

Borítókép: Tüntetők a Lehet Más a Politika demonstrációján (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.