időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Rendben elkezdődött a tanév

Magyar Nemzet
2022.09.01. 20:36 2022.09.01. 20:45
 Rendben elkezdődött a tanév

Tegnap 2184 állami fenntartású általános és középiskolában mintegy hétszázezer diáknak kezdődött el a tanév. A kormány célja, hogy a 2022–2023-as egy hagyományos tanév legyen, és nincs olyan járványügyi helyzet, ami bármi mást indokolna – jelentette ki Maruzsa Zoltán. A polgári engedetlenség a szülők ellenállása miatt elmaradt.

– Magyarországon biztosított lesz az iskolák fűtése, ezért ebből a szempontból sem készül a kormány olyan rendkívüli intézkedésekre, amelyek az oktatás megszervezését nehezítenék – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, aki elmondta: a Belügyminisztérium felmérte az állami intézmények fűtésének alternatív lehetőségeit, mivel azonban a gázszállítás Magyarország felé biztosított, az intézményekben nincs szükség sürgős átállásra. Hozzátette: 

arra törekszenek, hogy két év után ismét olyan tanév legyen, mint a világjárvány előtt.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az államtitkár a szakszervezetek képviselőinek írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgári engedetlenség a hatályos jogban nem ismert tiltakozási eszköz. Arra kérte a PSZ és a PDSZ vezetőit, hogy a jogszabályellenes magatartást, a tanulók erkölcsi értékrendjét negatívan befolyásoló, törvénytelen kezdeményezést ne támogassák. A Magyar Nemzet birtokába jutott egy levél, amiben a PDSZ egyik képviselője, egy kőbányai iskola fejlesztőpedagógusa mégis arról tájékoztatta a szülőket, hogy a tantestület a szakszervezettől függetlenül polgári engedetlenséget szervez szeptember 1-jén és 2-án. 

A szülők azonban nem támogatták mindezt, és arra szólították fel a pedagógusokat, hogy tegyenek eleget a kötelezettségüknek, és tanítsanak.  

Miközben hazánkban a baloldali szakszervezetek polgári engedetlenséget támogatnak, a német tanároknak tilos sztrájkolni. – A közszolgálati dolgozók sztrájkhoz való joga láncreakciót váltana ki, és alapjaiban ásná alá a közszolgálat alapelveit − áll a német alkotmánybíróság 2018-as indoklásában, amelyben a szerv megerősítette azon jogszabályt, amely megvonja a közszolgálati dolgozók − s így a német tanárok háromnegyedének − sztrájkhoz való jogát. Az ítélet az után született meg, hogy négy pedagógus úgy döntött, él munkabeszüntetéshez való – egyébként papíron nem létező – jogával, emiatt pedig fegyelmi eljárást kezdeményeztek ellenük. Az alkotmánybíróság indoklása szerint döntésük összhangban áll az Emberi Jogok Európai Egyezményével is, mivel „a tanárok sztrájktól való eltiltása lehetővé teszi a tanuláshoz való jog megvalósulását”. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán /Magyar Nemzet)

 

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.