időjárás 2°C Mária 2023. december 8.
logo
Habsburg-Lotharingiai József Károly: A történelmi igazságok felülírják a rágalmakat

Vitézavatás Máriapócson, a nemzeti kegytemplomban

Bánó Attila
2022.09.03. 20:45 2022.09.04. 14:32
Vitézavatás Máriapócson, a nemzeti kegytemplomban

A vitéz nagybányai Horthy Miklós által 1920-ban alapított Vitézi Rend – a tavalyihoz hasonlóan – idén is Máriapócson tartotta éves nagy vitézavatását. Ezúttal több mint hatvan új rendtagot avatott vitéz Habsburg-Lotharingiai József Károly királyi herceg, főkapitány. 

A látványos ünnepségen a rend tagjai, a történelmi egyházak képviselői és az avatandók felvonultak a kegytemplom előtti térre, ahol megtekintették a történelmi kosztümökben felvonuló zászlóforgatók és dobosok bemutatóját, amit templomi liturgia követett, majd Berniczei-Roykó Ádám főkapitány-helyettes köszöntötte a megjelenteket. Habsburg-Lotharingiai József Károly ezután ünnepi beszédet mondott, majd – hagyományos szertartás keretében – felavatta az új vitézeket és kitüntetéseket adott át. Az avatás után vitéz Vejkey Imre spirituális székkapitány tolmácsolta Semjén Zsolt üdvözlő szavait, és beszélt a Vitézi Rend kereszténységet és nemzetet szolgáló feladatairól. Kóczy T. László széki bíró törzskapitány az új tagokkal közölt hasznos gondolatokat.

 

A kegytemplom előtti téren vitéz Habsburg-Lotharingiai József Károly főkapitány lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy büszke a felmenőire, így a magyarbarát József nádorra, aki sokat tett a magyar kultúra, tudomány és tisztképzés intézményeinek létrehozásáért, valamint József Ágost királyi hercegre, tábornagyra, a Vitézi Rend második főkapitányára. Családjából – József Árpád után − ő a harmadik, aki ezt a tisztséget betölti. Hozzátette, hogy a Habsburg-Lotharingiai uralkodóház úgynevezett nádori ága mindig megkülönböztetett szimpátiával viseltetett a magyarok iránt, s ezt a hagyományt ő és családja is őrzi. Arra a kérdésre, hogy minek tulajdonítja a Rend külföldön tapasztalható növekvő népszerűségét, így válaszolt:

Bátor jellemvonásokkal rendelkező nép a magyar, amelynek egyik közismert tulajdonsága a fegyverforgatásra, a vitézségre való képesség és hajlam. A magyaroknak ez a tulajdonsága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 1100 évesnél idősebb államukat megtartsák Európa szívében.

 Az európai történelmet ismerő polgárok tudnak a magyar történelem nagyszerű időszakairól, azokról a véráldozatokról, amelyeket ez a nép a keresztény Európa védelmében hozott. A történelmi igazságok felülírják a rágalmakat, a magyarokról összehordott hazugságokat. Örömteli tény, hogy a Lovagrendek Nemzetközi Bizottsága (ICOC) igen magas besorolással ismeri el Vitézi Rendünket, ezen a néven egyedüliként. A fél szuverén rendek között − közvetlenül a Szuverén Máltai Lovagrend után − egy sorban állunk a Johannita Renddel, a Német Lovagrenddel, a pápai Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrenddel és a spanyol királyi ház dinasztikus rendjeivel. Számos országban vannak törzskapitányságaink, taglétszámunk egyre gyarapszik, s mindez jól mutatja a Vitézi Rend tekintélyének növekedését.

Berniczei-Roykó Ádám főkapitány-helyettes kérdésünkre elmondta, napjainkban, amikor Európa szerte a balliberális politikai vezetés nagy erővel dolgozik a keresztény-nemzeti irányultságú magyar kormány elszigetelésén, nagy jelentősége van a nemzetközi kapcsolatépítésnek. 

Kijelentette, hogy a Vitézi Rendben sok régi, több évszázados történelmi múlttal rendelkező nemesi, főnemesi család leszármazottja található. Ugyanakkor szép számmal vannak a rendtagok között olyan polgári vagy éppen földműves családok leszármazottjai is, akik őrzik vitéz felmenőik szellemi örökségét. Ebből is látni, hogy a Rend tagjait ez a fajta örökség kovácsolja össze – tette hozzá a főkapitány-helyettes.

Az idei máriapócsi avatás során a Vitézi Rend tagja lett többek között VI. Mwami Yuhi, Ruanda címzetes királya, Horváth Szilárd televíziós szerkesztő-műsorvezető, Kovács Attila Zoltán, az Erdélyi Szalon Kiadó vezetője, valamint rangos egyházi személyek.

Borítókép: Vitézek a máriapócsi kegytemplomban
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.