A Jobbik kommunikációját is vitte Jakab

Megyei elnökök és alapszervezetek mellett a Jobbik kommunikációs ereje is távozott Jakab Péter kilépésével. Molnár Enikő, aki számos dologért felelt a pártban, ma már a volt pártelnök csapatát erősíti, miközben a Jobbik meggyengült a közösségi térben.

2022. 09. 05. 6:44
null
20220315 budapest muegyetem rakpart az ellenzeki felszolalok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Enikő személyében Jakab Péter a Jobbik kommunikációs erejét is magával vitte amikor kilépett a pártból, a közösségi médiában fellelhető aktivitásból legalábbis ez látszik. Ráadásul Molnár Enikő nem pusztán Jakab kabinetfőnöke volt, de ő felelt a kommunikációért, a választás előtt pedig kampányfőnökként is dolgozott. 

Olyannyira, hogy tavaly szeptemberben az ATV-n közvetített miniszterelnök-jelölti vitán Molnár Enikő az első sorból követte a beszélgetést Schmuck Erzsébet és Szabó Tímea pártelnökök mellett ülve. 

Jakab távozásáról pedig a Jobbik elnöksége, valamint a frakció tagjai gyakorlatilag hallgattak a közösségi térben, szinte meg sem próbálták megmagyarázni a pártban történteket. Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője is úgy látja, a Jakab Pétert követők között nagy valószínűséggel megtalálhatóak azok az emberek, akik a Jobbik kommunikációját vitték az utóbbi időben, hiszen jól látszik, hogy Jakab Péter ugyanúgy és ugyanazt mondja, ugyanaz  a csapat van körülötte, míg a Jobbikban a szakítás után nagy volt a csönd. 

– A Jobbikban most kezdenek csak magukhoz térni, ugyanakkor a szakításról nem kommunikált a párt, amivel lépéshátrányba kerültek. Jakab Péter megpróbálta morális győzelemmel elhagyni a Jobbikot, és úgy tűnik, hogy a követői ezt győzelemként is könyvelték el, míg a Jobbik nem tudott a sajátjainak minderre választ adni – mondta az elemző.  

Nagy Ervin arra sem lát esélyt, hogy a Jobbik erősebb kommunikációval növelni tudná a párt népszerűségét. – Rövid távon nem tud olyat mondani a Jobbik, ami a szavazók számát növelné, sőt, hiányzik a szellemi holdudvar, a szellemi többlet, és nincs meg az a vezetés sem, amely olyan politikát tudna felmutatni, amivel meg tudnák különböztetni magukat a többi ellenzéki párttól – fogalmazott Nagy Ervin. Hangsúlyozta, ha továbbra is ugyanazokat közhelyeket mondja, amiket a szivárvány koalíció is folyton ismételt a kampányban, nem lesz szükség a Jobbikra az összefogásban. 

Demagógia és a kormányzat valós intézkedéseire való hiteltelen ráígérés jellemzi a Jobbikot is, ami már a választás előtt is jellemző volt. Nem tudnak túllépni ezen a politikai kommunikáción 

– tette hozzá az elemző. 

Jakab Péter kilépéséről Nagy Ervin úgy fogalmazott, az nyilván nagyot szólt, sokan kíváncsiak voltak rá, Jakab végig haknizta a baloldali médiát, de ez ki fog fulladni. – Az erős közösségi jelentét hosszútávon nem kifizetődő, és nem hoz valódi támogatókat, mivel a közösségi oldalon a jelenlét virtuális, nem valódi erő – mondta. 

Borítókép: a bukott pártelnök leginkább a virtuális térben nyomulna (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.