Hétfőig igényelhetik a szülők a HPV elleni védőoltást

A fiatal felnőttek többsége a nemi élet megkezdése után megfertőződik a humán papillomavírussal (HPV) úgy, hogy tudomást sem szerez róla. Ezért is óriási lehetőség, hogy Magyarországon a 7. osztályos lányok és fiúk ingyenesen juthatnak hozzá a HPV elleni védőoltáshoz – hangsúlyozta a Mályvavirág Alapítvány szervezésében tartott online szülői értekezleten dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos. Az oltást igénylő szülőknek szeptember 12-ig kell kitölteni és leadni az iskolába a beleegyező nyilatkozatot.

2022. 09. 09. 17:03
null
20210401 Budapest Megkezdődött a pedagógusok kampányszerű oltása is a Péterfy Kórházban. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HPV elleni védőoltást – a  korábbi tanévekhez hasonlóan  – idén is iskolai kampányoltás keretében adják be: az első dózist 2022 októberében, a másodikat 2023 áprilisában. A térítésmentes, önkéntes védőoltás beadását a szülő vagy gondviselő egy írásos nyilatkozat kitöltésével 2022. szeptember 12-ig kérheti – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a közleményében. 


– A kutatások azt mutatják, hogy a HPV elleni védőoltás az úgynevezett HPV-naiv populációban a leghatékonyabb, vagyis azoknál, akiknek a szervezete még nem találkozott a HPV-törzsekkel. Egy tizenkét éves immunrendszerében sokkal erősebb immunválasz váltható ki, mint egy felnőtt szervezetében – számolt be a vírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos a HPV-ről szóló online konferencián.

A szakorvos kiemelte: 

a méhnyakrák sejtjeiben több mint kilencven százalékban jelen van a HPV DNS-e, de a vírus nemcsak a méhnyakban okoz rosszindulatú elváltozásokat, hanem képes a szájnyálkahártyában, a gégében, a garatban és a férfiaknál a nemi szerv hámján, valamint az anogenitális régióban is eltéréseket okozni.

 Ahogy az NNK is fogalmazott a felhívásában: a védőoltási program célja a HPV-vírus okozta daganatos megbetegedések és halálesetek számának csökkentése. 

A HPV egy nagyon gyakori, az emberi bőrt és nyálkahártyát megtámadó vírus, amellyel az emberek túlnyomó többsége, hetven–kilencven százaléka megfertőződik az élete során

 – mondta el Benkovics Júlia. Hozzátette:  a vírusnak több mint kétszáz fajtáját ismerik, amelyek közt vannak magas és alacsony kockázatú, vagyis nem rákkeltő és rákkeltő típusok.

– Az, hogy a HPV-vírus a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszik, ma már evidencia – szögezte le a szakorvos. 

A védőoltás a HPV hét olyan típusa ellen ad védettséget, amelyek a leggyakrabban okozhatnak daganatos megbetegedést, továbbá két olyan típus ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. A HPV okozta megbetegedésekkel szemben a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltás a leghatékonyabb

 – derül ki az NNK felhívásából.

A szülész-nőgyógyász az oltások fejlesztéséről is beszélt: mint mondta, a bennük szereplő HPV-törzseket hosszú kutatások után választották ki aszerint, hogy milyen eséllyel fordulnak elő a méhnyakrákokban. A szakorvos úgy fogalmazott, hogy a védekezésnek két pillére van: az egyik az oltás, ugyanis azzal megelőzzük a fertőződést, a másik pedig az, ha rendszeresen szűrésre járunk, és ellenőrizzük, hogy történt-e már fertőződés, valamint hogy ez okozott-e bajt szöveti szinten.

A szakember arra is kitért: kutatások bizonyítják, hogy a szexuális magatartás nem változik meg azoknál a fiataloknál, akik védettek a HPV védőoltás által.

Nagy eredménynek nevezte továbbá, hogy két éve már fiúk is megkaphatják az oltást Magyarországon, hozzátéve: a fiúk oltása nemcsak a nyájimmunitás elérésére és a rák kialakulásának megelőzésére szolgál, de arra is, hogy megvédjük fiainkat az egyre gyakoribb szájüregi, gége- és garatdaganatoktól. 


Benkovics Júlia hangsúlyozta, hogy nagyon szigorú szabályoknak megfelelően vizsgálják az oltás nyújtotta immunitást: jelenlegi tudásuk szerint nem kell ismételni, hiszen, mint mondta, a még 2006-ban beoltott fiatalok körében is erős az immunitás. 


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.