Hétfőn indul az őszi politikai szezon

Véget ért az Országgyűlés nyári szünete, holnap elkezdik a munkát a képviselők. Az őszi ülésszak első napján felszólalhat Orbán Viktor, továbbá esküt tesz két régi-új jobbikos képviselő, szavaznak Fekete-Győr András, a Momentum bukott exelnöke mentelmi ügyében, valamint megkezdődik az Európai Bizottsággal zajló egyeztetésekhez kapcsolódó törvények vitáját is.

2022. 09. 25. 6:50
KÖVÉR László; ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. május 24. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond, miután ötödik kormányának tagjai esküt tettek az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Mögötte Kövér László házelnök. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónapos nyári szünet után folytatja hétfőn a munkáját az Országgyűlés, ahol ismét számítani lehet az erős hangvételű politikai csörtékre a kormánypártok képviselői, valamint az ellenzék tagjai között. Az ülés várhatóan Orbán Viktor beszédével kezdődik, ami általában nagy érdeklődésre tart számot, mivel a kormányfő napirend előtti felszólalásaiban rendre fontos bejelentések hangzanak el.

Így volt ez tavaly is, amikor Orbán Viktor közölte: visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek a 2021-ben befizetett szja-t, továbbá jelezte, hogy a nyugdíjasok újabb inflációs kiegészítést kapnak, valamint hogy bevezetik a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét.

Az ülés kezdetén a parlament megemlékezik a tavaszi ülésszak utolsó napja óta elhunyt korábbi képviselőkről, így többek között Wittner Máriáról is. Az 1956-os forradalom hőse 2006 és 2014 között két cikluson át volt a Fidesz frakciójának a tagja.

Az őszi ülésszak első napján két régi-új képviselő tehet esküt, ugyanis Szabó Hajnalka és Végh Noémi, a Jobbik két képviselője lemondott tisztségéről, a párt országos elnöksége pedig a megüresedett két mandátumra Ander Balázst és Dudás Róbertet választotta. Ismert: Ander Balázs – aki Jakab Péter lemondása után Földi István és Gyöngyösi Márton mellett elindult a párt elnöki tisztségéért – az utolsó pillanatban visszalépett Gyöngyösi javára, aki így elnyerte a vezető pozíciót. Ahogy azt lapunk megírta, Molnár Enikő, a Jobbik volt kabinetfőnöke már hónapokkal ezelőtt egy kiszivárgott jobbikos belső levélben utalt rá, hogy a visszalépésért cserébe juthat újra mandátumhoz Ander.

A hétfői ülésen a parlament több baloldali képviselő mentelmi ügyében dönteni fog, így Fekete-Győr András esetében is, akivel szemben hivatalos személyi elleni erőszak vádjával folyik büntetőeljárás. Emlékezetes: Fekete-Győr a 2018-as túlóratörvény elleni, a Kossuth téren tartott tüntetésen még a Momentum elnökeként dobálta meg a rendőröket füstgránáttal. Most az Országgyűlés mentelmi bizottsága azt javasolta, hogy a Momentum bukott exelnökét fosszák meg a mentelmi jogától.

Ugyanezt kérte a bizottság Hegedűs Andreának, a Demokratikus Koalíció képviselőjének az ügyében is. A Gyurcsány-párt képviselője rágalmazás vétsége miatt került bíróságra, és az eddigi gyakorlattal ellentétben a mentelmi bizottság támogatta, hogy a magánvádas eljárás esetén is megvonják Hegedűstől a mentelmi jogát. Rajtuk kívül döntenek három momentumos politikus, Orosz Anna, Hajnal Miklós és Tóth Endre, valamint a Jobbik korábbi elnöke, a pártot azóta elhagyó Jakab Péter mentelmi ügyében is. Esetükben szintén magánvádas eljárásokról van szó, azonban a mentelmi bizottság az általános gyakorlathoz igazodva azt javasolta, hogy ne függesszék fel az említett képviselők mentelmi jogát.

Mindezek mellett a hétfői ülésen megkezdi a parlament a vitát az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetésekhez és a feltételességi eljáráshoz kapcsolódó jogszabály-módosításokról is.

A törvénycsomagot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be az Országgyűlésnek, előadója pedig Varga Judit igazságügyi miniszter. A törvénycsomag az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről, illetve az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról szól. Ezzel a cél az Európai Bizottsággal való megegyezés, hogy hazánk hozzájusson a neki járó háromezermilliárd forintos uniós támogatáshoz.

Ennek érdekében az Integritás Hatóság, valamint a Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozását tűzte ki a kormány. Az indoklás szerint a hatóság autonóm államigazgatási szervként a kormánytól és más szervektől függetlenként működik majd, a javaslat rögzíti a feladatköreit és eljárásának általános szabályait.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.