Budapest Fellowship Program: újabb kutatók érkeznek Magyarországra a tengerentúlról

Újabb négy amerikai kutató érkezik Magyarországra, hogy a Budapest Fellowship Program (BFP) keretében tíz hónapon keresztül hazánkban kutassanak, oktassanak, valamint kulturális és szakmai eseményeken vegyenek részt. A BFP-ről és az új kutatókról sajtótájékoztatón számoltak be a program szervezői – közölte a Mathias Corvinus Collegium (MCC).

Anikó Domján
2022. 09. 12. 18:06
Forrás: MCC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Hungary Foundation (HF) közös kezdeményezése 2020-ban indult és amerikai kutatók számára biztosít tízhónapos ösztöndíjat Magyarországon. A Budapest Fellowship Program célja, hogy az ösztöndíjasok kézzelfogható, hasznos szakmai tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagodjanak Magyarországról és Kelet-Közép-Európáról, valamint az MCC diákjai ne csak a hazai, hanem a nemzetközi megközelítésmódokkal is megismerkedhessenek, eligazodjanak más országok, kultúrák között. 

Az ösztöndíjas kutatók hazánkról első kézből szerzett ismereteiket pedig az Egyesült Államokban kamatoztathatják

 – ismertette az MCC sajtóközleményében. 

A programot két évvel ezelőtt indították azzal a céllal, hogy Magyarország amerikai megjelenését árnyalják – mondta el a sajtótájékoztatón Anna Smith Lacey, a Hungary Foundation igazgatója.

Smith Lacey kifejtette: a program résztvevői viszonylag széles politikai skálán mozognak és ittlétük során történelmi szeminárium sorozaton, magyar nyelvtanfolyamon vesznek részt, valamint film- és könyvbeszélgetéseken keresztül ismerkednek meg jobban a magyar kultúrával. 

Többek között Nyáry Krisztián, Szerb Antal és Madách Imre művei segítenek megérteni a hazai viszonyokat.

A program Magyarország épített és kulturális értékeit is bemutatja, hiszen, mint írták céljuk: egy olyan kutatói közösség kiművelése, akik értik és nem utolsósorban érzik Magyarországot.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója elmondta: 

az ideérkező kutatók nemcsak a magyarországi, hanem más, Kárpát-medencében élő kutatókkal is megismerkedhetnek, így később a programból kikerülő ösztöndíjas kutatókat hazájukban a térség szakértőiként tartják számon és közülük néhányan, a program lezárulta után Magyarországon maradtak kutatni. 

Szalai Zoltán kiemelte, hogy az MCC idén rekordszámú, csaknem hatezer hallgatóval kezdi meg a tanévet. A Budapest Fellowship Program most induló turnusában idén szeptembertől újabb négy amerikai kutató vesz részt: ők a program kezdetén egy intenzív orientációs hét programjain keresztül betekintést nyernek a magyar történelembe az államalapítástól egészen napjainkig, megismerkednek Budapest történelmi belvárosával, a fogadóintézményeikkel és mentoraikkal, valamint a Hungary Foundation és az MCC kiterjedt hálózatával.

Érdekesség, hogy egyikük, Bence Szechenyi korábban Magyarországon töltött kutatása alatt elődjéről, Széchenyi Istvánról írt esszésorozatot, melyben azt vizsgálta, hogy az öröksége milyen hatással van a mai magyar politikára. 

Borítókép: A BFP -ről és az új kutatókról sajtótájékoztatón számoltak be a program szervezői (Fotó: Mathias Corvinus Collegium (MCC))

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.