időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo
Ez idáig egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy európai vezető politikus nyissa meg a CPAC-et

Orbán Viktor a nemzeti-konzervatív közösség első számú szószólójává lépett elő

Ternovácz Áron
2022.08.05. 13:15 2022.11.04. 11:17
Orbán Viktor a nemzeti-konzervatív közösség első számú szószólójává lépett elő

– Az, hogy Orbán Viktor törte meg a jeget és nyitotta meg a félidős amerikai választások előtti kiemelt fontosságú dallasi CPAC-et igazolja, hogy a magyar jobboldal 2010 óta tartó sikertörténetének titkára, a 12 pontos receptre rengetegen kíváncsiak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese szerint a progresszív liberális sajtó nem fog egyhamar napirendre térni a beszéd hallatán.

„A magyar kormányfő felszólalásával egyben a jobboldali, nemzeti-konzervatív közösség első számú szószólójává lépett elő, hiszen nincsen még egy olyan politikus, aki ilyen hosszú ideje, demokratikus úton megválasztott keretek között vezessen egy nemzetet” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese elmondta, ugyan 1974 óta rendeznek a tengerentúlon CPAC-et, 

ez idáig azonban egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy magyar vagy akár európai vezető konzervatív politikus nyissa meg az Amerikai Egyesült Államok és a világ egyik legfontosabb politikai konferenciáját.

Az elemző szerint az, hogy Orbán Viktor törte meg a jeget és nyitotta meg a félidős amerikai választások előtti kiemelt fontosságú dallasi CPAC-et igazolja, hogy a magyar jobboldal 2010 óta tartó sikertörténetének titkára, a 12 pontos receptre rengetegen kíváncsiak. Az elemző szerint a miniszterelnöki előadás legfontosabb üzenete 

az amerikai és az európai jobboldal politikai összefogásának sürgetése volt. 

Tóth Erik úgy vélekedett, erre azért van szükség, mert a progresszív liberálisok – a miniszterelnök meglátása szerint – megpróbálják leválasztani a nyugati civilizációt a keresztény gyökereiről. Ennek érdekében a kormányfő egyfajta konzervatív ellenforradalmat hirdetett meg, melynek célja az, hogy Washingtonban és Brüsszelben is visszavegyék a józan ész erői az intézményeket, melyhez szövetépítésre van szükség.

 

A progresszív sajtó nem tér napirendre

Hozzátette, Orbán Viktor minden tekintetben ellentmondott annak a liberális kánon által kívánt politikának, mely évek óta az emberekre zúdul. A miniszterelnök egyben leszögezte, hogy a saját szabályai szerint kell játszania a jobboldalnak. Ezért a migráció kérdésében bevándorlásellenes, a családpolitika terén a hagyományos családmodellt támogató, a gazdaságpolitikában pedig az emberek terheit csökkentő intézkedéséket kell hozni. 

Ezek a gondolatok pedig jól látható módon óriási népszerűségnek örvendtek Dallasban, a magyar kormányfő pedig a nemzetközi politika egyik legmeghatározóbb politikusává vált ennek a karakán nemzeti politikának köszönhetően. A progresszív liberális sajtó emiatt nem fog egyhamar napirendre térni a beszéd hallatán

– vélekedett az igazgatóhelyettes. Az elemző szerint az, hogy a miniszterelnöki gondolatok mekkora mértékben hullottak termékeny talajra, az a következő időszakban fog kiderülni. Azt azonban leszögezte, hogy az amerikai és a magyar jobboldal soha nem volt ennyire közel egymáshoz. Szerinte ezt igazolja Donald Trump és Orbán Viktor CPAC előtti találkozója, valamint a konzervatív konferencia májusi, budapesti megrendezése is. – A baloldal hálózatépítési előnyben van, a pályára fellépő kihívókkal szemben azonban láthatóan ellenséges már most – zárta gondolatait Tóth Erik.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Miniszterelnöki sajtóiroda)

Félidős választások Amerikában

„A Republikánus Párt tanulhat a Fidesztől”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.