Rétvári Bence: A tananyag fontos része a baleset-megelőzés

Már az iskola alsó tagozatán fel kell hívni a gyerekek figyelmét a baleset-megelőzésre, ezért fontos része a Nemzeti alaptantervnek és az iskolai nevelésnek a baleset-megelőzés – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Biztonság hete országos rendezvénysorozat központi megnyitóján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 19. 13:32
biztonság hete
Gyõr, 2020. szeptember 17. A balesetmegelõzés fontosságára figyelmeztetõ táblák a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Rendõr-fõkapitányság Megyei Közlekedési Balesetmegelõzési Bizottsága által szervezett eseményen, a Biztonság Hete országos program részeként Gyõrben, a városháza téren 2020. szeptember 17-én. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence az eseményen emlékeztetett: a balesetek száma annak ellenére csökkent az elmúlt 12 évben, hogy a 2010-es 2,9 millióról négymillióra nőtt az autók száma Magyarországon. Hangsúlyozta: ez fontos eredmény, de sokat kell tenni azért, hogy a balesetek száma tovább csökkenjen

Az iskolában kell kezdeni a megelőzést, ezért fontos része a Nemzeti alaptantervnek és az iskolai nevelésnek a baleset-megelőzés

 – emelte ki, hozzátéve: már alsó tagozatban fel kell hívni a gyerekek figyelmét a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályaira, az úttesten átkelés szabályaira, a közlekedési lámpák jelzéseire és a táblák megfigyelésére az iskola környékén.
Az államtitkár kifejtette: az iskolai tananyagban szerepel a legfontosabb közlekedési lehetőségek, szabályok, viselkedési elvárások megismerése, a saját felelősség felismerése a közlekedésben, az, hogy hogyan kell a közlekedés alapvető szabályait betartani, a baleset-megelőzés, illetve a gyalogos és kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályainak megismerése, valamint a kulturált és biztonságos járműhasználat is. 

Beszélt arról is, hogy 80 ezer diáknak nyújtottak állami támogatást a KRESZ-vizsga megszerzéséhez, majd megköszönte a Biztonság hete szervezőinek és közreműködőinek, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a baleset-megelőzés fontosságára.

Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) elnöke kifejtette: elkötelezettek azért, hogy már a legfiatalabb korosztály figyelmét is felhívják a biztonságra és a kockázatok kezelésének fontosságára, ezért programokat dolgoztak ki a legkisebbektől az egyetemistákig. A Mabisz 2017-ben indította el a Biztonság hete országossá vált rendezvénysorozatot, amin az elmúlt hat évben 60 ezer gyerek vett részt, és akiknek felhívták a figyelmét a mindennapi kockázatokra, veszélyekre, azok helyes kezelésére, a baleset-megelőzés és a közlekedésbiztonság fontosságára. 
Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottságának (ORFK-OBB) ügyvezető elnöke elmondta, hogy Magyarországon 800 baleseti helyszínelő dolgozik, a rendőrség pedig egyre több energiát fordít a baleset-megelőzésre, de a cél az, hogy ne legyen szükség baleseti helyszínelő rendőrre hazánkban. Fülep Zoltán ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezetője emlékeztetett: idén már 5200 lakástűz volt, ezért fontos feladatuknak nevezte, hogy felhívják a figyelmet arra, ezeket el lehet kerülni. A közelgő fűtési szezonnal kapcsolatban felhívta a figyelmet a szén-monoxid-mérgezések megelőzése is.

Deli Gergely, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora szerint nagyon fontos a baleset-megelőzés során az innováció, és minden eszközre, partnerre szükség van ahhoz, hogy minél több emberéletet meg tudjanak óvni. Éppen ezért az NKE-n a HUMDA (Hungarian Motorsport and Green Mobility Development Agency) Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Biztonság az első! elnevezésű országjáró programja várja a kisiskolásokat. Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója rámutatott: az utakon egyre több a mikromobilitási eszköz, de az ezekkel való közlekedést biztonságosabbá kell tenni. Hangsúlyozta: a nemzetgazdaságnak közel  700 milliárd forint kárt jelentenek a közlekedési balesetek évente.

A Biztonság hetén az ország több tucat helyszínén várják közlekedésbiztonsági, az általános biztonsági ismereteket erősítő programokkal a 9 és 14 év közötti gyerekeket. Minden megyében iskolai programok, családi napok, baleset-megelőzési fórumok lesznek szeptember 19. és 24. között az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága és a Magyar Biztosítók Szövetsége rendezésben, több mint húsz szervezet közreműködésével.

Hazánkon kívül Ausztriában, Bulgáriában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is hasonló akciókkal hívják fel a figyelmet a Child Safety programban a gyerekek biztonságának megőrzésére.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.