Bíróság előtt az enyingi és az érdi család háborújának résztvevői

Kétnapos előkészítő üléssel megkezdődött ma a Budapest Környéki Törvényszéken a 2020-as érdi „benzinkútütközet” résztvevőinek pere. Az enyingi L. és az érdi R. család összetűzésének perében harmincan kerültek a vádlottak padjára, a verekedésben egy ember meghalt, többen súlyosan megsérültek.

2022. 09. 21. 18:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas rendőri készültség mellett kezdődött meg ma reggel a Budapest Környéki Törvényszéken a fiatalkorú L. Rómeó és 29 társának a büntetőperében a kétnapos előkészítő ülés. A több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és más bűncselekményekkel vádolt személyek és védőik elhelyezése még a törvényszék nagy tanácstermében is gondot okozott. 

Az utcát és a bíróság épületét látványosan ellepő rendőrök pedig az érintettek családtagjait, rokonait intették önmérsékletre.

A per az enyingi L. és az érdi R. család két évvel ezelőtti, tragikus végű összecsapása miatt indult. Az eset 2020. július 30-án este Érden történt, egy benzinkútnál csapott össze a husángokkal, botokkal, szúró- és vágóeszközökkel felfegyverkezett enyingi és a helyi roma család legalább 16 tagja. Az összetűzést az váltotta ki, hogy egy, az enyingi családhoz tartozó nő különvált érdi élettársától. Az enyingi L. család egyik hölgytagja az érdi, jómódú R. családhoz tartozó férfival létesített élettársi kapcsolatot, de miután a pár roma szokás szerint hatalmas lakodalmat tartott, az ifjú ara hazaszökött Enyingre, a szüleihez. 

Az érdi család vissza akarta szerezni az asszonyt vagy, ha ez nem sikerül, legalább a lakodalmi költséget, illetve a hozomány visszatérítését akarta elérni az enyingieknél. Az enyingiek viszont azért követeltek kártérítést, mert az élettársa rosszul bánt a lányukkal.

A két család megpróbált egyezkedni, de nem sikerült. A nézeteltérés kezdetben csak szóbeli volt, kölcsönösen sértegették egymást a két família tagjai. Az elszámolási vitát helyben akarták lerendezni az enyingiek, amikor az érdi benzinkúton találkozót beszéltek meg haragosaikkal. A felek azonban nem tudták magukat türtőztetni, összeverekedtek. Az enyingiek voltak túlerőben, ezért az érdiek az autóikkal próbáltak meg elmenekülni, illetve erősítést szerezni. Az enyingiek ezt meg akarták akadályozni, ezért az érdi Iparos úton a menekülők elé vágtak, elzárták az útjukat. 

Az ellenfeleiket kiszállni sem engedték az autójukból, késsel támadtak a járműben ülő sértettekre, akik megpróbáltak védekezni, több riasztópisztolyból leadott lövés is eldördült, és könnygázt is használtak a verekedők. Az egyik gépkocsi vezetője szándékosan elütött valakit, ezt követően a feldühödött emberek kirángatták a sofőrt, a többiek pedig dulakodni kezdtek, törték-zúzták a járműveket is.

A verekedés hírére megérkezett a telefonon riasztott helyi segítség is, ekkor ismét botokkal, kövekkel, vascsövekkel, ásókkal, késekkel felfegyverkezve estek egymásnak a két társaság tagjai, válogatás nélkül támadtak az útjukba kerülő ellenfelekre. Amikor az enyingiek látták, hogy a túlerő elfogyott, bepattantak az autóikba, és elszáguldottak. 

A verekedésben egy ember meghalt, többen különböző fokú sérülésekkel kórházba kerültek.

Élet elleni bűncselekmény elkövetésével hat férfit vádolnak. A vád szerint L. Rómeó több embert is megtámadott. Ez egy ötvenéves férfi halálához vezetett, a vádlott két férfinak életveszélyes, egynek maradandó, egynek pedig könnyű sérüléseket okozott. Ellene ezért emberölés bűntette, valamint minősítő körülményekkel súlyosított, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat. Öt, az R. családhoz tartozó férfit emberölés bűntettének kísérletével, illetve több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolnak.

Tizenkilenc férfi, valamint két fiatalkorú fiú ellen csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette, további két férfi, valamint egy nő ellen kiskorú veszélyeztetése bűntette miatt emeltek vádat. Tíz elkövető közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntette miatt is felelhet. Az előkészítő ülés pénteken folytatódik.

Borítókép: Egy kép a benzinkút ipari kamerájának felvételéből (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.