Tetten érték, majd letartóztatták Márki-Zay Péter roma vezető támogatóját

Egyelőre 30 napra rendelte el az illetékes nyomozási bíró Agócs János letartóztatását. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét szerdán érték tetten a nyomozó ügyészek, több millió forint készpénzt találtak nála egy kék irattartóban. A megalapozott gyanú szerint harmincmillióért árulta saját posztját az ORÖ-ben.

2022. 09. 02. 15:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az várható volt, letartóztatták pénteken az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét. A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája egy hónapra – október 2-ig – elrendelte Agócs János  letartóztatását, akit vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítanak. 

A megalapozott gyanú szerint a terhelt az egyik cigány nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületének elnökeként két képviselőtársának is felajánlotta, hogy harmincmillió forint ellenében lemond az önkormányzatban betöltött elnöki tisztségéről és közbenjár a korrupciós pénzt kifizető képviselő elnökké választása érdekében. 

Agócs elfogásakor egy kék irattartóban több millió forint készpénzt találtak a nyomozó ügyészek, ami vélhetően az elnöki posztért kért pénz első része volt.

Az Agócs Jánostól lefoglalt készpénz. Forrás: Ügyészség

Az ügyészség a bizonyítás megnehezítésének, illetve meghiúsításának, továbbá a bűnismétlésnek a veszélye miatt indítványozta a terhelt letartóztatásának elrendelését. A nyomozás kezdeti szakaszban van, az eljárás elsődleges érdeke a nyomozás terhelt befolyásától mentes lefolytatása. A bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a hatóság látókörébe még nem került személyeket jogellenesen befolyásolna vagy megfélemlítene, így törekedve a bizonyítási eljárás meghiúsítására, megnehezítésére. 

Agócs János büntetlen előéletű, azonban az eljárás tárgyát képező bűncselekménnyel egy ellene már folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt vált megalapozottan gyanúsíthatóvá. Figyelemmel a tettének véghezvitelére irányuló kitartó szándékára és haszonszerzési céljára, alappal lehet tartani attól, hogy a gyanúsított kényszerintézkedés hiányában újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A fentiek alapján a bíróság a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célokat kizárólag a letartóztatás alkalmazásával látta biztosítottnak. A végzés nem végleges.
 

Pénzátvétel közben tetten érték

Az ügyészség biztosította azt a 18 millió forintnyi készpénzt, amit Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke vett át szerdán annak fejében, hogy lemondjon, és átadja tisztségét – tudta meg a 24.hu a pénz átadójától.

Ifjabb Farkas László, aki az ORÖ egyik elnökhelyettese, egyben Tiszabura polgármestere elmondta a portálnak, az összeget egy kecskeméti csárda parkolójában adta át, ahol rögtön el is fogták Agócsot.

Az már csütörtökön kiderült, hogy Farkas nem a saját pénzével követte el a hivatali vesztegetést, a Népszavának ugyanis azt mondta: „nem az én pénzem volt, ha az enyém lett volna, akkor már nem lennék szabadlábon”.

A baloldal embere

Agócs egyértelműen a baloldal embere, 2022. január elején több roma politikussal együtt Márki-Zay Péterrel pózolt. A baloldali miniszterelnök-jelölt a „közös harcunkhoz megfelelő képviselet is szükséges roma testvéreimmel” szöveggel osztotta meg a fotót közösségi oldalán.

Agócs János jobb szélen (Forrás: Márki-Zay Péter Facebook-oldala)

Agócs János volt az, aki az ország­gyűlési választások kampányidőszakában arról beszélt, lehallgatják őt és munkatársait, amiért az ORÖ feljelentést tesz. Úgy tudjuk, erre nem került sor. 

Ugyancsak ő volt az, aki Sztojka Attila kormánybiztost vádolta meg zsarolással, mint kiderült, alaptalanul.


Az ORÖ harmadik negyedévi központi támogatását visszatartotta a Belügyminisztérium, mivel nem tudtak elszámolni a második negyedévi támogatás teljes összegével. Az ezzel kapcsolatos vizsgálat még nem zárult le.
 

Ragadnak a bűnözők a baloldalhoz

A baloldal embere volt Kőrös Gusztáv is, akit idén májusban ismételten elítéltek. Kőrös legutóbb a Gyurcsány-féle pártban, a Demokratikus Koalíció­ban töltött be megyei kisebbségi vezetői posztot, és a híres-hírhedt bajai videó­hamisítás miatt kapott hét hónapot, végrehajtásában egy év, hat hónap próbaidőre felfüggesztett börtönt. Ezt még az MSZP tagjaként követte el. A volt DK-s jelenleg tízéves fegyházbüntetését tölti az ál-TEK-es akciója miatt, amikor is magát államtitkárnak kiadva, kísérőit TEK-es ruhautánzatba öltöztetve vert át vállalkozókat.
Az már nem meglepő, hogy a baloldal alvilági kapcsolatai sokkal komolyabbak lehettek-lehetnek, mint azt a hétköznapi emberek láthatják. „A 2010 előtti kormányzat jóval komolyabb szinten össze volt fonódva a szervezett bűnözéssel, mint azt gondolnánk, még egy miniszterre is rá lehetett volna rúgni az ajtót” – erről nyilatkozott korábban Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűnszervezetek elleni osztályának volt vezetője.

Borítókép: Agócs János elfogása után, már bilincsben. Autója szélvédőjén a kék irattartó, amiben több millió forint készpénz lapult (Forrás: Ügyészség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.