időjárás -3°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo
A Médiahatóság vizsgálatot indított, a felelősségre vonás azonban nem garantált

Leszbikus csók csattant a Netflix animációs meséjében, vizsgálódik a Médiahatóság

Elek Nikoletta
2022.08.16. 17:09 2022.08.17. 10:55
Leszbikus csók csattant a Netflix animációs meséjében, vizsgálódik a Médiahatóság

Leszbikus csókjelenettel érzékenyíti a gyermekeket a Netflix egyik magyarul is futó rajzfilmsorozata – hívja fel a figyelmet a CitizenGO, hangsúlyozva: egy ilyen jelenet abban erősíti meg a fiatalokat, hogy a szülők, a felnőttek és a kortársaik szerint is teljesen rendben van az azonos neműekkel való intimitás. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálatot indított, a szülők pedig a CitizenGO által indított petíció aláírásával tudnak tiltakozni.

Hétéves kortól ajánlja a Netflix a Jurassic World – magyarul a Krétakori tábor – című animációs rajzfilmsorozatot, amely hat kamasz kalandjait meséli el, akik a ragadozókkal teli Nublaron-szigeten rekedtek, és a túlélésért küzdenek. A kalandos történet ugyanakkor csendben megragadja az alkalmat a gyermekek érzékenyítésére is, mivel az ötödik évad kilencedik epizódjában két azonos nemű szereplő közötti csókjelenetre kerül sor, akiket erős érzelmi szálak fűznek egymáshoz. A homoszexuális kapcsolat természetességét megerősítendő a fiatalok családja és a barátai is jóváhagyják és támogatják őket a történetben, mondván: milyen boldog a két „barátnő” így együtt. 

A konzervatív érdekvédelmi szervezet szerint mindez azért is veszélyes, mivel egy ilyen jelenettel a rajzfilmet néző gyermekeket abban erősítik meg, hogy a szülők, a felnőttek és a kortársaik szerint is teljesen rendben van az azonos neműekkel való intimitás. 

Kitérnek arra is, hogy a népszerű amerikai streaming szolgáltató mára már az „LMBTQ-agymosás terepévé vált”, hiszen lassan szinte lehetetlen olyan sorozatot találni, amelyben ne jelenne meg homoszexuális vagy transzgender történetszál. Erre a jelenségre egyébként tavaly nyáron lapunk is rámutatott, amikor részletes cikket közölt a Netflixen futó, LMBTQ-tematikájú sorozatokról, amelyből már akkor több mint száz darab volt. Ez a szám azóta minden bizonnyal csak tovább emelkedett, a jogi felelősségre vonás azonban nem garantált, mivel az NMHH csak magyar joghatóság alá tartozó ügyekben tud eljárni. A Netflix (HU) médiaszolgáltató azonban Hollandiában bejegyzett társaság, ezért e külföldön bejegyzett médiaszolgáltatásra – noha magyar nyelven és Magyarországon elérhető – nem terjed ki a médiatörvény hatálya. 

Netflix: A Médiatanács tehetetlen

A kiskorúakra káros tartalmakat ugyanakkor – a magyar joghatóság alatt álló médiaszolgáltatásokon túl – hivatalból és bejelentés alapján is ellenőrzik, ami jogsértés esetén eljáráshoz is vezethet.

A Mandiner cikkéből ugyanakkor kiderül

az említett műsorszám miatt több bejelentés is érkezett az NMHH-hoz a napokban, melyet jelenleg hatósági ellenőrzés keretében vizsgálnak. Amennyiben pedig a magyar médiaigazgatási szabályok alapján jogsértés merül fel, további szükséges intézkedések megtétele céljából a Médiatanács – főszabály szerint – értesíti a joghatósággal rendelkező holland társhatóságot.

A Mandiner cikkéből továbbá kiderült az is, hogy a gyermekvédelmi törvény módosítása óta – amely rögzíti, hogy tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg – kilencvenhat bejelentés érkezett a Médiahatósághoz. 

Néhány kivételtől eltekintve a bejelentések többsége a homoszexualitás megjelenését kifogásolta a közzétett műsorszámokban és a megjelent cikkekben, az NMHH azonban egyetlen esetben sem állapított meg jogsértést.

A petíció ide kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.