Fekete-Győr szerint Gyurcsánytól kaptak kettős állampolgárságot az erdélyi magyarok

Fekete Győr András, a Momentum korábbi elnöke egy Facebookra feltöltött videóban elmondta, miért örült neki, hogy az erdélyi magyarok 2004-ben megkapták a magyar állampolgárságot. A valóság azonban az, hogy 2004 épp a kettős állampolgárságról szóló referendum éve volt, amelynek végeredményét a baloldali propagandakampány befolyásolta.

2022. 09. 21. 10:05
Egységben Magyarországért eredményváró rendezvény Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezért is örültünk annak, amikor 2004-ben az erdélyi magyarok megkapták a magyar állampolgárságot 

– nyilatkozta egy videóban Fekete-Győr András, a Momentum politikusa. A párt korábbi miniszterelnök-jelöltjének kijelentése azért megdöbbentő, mert éppen az említett esztendőben, 2004. december 5-én volt népszavazás Magyarországon a külhoni magyarok kettős állampolgárságáról, a referendum pedig érvénytelen lett. 

 

Az sem mellékes szál a történetben, hogy az eredményt Fekete-Győr András szövetségese, Gyurcsány Ferenc is befolyásolta, hiszen az általa vezetett szocialista kormány a határon túli magyarság elleni gyűlöletkampányát akkor a létbizonytalanságra építette fel. Huszonhárommillió betelepülő románnal riogattak, a családoknak járó pénzek elvételével, munkahelyek, lakhatások ellehetetlenítésével hergelték a lakosságot. A hirdetőtáblákon a „felelős döntés 2 × NEM” felirat szerepelt.

A  hirdetőtáblán a „felelős döntés 2 × NEM” felirat szerepelt. Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredménytelenül zárult, mert sem az igen, sem a nem szavazatok aránya nem érte el az érvényességhez szükséges 25 százalékot.

A szocialista kormány határon túli magyarság elleni gyűlöletkampányát akkor a létbizonytalanságra építette fel. Fotó: Képernyőfotó

A voksoláson megjelent 3 017 739 fő, mely az összes szavazásra jogosult 37,49 százaléka volt, nagyjából fele-fele arányban szavazott igennel, illetve nemmel; a kedvezményes honosítást a voksolók többsége, 1 521 271 fő támogatta, ez 51,57 százalék. Így Fekete-Győr állításával szemben az erdélyi magyarok nem kaphattak kettős állampolgárságot 2004-ben.

 

Mesterházy elnézést kért, Gyurcsány nem 

2010-ben az országgyűlési választások után felálló második Orbán-kormány vezetésével a parlamenti képviselők elsöprő többsége mellett megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt. 

„Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság van” 

– nyilatkozta a jogszabály elfogadása után Semjén Zsolt, hozzátéve: „ezért a mai napért érdemes volt képviselőnek lenni”. Három évvel később Kolozsváron Mesterházy Attila, az MSZP akkori elnöke elnézést kért a határon túli magyaroktól, amiért pártja 2004-ben a kedvezményes honosítás lehetőségének megtagadása érdekében kampányolt. 

Ezzel kárt okoztunk akkor a magyar–magyar kapcsolatoknak, és olyan érzelmeket keltettünk a határon túli magyarságban, amelyek joggal sértették őket. Téves politikai döntés volt, ezért elnézést kérünk mindazoktól, akiket ezzel megsértettünk

– így az akkori pártelnök, aki annak idején nem vett tevékenyen részt a magyarellenesnek is mondott kampányban. Gyurcsány Ferenc viszont, akinek a 23 millió román állampolgár bezúdulásával való fenyegetést is tulajdonítják, s aki döntő részt vállalt a határon túli magyarok ellen hangoló kampányban, akkor már két éve nem volt az MSZP tagja. Az általa megalakított Demokratikus Koalíció elnökeként politizáló, a határon kívüli magyarokat most a DK politikusaként a megszerzett jogaiktól megfosztani igyekvő Gyurcsány azóta sem kért bocsánatot a határon túli magyaroktól.

 

A tények makacs dolgok

„Én azt gondolom, hogy a tények makacs dolgok, és ehhez mindenkinek viszonyulnia kell(ene). Ha egy ember fontos tisztséget visel, akkor a tévedése is óriási, lásd Gyurcsány Ferenc és társai. Soha senki nem fogja elfelejteni nekik, amit tettek, és elfeledtetni sem tudják velünk. Jóvátételre lehetne igyekezni, de a mostani kormánypártoktól ezt elvenni felesleges próbálkozás. Mi, külhoni magyarok úgy tartjuk számon, hogy a nemzetegyesítést az Orbán Viktor vezette kormánynak, és a kétharmados Fidesz-KDNP többséggel működő parlamentnek köszönhetjük” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szász Jenő Fekete-Győr András kijelentésével kapcsolatban. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta, a 2004 december 5-ei népszavazást megelőző kampányban részt vett a Fidesz-KDNP rendezvényein, s arra emlékszik, hogy az anyaország lakossága a Gyurcsány-kormány hivatalos kampányával szemben azt érezte: 

mi magyarok együvé tartozunk. 

Ám olyan erős volt az akkori kormány kampánya, hogy eredménytelen lett a népszavazás. „Emlékszem, amikor az eredményvárón voltunk, ahol a Fidesz elnöksége értékelőt tartott, azzal az üzenettel küldött haza bennünket Orbán Viktor, hogy mégis csak az igen szavazatok győztek. A magyar nemzet élni akarása győzedelmeskedett. Így történhetett meg, hogy 2010-ben, miután a Fidesz-KDNP kétharmadot szerzett az Országházban, tudta módosítani az állampolgársági törvényt. Ez történelem. Ezt soha, senki nem tudja elvitatni a Fidesztől” – zárta gondolatait Szász Jenő.

Borítókép: Fekete-Győr András (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.